Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Operatiunea “Sacalii” (Video)

Operatiunea “Sacalii” (Video)

scris de Ziua Veche
14 afisari

 

Politistii bihoreni au retinut mai multi membri ai unei retele de criminalitate organizata specializata in inselaciuni prin case de schimb valutar. In decursul anilor 2008-2009 acestia au inselat peste 230 de persoane realizand un prejudiciu de peste 289.000 de lei.


 

Capii retelei, doi tineri, unul din Bucuresti si unul din Ialomita sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si initierea, constituirea sau aderarea la un grup de crima organizata in vederea savarsirii de infractiuni.

Cei doi, avand functia de administrator al unei societati comerciale iar al doilea ca angajat al aceleiasi societati au stabilit un mod de lucru prin care sa induca in eroare persoanele care apelau la servicii de schimb valutar. Cei doi au deschis in Municipiul Oradea sapte case de schimb valutar, au procedat la selectarea si instruirea persoanelor care urmau a fi angajate ca si casier, fiind alese doar cele dispuse sa lucreze dupa o metoda prestabilita.  

Pentru ai insela pe creduli casele de schimb aveau la intrare diferite panouri inselatoare de afisare a ofertei de preturi, amplasate intr-un loc vizibil. Nebanuind nimic, totul parand normal la prima vedere, clientii au fost indusi in eroare, observand cu prioritate faptul ca atunci cand vindeau valuta, cursul pentru cumpararea cecurilor de calatorie sau pentru bancnotele uzate era mult mai mare decat cursul practicat la alte case schimb valutar, fara a observa mentiunea din partea de jos a panoului, referitoare la cursul efectiv de schimb al valutelor. 

Aceste panouri erau special concepute astfel incat sa para identica cu a altor case de schimb care isi desfasurau activitatea in mod legal. 

In cursul tranzactiei clientului i se dadea sa semneze un formular de acceptare a schimbului valutar, dar in asa fel incat sa nu aiba posibilitatea sa-l citeasca, deoarece casierul i-l intinde prin sertarul de la ghiseu, astfel incat sa treaca doar un colt pentru semnatura, restul formularului fiind acoperit de palma casierului. Clientul semna avand incredere in pretul pe care il vazuse afisat si pe care i-l confirmase verbal angajatul de la ghiseu.  

Abia dupa  efectuarea schimbului, clientii observau ca au fost inselati de catre casier, iar in momentul in care solicitau anularea tranzactiei si restituirea banilor, erau refuzati, cu motivatia ca semnasera acel accept de schimb valutar. Majoritatea persoanelor astfel inselate declara ca au fost bruscate de angajatii caselor de schimb si scoase afara din incinta de catre personalul de paza, daca continuau sa isi sustina punctul de vedere. 

{youtube}7x7uyQMLQXw{/youtube}Pana in prezent anchetatorii au stabilit ca in judetul Bihor au fost induse in eroare peste 230 de persoane, inselate in mod cu sume cuprinse intre 100 si 12.000 lei.

Odata cu inceputul anului 2009 si aplicarea unui ordin prin care se cere ca pretul de vanzare si cumparare al valutei sa fie afisat explicativ, membrii gruparii au infintat o alta firma, prin aceasta deschizandu-si alte patru puncte de lucru in Oradea. Prin aceaste puncte acestia au reusit sa insele mai multe persoane cu un prejudiciu de 29.000 lei.

Pe data de 10 mai toata operatiunea a fost sistata de procurorii din Cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si politistii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizare Oradea care au inceput cercetarea si a 16 persoane , membri ai grupului infractional, care aveau diverse atributiuni in cadrul firmelor patronate de unul din capul retelei. Cei doi tineri pe care politistii i-au stabilit ca fiind intemeietorii retelei au fost retinuti pentru 29 de zile. De asemenea politistii au pus sub sechestru bunurile acestora pentru a se recupera prejudiciul cauzat.

0 comentariu

mihai 19-05-2010 - 16:35

aveti sange sa va puneti cu Vantu______

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult