Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Nicușor Dan – colaborator al Securității ?

Nicușor Dan – colaborator al Securității ?

scris de Ziua Veche
224 Afisari
Un document  intrat în posesia Realitatea PLUS aduce acuzații grave la adresa primarului Capitalei, Nicușor Dan. Conform acestui document, Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea înainte de olimpiada internațională de matematică din 1988, desfășurată în Australia.
Documentul relevă că Nicușor Dan a furnizat două note informative despre unul dintre colegii săi. Mai mult, se sugerează că actualul primar a manifestat dorința de a colabora cu Securitatea, oferindu-se să devină informator.
 
Conform documentului , Nicușor Dan nu s-a limitat doar la a furniza informații despre colegi, ci a turnat și un profesor. În total, se precizează că trei persoane au fost vizate de aceste informări: doi colegi și un profesor.
Actualul primar general, Nicușor Dan, ar fi fost recrutat de Securitate când era încă minor, după care și-ar fi turnat (pe unii din „ură”) colegii din lotul național de olimpici la matematică, rezultatul fiind că lui Barcău Mugurel Alexandru din Craiova i s-ar fi retras dreptul de a mai părăsi țara. Mai mult, Nicușor Dan și-ar fi turnat și profesorul de la liceul din Făgăraș, Sorin Cocoradă.

Născut pe 20 decembrie 1969, actualul primar general și candidat USR la un nou mandat Nicușor Daniel Dan a absolvit Liceul Radu Negru din Făgăraș în 1988, an în care a participat la Olimpiada Internațională de Matematică din Australia unde s-a clasat pe locul I, ca și cu un an în urmă, în 1987, la Olimpiada din Cuba.

În documentul intitulat „Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică”, din 9-21 iulie 1988, de la Canberra, al Serviciului I din Securitatea Municipiului București se arată:

„Din măsurile de verificare în ceea ce îl privește pe Dan Nicușor Daniel la nivelul loc. de domiciliu, au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba.

În procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate, s-a constatat că acesta manifesta dorința de colaborare și aptitudini în acest sens.

El s-a prezentat la întâlnirile planificate, cu regularitate și a fost prelucrat corespunzător.

Este de menționat că a manifestat o ură față de Vasiu Adrian, cu care se afla în concurență la concursurile de matematică”.

Potrivit documentului, el a furnizat două note informative referitoare la Vasiu Adrian, notele fiind fără valoare informativă deosebită.

La întoarcerea în țară el s-a prezentat la întâlnirea programată și a furnizat o notă informativă cu valoare operativă pe linie de securitate care a dus la retragerea avizului de deplasare pentru Barcău Mugurel Alexandru, din Craiova. El a oferit note de interes în ceea ce îl privește pe Cocorada Sorin, profesor la Lic. Industrial „Radu Negru” din Făgăraș”.

Reacția lui Nicușor Dan

„Față de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” care a început să circule în presă fac următoarele precizări:

  • am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) și la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 (Cuba) și 1988 (Australia);
  • în relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate;
  • nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017;
  • documentul prezintă mai multe neconformități faptice.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS