Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Ministerul Justitiei nu-l extradeaza pe Silviu Ionescu

Ministerul Justitiei nu-l extradeaza pe Silviu Ionescu

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Ministerul Justitiei a constatat ca nu poate da curs cererii de arestare provizorie in vederea extradarii formulata de autoritatile singaporeze in cazul cetateanului roman Silviu Ionescu, in urma examenului de regularitate internationala efectuat, in temeiul dispozitiilor Legii privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, transmite Agerpres.


Raspunsul Ministerului Justitiei a fost comunicat Interpol, vineri, Interpol-ul transmitand Ministerului Justitiei, pe 7 aprilie, solicitarea de arestare provizorie in vederea extradarii formulata de autoritatile singaporeze. Ministerul Justitiei si-a intemeiat raspunsul pe prevederile Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, incheiata la 18 aprilie 1961, la care atat Romania, cat si Republica Singapore sunt parte, care, la art. 31 alin.(1), prevede ca ”agentul diplomatic se bucura de imunitatea de jurisdictie penala a statului acreditar”. Imunitatea de jurisdictie penala a agentului diplomatic in statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdictia statului acreditant.

In cazul de fata, Romania, in calitate de stat acreditant, prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a inceput urmarirea penala impotriva lui Silviu Ionescu pentru faptele comise pe teritoriul Republicii Singapore, informeaza Ministerul Justitiei. Romania, in calitate de stat acreditant, nu a renuntat la imunitatea de jurisdictie penala in acest caz, iar Republica Singapore, in calitate de stat acreditar, nu a transmis vreo solicitare scrisa in acest sens, mai arata MJ. Ministerul Justitiei mai precizeaza ca, potrivit art. 19 alin. (1) din Constitutia Romaniei, cetateanul roman nu poate fi extradat sau expulzat din Romania. Prin derogare de la prevederile alineatului (1) al art. 19, cetatenii romani pot fi extradati in baza conventiilor internationale la care Romania este parte, in conditiile legii si pe baza de reciprocitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult