Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Operatiunea Sniper – Componente militare pentru Iran, prin Romania

Operatiunea Sniper – Componente militare pentru Iran, prin Romania

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Garda Financiara din Italia a arestat sapte persoane – cinci italieni si doi iranieni – acuzati de export ilegal catre Iran de arme si echipamente militare, prin incalcarea embargoului international impus acestei tari. Dintre cei cinci italieni, unii locuiesc in Elvetia. Doi agenti ai serviciilor secrete iraniene au fost arestati la Torino si Roma, iar alti doi sunt dati in urmarire, transmite Mediafax.

Corriere della Sera a relatat ca autoritatile romane au colaborat cu Italia in ancheta care a vizat exportul ilegal al unor echipamente militare catre Iran, prin incalcarea embargoului international. Operatiunea efectuata in Italia impotriva unei retele care exporta ilegal armament catre Iran a fost initiata dupa confiscarea in Romania a 200 de lunete militare, informeaza pagina online a agentiei Adnkronos. De asemenea, pe aeroportul londonez Heathrow au fost confiscate alte 100 de lunete militare produse de compania germana Schmidt und Bender, iar 150 au fost descoperite in Elvetia.

Persoanele arestate sunt Alessandro Bon, proprietarul companiei Antares SRL, Arnaldo La Scala, proprietarul companiei Antares, Danila Maffei, concubina lui Bon si proprietara a firmei Stucco Venice, avocatul torinez Raffaele Patriarca Rossi, Gugliemo Savi, proprietarul companiei Sirio SRL, si doi cetateni iranieni – Nejad Hamid Masoumi, care lucra in Italia ca jurnalist desi este suspectat de apartenenta la serviciile secrete iraniene, si Ali Damirchiloo. Sunt dati in urmarire alti doi cetateni iranieni – Bakhtiyari Homayoun si Amir Reza Hakimi, banuiti ca intermediau echipamentele militare in Dubai. Insa potrivit APcom, unul dintre suspecti – italianul Guglielmo Savi – ar detine in Romania compania Dinamics.

.Reteaua a reusit sa transporte echipamente militare din Italia spre Iran prin intermediul unor persoane de legatura si companii din tari terte. Existau planuri pentru exportul in Iran a unor proiectile-trasor, a unor substante explozive de fabricatie est-europeana, a unui amestec pirotehnic puternic inflamabil si a unor dispozitive termochimice. Gratie colaborarii cu autoritatile din Marea Britanie, Elvetia si Romania, Italia a reusit sa intrerupa furnizarea catre Iran a aproximativ 1.000 de sisteme optice de mare precizie, fabricate in Germania, si a 120 de masti respiratorii pentru scafandri. Potrivit APcom, operatiunea „Sniper” a permis si blocarea negocierilor pentru vanzarea in Iran a noua elicoptere militare care in prezent sunt stationate in Africa. Operatiunea Sniper a inceput dupa descoperirea de componente de arme pe Otopeni.

0 comentariu

sorge 15-05-2010 - 05:34

[East turkestan Republic ]au pierit intr un accident de avion ,tocmai cind se duceau la o intilnire de intelegere asupra frontierei cu Republica China .
Acum se numesc Regiunea Autonoma Xinjiang si faca parte din China .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult