Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Nou caz de plagiat. UB cere verificarea doctoratului Olguței Vasilescu

Nou caz de plagiat. UB cere verificarea doctoratului Olguței Vasilescu

scris de Z.V.
5 afisari

Universitatea din Bucureşti a cerut Consiliului Naţional de Etică să verifice teza de doctorat a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, susţinută în 2007, la Facultatea de Sociologie, suspectată de plagiat.

Nou caz de plagiat. UB cere verificarea doctoratului Olguței Vasilescu (foto:radioconstanta.ro)

Nou caz de plagiat. UB cere verificarea doctoratului Olguței Vasilescu (foto:radioconstanta.ro)

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat cu titlul „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, susţinută de Olguţa Vasilescu în 2007, la Facultatea de Sociologie. „Comisia a luat în discuţie acest caz în 2013, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunţe”, arată Universitatea Bucureşti în sesizarea trimisă, în 18 decembrie, Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvolării Tehnologice şi Inovării.

Comisia a precizat că a solicitat un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a Olguţei Vasilescu. „Referatul a fost realizat de către dna. conf. univ. dr. Cosmina Rughiniş, de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existenţa mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor”, se mai arată în sesizarea semnată de preşedintele Comisiei de Etică a UB, prof. dr. Marian Popescu, conform mediafax.

UB precizează că a fost sesizat Consiliul Naţional de Etică pentru a face verificări în acest caz întrucât, potrivit OUG 28/2011, doar CNE poate să examiuneze suspiciunile de abateri de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul persoanelor cu funcţii de demnitate publică. Astfel, UB cere să fie examinată „suspiciunea de plagiat şi alte derogări de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul tezei de doctorat a doamnei Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova”. De asemenea, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti i-a transmis primarului Olguţa Vasilescu o înştiinţare că s-a autosesizat în cazul tezei sale de doctorat şi că a solicitat CNE să facă verificări pentru suspiciunea de plagiat. Olguţa Vasilescu a notat, în Curriculum Vitae, că a scris lucrările ştiinţifice „Cultura – factor de securitate naţională” şi „Vilfredo Pareto şi contribuţia la dezvoltarea sociologiei moderne” şi a tradus din italiană în română „Tratatul de sociologie generală”, de Vilfredo Pareto.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult