Mita cu tulumba

scris de Ziua Veche
2 afisari

Fostul comandant al scolii de Subofiteri Pompieri si Protectie Civila „Pavel Zaganescu”, din Boldesti ( Prahova), colonelul Ion Ungureanu, a fost trimis in judecata de DNA in stare de arest preventiv.


 

In sarcina lui Ungureanu anchetatorii au retinut o lista lunga de acuzatii: sase infractiuni de luare de mita, din care doua in forma continuata, trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata,o instigare la infractiunea de marturie mincinoasa, in forma continuata, doua infractiuni de trafic de influenta, abuz in serviciu contra intereselor publice, primire de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la infractiunile de fals intelectual (trei fapte concurente) si uz de fals.

Concret, in vara anului 2004, Ion Ungureanu, in calitate de comandant al scolii de Subofiteri Pompieri si Protectie Civila „Pavel Zaganescu”, din orasul Boldesti, a pretins de la trei dintre subordonatii sai sumele de 10.000 euro, 5.000 lei si 14.000 lei pentru a le aproba participarea la examenul in baza caruia urmau sa devina ofiteri. In acelasi scop, in perioada 2006-2009, el a primit de la un alt subordonat bunuri in valoare de 2.000 lei.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2007-2008, Ion Ungureanu a exercitat presiuni asupra membrilor a doua comisii de examinare pentru a-i determina sa falsifice nota la teza scrisa a unui ofiter astfel incat acesta sa fie declarat respins la examenul pentru ocuparea postului de instructor militar principal, desi ofiterul indeplinea conditiile legale pentru a promova acest examen. Ulterior, Ungureanu a cerut unei alte comisii de examinare sa-l determine pe acelasi ofiter sa nu mai candideze pentru postul respectiv, astfel incat postul sa fie ocupat de un alt ofiter „agreat” de inculpat.

Pe mosia comandantului

De asemenea, arata anchetatorii, in perioada 2005-2008, Ion Ungureanu a obligat un numar de sapte subordonati sa-i presteze in mod gratuit activitati de constructie la doua locuinte ale familiei sale din municipiul Ploiesti, obtinand astfel un folos in suma de 7.415 lei. In plus, in perioada noiembrie 2009 – februarie 2010, cu ocazia derularii cercetarilor in prezentul dosar penal, Ungureanu a incercat sa-i determine pe cei sapte subordonati sa dea declaratii de martor mincinoase, fara ca acestia sa dea curs presiunilor sale. Totodata, in cursul anului 2008, fostul comandant a obligat 54 de subordonati sa-si achizitioneze prin mijloace financiare proprii articole de imbracaminte si incaltaminte (uniform militare) pentru care au platit suma de 35.640 lei, in conditiile in care personalul militar beneficiaza in mod gratuit de echipament. Pentru ca cele doua firme sa obtina comenzile respective, inculpatul a pretins si a primit de la reprezentantii acestora echipament militar si costume civile, in mod gratuit, in valoare totala de 4.800 lei. Totodata, in perioada 2006-2009, Ion Ungureanu a pretins si primit produse de panificatie in valoare totala de 541 lei de la doua societati comerciale, dupa ce a semnat cu acestea contractele de furnizare de produse de panificatie pentru hrana militarilor din subordine. De asemenea, in cursul anilor 2008 – 2009, el a pretins si primit de la doi dintre subordonatii sai bunuri si servicii in valoare totala de 890 de lei pentru ca, in schimb, sa manifeste fata de acestia o atitudine indulgenta in calitate de comandant. In vederea recuperarii prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinand lui Ungureanu.

In 23 februarie procurorii anticoruptie au dispus retinerea lui Ion Ungureanu pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 26 februarie Curtea Militara de Apel a dispus arestarea preventiva a acestuia pe termen de 29 de zile. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult