Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Oligarhul Ziuzin blocheaza productia de piese NATO la Targoviste

Oligarhul Ziuzin blocheaza productia de piese NATO la Targoviste

scris de Ziua Veche
120 Afisari

.@ Tinta: transferul singurului utilaj din Europa de Est certificat NATO, in Rusia @ Tranzactiile din grupul rus Mechel vor lasa combinatul de oteluri speciale fara productia destinata industriei de aparare

O manevra recenta a oligarhului rus Igor Ziuzin, patronul grupului Mechel, a pus pe jar autoritatile noastre, dupa ce sectia speciala a combinatului Mechel Targoviste, cu productie inclusiv tn industria militara, s-a redus brusc, prin transferul unor utilaje in Rusia, scrie Bursa.

Doua utilaje au fost transferate deja catre „Uralkuz” OAO din Celiabinsk (asezata la estul muntilor Urali), companie tot din grupul Mechel.

Ministerele Apararii si Economiei au fost informate de intentia proprietarilor rusi, care nu mai sunt de patru ani constransi prin clauzele contractului de privatizare sa nu opereze astfel de transferuri din patrimoniu. Modul prin care a fost negociat contractul de privatizare, in 2002, a lasat grupului Mechel posibilitatea sa transfere aceste utilaje importante – singurele din Europa de Sud-Est, certificate de NATO.

Informatia privind transferul activelor a fost confirmata oficial atat de liderul sindical, Mihai Toma, cat si de reprezentantii companiei rusesti.

La momentul privatizarii, tn 2002, sectia speciala – „Forja de Blocuri si Bare” (F.B.B.) nici macar nu a fost negociata separat. Mai mult, ea a fost la un pas sa fie lasata tnca de atunci tn afara contractului de privatizare, ceea ce putea tnsemna ca tnca din 2002, chiar anul aderarii noastre la NATO, puteam ramane fara utilajele respective.

Liderul de sindicat, Mihai Toma, a declarat pentru ziarul BURSA ca autoritatile de atunci au negociat stramb, inca de la inceput, privatizarea combinatului, caci, in forma initiala, activitatea din sectia respectiva nici macar nu a fost stipulata in contract: „Doar dupa protestele noastre, ale angajatilor, aceasta activitate a fost inclusa tn forma finala a contractului de privatizare pentru o durata de cinci ani”.

Clauza prevazuta tn contractul de privatizare a expirat in 2007.

Liderul sindical mai spune ca, acum, transferul utilajelor tn Urali se explica prin faptul ca rusii au doar atelierele necesare la Celiabinsk, nu si tehnologia care se gaseste la Targoviste.

Cine este Igor Ziuzin  

Igor Ziuzin, unul dintre cei mai puternici miliardari moscoviti, si-a ridicat imperiul industrial sub protectia Kremlinului postsovietic, mentor in afaceri fiindu-i chiar celebrul Marc Rich, unul dintre cei mai controversati afaceristi la nivel mondial, dupa cum a relatat „Evenimentul zilei”, in 2007.

Ziuzin controleaza doua dintre cele mai importante unitati metalurgice din tara, dupa doua privatizari controversate ale guvernului Nastase.

Interesele lui Ziuzin la noi, la fel ca in cazul altui oligarh rus, Oleg Deripaska, sunt reprezentate de Boris Golovin, fost ofiter Spetnatz (n.r. – trupele speciale) din cadrul GRU – serviciul de spionaj al armatei ruse.

Integral aici http://www.bursa.ro/on-line/oligarhul-ziuzin-blocheaza-productia-de-piese-nato-la-targoviste-88826&s=companii_afaceri&articol=88826.html

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS