Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Milionarul român Costel Comana s-a spânzurat în toaleta unui avion care zbura pe ruta Bogota-San Jose

Milionarul român Costel Comana s-a spânzurat în toaleta unui avion care zbura pe ruta Bogota-San Jose

scris de B.C.R
15 afisari

Pasagerul român găsit mort în toaleta unui avion al companiei columbiene Avianca este omul de afaceri Costel Comana, care s-a sinucis, scrie publicația Costa Rica Hoy în ediția electronică.

 

Costel Comana a fost gasit spanzurat intr-un avion

Costel Comana a fost gasit spanzurat intr-un avion

Costel Comana, milionar român şi unul dintre cei mai importanţi oamenii de afaceri din lumea transportului feroviar, a fost găsit mort în toaleta unui avion, în Costa Rica. Costel Comana, unul dintre asociaţii companiei Regiotrans, era acuzat de DNA pentru fapte de corupţie, între care dare de mită şi  subvenţii pentru compania pe care o controla.

Firma din Braşov pe care o deţinea Comana, Regiotrans, este implicată într-un dosar de corupţie al DNA, în care mai mulţi oficiali ai CFR sunt acuzaţi că au luat mită pentru a favoriza firma respectivă în operarea şi obţinerea de subvenţii pentru rute feroviare cedate de CFR pentru că ar fi fost neprofitabile.

 

Costel Comana deţinea, împreună cu Iorgu Ganea, compania braşoveană Regiotrans. Comana era unul dintre cei mai bogaţi români, conform Top 300 Capital, care l-a plasat pe locul 178, cu o avere estimată la 30-32 de milioane de euro.

 

Iorgu Ganea, precum şi compania Regiotrans, sunt urmăriţi penal de procurorii DNA, într-un dosar în care sunt implicaţi şi oficiali ai CFR. Firma lui Ganea şi Comana ar fi fost favorizată, contra şpagă, pentru operarea unor trasee cedate de CFR din cauza nerentabilităţii, astfel încât firma Regiotrans obţinea ilegal subvenţii.

 

Costel Comana ar fi fost şi el cercetat în acest dosar, însă se afla în Brazilia, conform Evenimentul Zilei.

 

În dosar au fost arestaţi Iorgu Ganea, Estrella Ştefănescu, şefa serviciului de Urmărire Transporturi din CFR. În dosar mai sunt anchetaţi directorul Direcţiei Feroviare din Ministerul Transporturilor, Claudiu Dumitrescu, precum şi Costache Nicolau, directorul Regionalei CFR Braşov.

Într-un interviu acordat Ziarului Financiar în 2008, Costel Comana povestea cum a ajuns să înceapă afacerea Regiotrans alături de Iorgu Ganea. Comana a fost şef de gară la Braşov, apoi a ajuns director de divizie în CFR Călători, iar Ganea deţinea o sală de jocuri în gara Braşov. Comana a ieşit din CFR în 2000 şi şi-a început propria afacere.

 „Să fiu şef de gară a fost cea mai bună şcoală de management pentru mine, iar promovarea m-a făcut să mă gândesc la propria mea afacere, deoarece nu mai exista adrenalină”, spunea Costel Comana,

Costel Comana a decis să cumpere nişte trenuri şi a luat trei automotoare franţuzeşti cu bani împrumutaţi de la bancă: „Toată lumea mi-a spus că sunt nebun să îmi ipotechez casa pentru a intra în ceva de care nu am habar dacă va merge sau nu”.


Potrivit autorităților costaricane, bărbatul, în vârstă de 53 de ani, călătorea împreună cu o femeie, la bordul unui avion care circula miercuri pe ruta Bogotá — San José.

 

Conform sursei citate, primele informații indicau că în toaleta unui avion al companiei Avianca a fost descoperit mort un pasager român, care s-ar fi sinucis. Potrivit informațiilor vehiculate, pasagerul s-ar fi spânzurat de ușa toaletei, însă autoritățile costaricane nu au confirmat cauzele morții.

Pasagerul român era însoțit de o conațională în vârstă de 35 de ani, care a declarat că bărbatul era nervos și s-a dus de mai multe ori la toaletă în timpul zborului. ‘Ea a declarat că, la un moment dat, a adormit și când s-a trezit, cu circa cinci minute înainte de aterizare, și-a dat seama că bărbatul nu se mai afla lângă ea’, a anunțat Organismul de Investigații Judiciare din Costa Rica (OIJ), într-un comunicat de presă, citat de EFE. Femeia s-a dus să-l caute la toaletă, a bătut la ușă și, cum nu i-a răspuns nimeni, a cerut ajutorul unei stewardese a companiei Avianca. Stewardesa a deschis ușa toaletei și l-a descoperit pe român fără viață, relatează agenția spaniolă de presă.

Potrivit registrelor aeroportului Juan Santa María din San José, pasagerul figurează că ar fi intrat pe teritoriul Costa Rica încă din 1 februarie, însă nu există informații în aceste registre care să indice nici când anume a părăsit țara central-americană , nici cum și când a ajuns la Bogotá. Biletul pe care-l achiziționase pentru zborul de miercuri al companiei Avianca nu era un bilet dus-întors, ci era un bilet de tip dus, pe ruta Bogotá — San José. Potrivit informațiilor aeroportuare, avionul a decolat din Bogotá la orele locale 8:00 a.m. și a aterizat în capitala costaricană San José la orele locale 9:05 a.m.

Postul de radio columbian RCN precizează că pasagerul român venea din Brazilia, se oprise la Bogotá, dar destinația sa finală era Costa Rica. RCN scrie pe pagina electronică și că, în cazul în care identitatea victimei se va confirma, atunci este vorba despre unul dintre cei mai bogați oameni din România, care controla societatea Regiotrans și avea probleme cu justiția, fiind acuzat de fapte de corupție.

La rândul său, compania Avianca a difuzat un comunicat — citat de RCN — în care confirmă moartea cetățeanului român. RCN relatează că, în comunicatul difuzat de Avianca, se mai menționează că incidentul s-a petrecut pe cursa LR 697, operată de Lacsa, o filială a companiei Avianca.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult