Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Muncă la negru şi licitaţii trucate

Muncă la negru şi licitaţii trucate

scris de M.A.
10 afisari

Un semnal de alarmă cu privire la munca la negru şi preţurile de dumping practicate în industria de securitate privată a fost tras recent de către Asociaţia Profesională a Companiilor de Securitate şi Securityportal.

Money Laundering

foto: africacenter.org

Modul de organizare a licitaţiilor sau atribuirilor directe, precum şi modul de operare a unor firme de profil au reprezentat subiectul de discuţie al conferinţei de presă, prilej cu care Adrian Baciu (APCS) a prezentat preţul minim de achiziţie al serviciilor de pază. Acest preţ este cel pe care o firmă de profil îl poate oferi fără să obţină profit, după ce plăteşte salariul minim pe economie şi achită toate taxele la stat. Specialiştii în securitate au calculat acest preţ pentru a avea o referinţă cu privire la firmele care practică un preţ de dumping (detalii aici). La rândul său, Cătălin Dovan (Civitas PSG) a adăugat că, la aceste cheltuieli, se mai adaugă şi altele (uniforme, logistică, carburanţi, cheltuieli indirecte).

„Ofertele la preţuri suspecte sunt doar vârful icebergului, deoarece problemele majore, de sistem, sunt două: neprofesionalismul şi moralitatea de business. Altfel spus, fie vorbim de licitaţii aranjate cu condiţii absurde, fie de lipsa de interes şi de profesionalism a autorităţilor statului atât din punct de vedere al specificului securităţii cât şi al tehnicii achiziţiilor publice. Neajunsurile sunt cu atât mai mari cu cât statul, în calitatea sa de garant al respectării legii, este de multe ori în situaţia de a propune soluţii ce nu acoperă cheltuielile minime legale (n.r. valoarea estimată nu acoperă cheltuielile salariale minime) sau, mai grav, contribuie la manifestarea unor astfel de situaţii din complicitate sau neştiinţă”, a declarat Răzvan Ionescu, directorul general al Securityportal.

„În cazurile contractelor pentru servicii de pază, mai mult de jumătate se înscriu în rândul celor cu un preţ suspect. Deşi autorităţile contractante au obligaţia legală de a verifica respectarea condiţiilor de muncă prevăzute de legislaţia română, simpla declaraţie pe proprie răspundere a ofertanţilor nu este suficientă pentru a face dovadă celor menţionate”, a continuat Ionescu. (Mai mult aici)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult