Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Pacalirea fraierilor. Opt metode prin care romanii sunt lasati cu ochii in soare

Pacalirea fraierilor. Opt metode prin care romanii sunt lasati cu ochii in soare

scris de Ziua Veche
116 Afisari

.Romanul de rand este mereu in cautare de castiguri gratuite si de locuri de munca printre straini. De anul trecut si pana in prezent, multi conationali au cazut victime unor escroci care, prin diferite metode si tertipuri, ii conving ca tot ce zboara se si mananca. Ingeniozitatea escrocilor nu cunoaste limite. Acestia pozeaza in reprezentanti ai unor institutii oficiale, ai unor posturi tv sau ai unor concursuri nestiute de nimeni. Am putea sa declaram ca inselaciunile tind sa devina sport national. Victimele cele mai intalnite sunt batranii care cad in plasa escrocilor care le promit cat in luna si in stele pentru a le fura din casa si ultima bruma de bani pe care ii au stransi pe sub saltele. De cele mai multe ori, acestia primesc in casa oameni necunoscuti care se recomanda a fi de la institutii, deratizare sau diferite ong-uri.


Metoda cuponului de pensie

 

 

Procedeul este unul destul de simplu. Se identifica victimele. Batrani singuri despre care se banuieste ca nu au o pensie foarte mare. De obicei la usa se prezinta escrocul sau escroci care se recomanda ca fiind angajati ai Postei Romane aducandu-i la cunostiinta victimei ca i s-a marit pensia, dar trebuie sa achite o taxa in lei pentru a intra in posesia majorarii. Victimele credule le dau acestora bani, iar, in momentul in care se duc la Posta pentru a-si ridica banii, se trezesc in fata ghiseelor unde nimeni nu stie despre ce este vorba.

 

Buna ziua, am venit sa va furam din casa”

 

Escrocul vine la usa viitoarei victime prezentandu-se ca venind din partea unor emisiuni tv sau angajati ai unei firmei de distributie a energiei electrice. Cand se prezinta ca venind din partea unei emisiuni tv, ii dau victimei o sacosa si ii spun ca este vorba despre cadouri. Dupa primirea “cadourilor”, batranilor li se cere cuponul de pensie pentru prezentarea in emisiune, dar si o “taxa de curierat”. Cand victima se retrage pentru a vedea ce se afla in “sacosele cadou”, escrocii incep sa caute frenetic prin casa si sa fuga cu tot ce li se pare de valoare.

In momentul in care se prezinta drept reprezentati ai companiilor de energie eletrica sau gaze, le declara vitimelor ca, prin plata unei mici sume, pot beneficia de aceste servicii gratuit timp de sase luni de zile. Cand victima se duce sa le aduca bani, fictivii angajati trec la cotrobairea casei si fug cu obiecte de valoare.

 

Prepay contra premii

 

Intr-o era in care telefonia mobila este indispensabila, escrocii au descoperit si o metoda prin care pot insela cu putine riscuri de a fi prinsi. Metoda a fost perfectionata in timp si nu implica intalnirea victimei, totul facandu-se prin intermediul telefonului mobil. Victima este sunata de o persoana care se recomanda ca fiind din partea firmei de telefonie mobila si ii anunta un castig fictiv. Totul insa are un pret. Pentru a intra in posesia premiului, cel inselat trebuie sa depuna o suma de bani reprezentand un comision si sa transmita codul de reincarcare al mai multor cartele prepay. Dupa indeplinirea acestor pasi, naivii isi pot cere premiul. Numai ca, in momentul in care se duc sa isi ridice banii, “castigatorii” nostri se trezesc ca au fost inselati. Pana acum, doar aproximativ 20-30% din cei care fac astfel de inselatorii a fost prinsi, acestia folosind cartele pe care le arunca dupa incheierea operatiunii.

 

Campaniile umanitare nu se fac pe strada

 

O alta inselatorie folosita in aceasta perioada, mai ales ca lumea a iesit la plimbare prin parcuri, este solicitarea de donatii de catre persoane care se prezinta ca fiind din partea unor ONG-uri si strang bani pentru ajutorarea unor copii sau batrani. Escrocii sunt de obicei foarte bine imbracati, au mape si ecusoane cu numele unor asociatii cunoscute. Nu sunt foarte insistenti, pentru a nu atrage atentia, si se multumesc cu orice suma.

Mihai, un fost fals angajat la o asemenea asociatie, a declarat pentru Ziuaveche.ro ca ajungea la sume foarte mari prin aceasta inselatorie. “Stateam prin zone gen Universitate, Grozavesti, Regie, Gara de Nord. Acolo lumea se grabeste de cele mai multe ori si nu prea pune intrebari. Iti dadeau cat aveau schimbat prin buzunare. Reuseam sa strang cateva sute de mii, iar, in zilele bune, chiar si cateva milioane. Aveam discursul invatat pe dinafara si, daca ma trezeai din somn, il recitam pe nerasuflate. Eram imbracat frumos, aveam o mapa cu un tabel in care omul se semna, imi facusem un ecuson cu poza si un alt nume. A mers bine pana cand s-a cam prins politia si m-a lua la intrebari. Acum, daca ma intrebati, nu as mai face asa ceva si ii sfatuiesc pe samariteni sa nu dea bani pe strada tuturor necunscutilor care le vand gogosi”, ne-a declarat fostul escroc inca neprins de politie.

 

Telefoane vs Cartofi

 

Internetul le-a deschis romanilor accesul la comertul on-line. Multora le este mai practic sa comande un produs din confortul scaunului de la birou, decat sa se duca intr-un magazin si sa achizitioneze produsul respectiv. De cele mai multe ori insa, acest lucru atrage dupa sine si escrocherii. Coletele, la prima vedere, contin produsele metionate in anunturi, insa, la deschiderea acestora, multi gasesc alt gen de produse: gen cartofi, pietre si cartoane.

 

 

Vise de munca in strainatate

 

Romanii au fost mereu in cautare de locuri de munca in strainatate, Germania fiind tinta multor muncitori. Sute de persoane sunt inselate in fiecare an de asa-zisi intreprinzatori care le promit locuri de munca bine platite si conditii foarte bune. Dupa depunerea actelor si achitarea unor anumite taxe, “angajatorii” dispar lasandu-i ce cei care cauta lapte si miere in strainatate cu ochii in soare. Uneori, sarlatanii isi conduc victimele peste hotare, in locurile unde trebuia sa se faca angajarea si, acolo, sub diferite pretexte, dispar abandonandu-si victimele printre straini.

 

Hai sa iti ghicesc ca sa te las fara bijuterii”

 

Cunoscuta mai bine drept “metoda ghiocului”, acest tip de insalatorie este folosita in special de femeile de etnie roma care isi acosteaza victimele pe strada cu promisiunea ca le vor ghici viitorul. Tupeiste, acestea nu isi lasa victimele pana nu accepta propunerea lor. Dupa accept, urmeaza un intreg ritual in care victima trebuie sa le dea ghicitoarelor toate bijuteriile care trebuie “descantate” pe care le pun intr-o batista. Profitand de neatentie, “urmasele mamei Omida” schimba batista cu bijuterii cu una in care sunt cateva pietricele pe care o dau victimei spunandu-i sa nu o deschida, pentru ca blestemele sa se ridice. Dupa cateva descantece, vrajitoare se fac nevazute, victimele lor ramanand sa admire pietricelele stralucitoare si strigand dupa ajutor.

 

Maradona cel iute de mana

 

Procedeul de inselaciune – botezat dupa faimosul fotbalist care a inscris un gol cu mana in cursul meciului din 1986 impotriva Angliei – implica o rapiditate in gandire si miscare. Considerati ca adevarati magicieni, cei care folosesc acest tip de inselaciune actioneaza in special pe langa casele de schimb valutar. Au mereu o rata de schimb mai buna decat reprezentantii caselor de schimb, iar credulii apeleaza imediat la serviciile lor. “Maradonistii” numara banii pe care ii percep pentru serviciul pe care il presteaza, isi indeamna victimele sa numere banii, apoi, sub pretextul ca poate au numarat mai putin, cer din nou suma pentru renumarare. Profitand de neatentia victimelor precum niste scamatori, snapanii inlocuiesc banii din mijlocul teancului cu bancnote de valoare mai mica sau cu hartie decupata.

0 comentariu

pepsi 19-05-2010 - 07:24

din 12 miliarde de euro imprumut 7 au ajuns la BNR. Acum vine desteptu’ asta si seful lui sa propavaduiasca… mai bine sa ne spuna ce face BNR cu rezerva de 32 miliarde de euro, de ce nu se reduc si salariile lor?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS