Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Parchetul Militar i-a scapat, pe sest, pe militarii complici cu Ion Iliescu

Parchetul Militar i-a scapat, pe sest, pe militarii complici cu Ion Iliescu

scris de Ziua Veche
0 afisari

Avocatii Asociatiei 21 Decembrie 1989 au descoperit recent, printre ultimele dosare predate asociatiei de catre Parchetul General, in cadrul procedurilor dispuse de CEDO de la Strasbourg, o rezolutie din data de 05.10.2009 semnata de generalul  magistrat Ion Vasilache, seful Sectiei Parchetelor Militare din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Rezolutia generalului  IonVasilache a dispus: “Infirmarea rezolutiei prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale la data de 07.12.2004 in dosarul 97/P/1990” dosar in care, amintim, la finele anului 2004 generalul (r) magistrat Dan Voinea a inceput urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu si alti zeci de militari si “emanati” ai Revolutiei.


Acest dosar a fost disjuns in anul 2008, in doua mari dosare: o parte civila cu Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu si restul civililor implicati in evenimentele din decembrie 1989 (trimisa la Sectia de Urmarire Penala  Parchetului Inaltei Curti) ; si o a doua parte militara (pastrata la Sectie), cu toti generalii/ ofiterii implicati in evenimentele sangeroase, din care ii enumeram pe Victor Stanculescu, Mihai Chitac, Cico Dumitrescu etc.

 

Rezolutia lui Ion Vasilache a privit doar partea militara. Partea civila (cu Ion Iliescu in frunte), asa cum ziuaveche.ro a aratat in editii anterioare, a fost si ea “omorata” intr-un stil asemanator de catre actuala conducere a Parchetului Inaltei Curti.

 

Conform Asociatiei 21 Decembrie 1989, procurorul Ion Vasilache nu a comunicat niciodata rezolutia asociatiei, care avea calitatea de parte vatamata in dosarul 97/P/1990 (asociatia era autoarea plangerii penale), ceea ce demonstreaza ca la finele anului trecut, in plin scandal al Asociatiei 21 Decembrie 1989 cu autoritatile romane, care refuzau sa predea dosarele crimelor din decembrie 1989, conform dispozitiilor CEDO, procurorul Ion Vasilache punea cruce celui mai important dosar, fara sa anunte pe nimeni.

Cum a facut Vasilache manevra? Pe sest. Folosind trei dintre subalternii sai: procurorii militari Claudiu Culea, Codrut Mihalache si Marian Tudor, care la 01.10. 2009 i-au transmis lui Vasilache un referat in care ii propuneau sa infirme rezolutia din 2004, data de generalul Dan Voinea in dosarul 97/P/1990. Referatul celor trei subalterni purta pe antet numarul dosarului penal: 97/P/1990, insa sub el s-a adaugat scris de mana nr. 4374/II/2009 – care reprezinta un numar de lucrare (cel mai probabil este numarul de inregistrare a unuia dintre cei impotriva carora s-a inceput urmarirea penala si care se declarase nemultumit ca a fost pus sub invinuire). Cert este ca in Rezolutia generalului Ion Vasilache, pe antetul lucrarii nu a mai aparut, cum ar fi trebuit, numarul dosarului 97/P/1990, ci doar numarul de inregistrarea a lucrarii la Sectia Parchetelor Militare – 4374/II/2009. Continutul integral al rezolutiilor mai sus mentionate il puteti citi aici.

 

Este o aberatie ca intr-un dosar cu numar de inregistrare al unei corespondente sa se dea o solutie care sa desfiinteze o alta solutie data intr-un dosar penal. Manevra a fost facuta insa cu urmatorul scop: in dosarul penal 97/P/1990 erau diverse parti, si solutia ar fi trebuit comunicata, conform legii, tuturor partilor/victimelor, inclusiv Asociatiei 21 Decembrie 1989 autoarea plangerii penale. Dar in lucrarea 4374/II./2009 nu era decat o singura parte – doar procurorii militari stiu cine e – probabil unul dintre invinuitii facuti scapati, care n-ar fi avut niciun interes sa atace o solutie favorabila. Aceasta a fost manevra prin care s-a ascuns partilor (victimelor) o solutie de maxim interes pentru ele, dar si pentru opinia publica. Manevra dovedeste ca Sectia Parchetelor Militare este condusa in continuare de persoane care se opun aflarii adevarului despre crimele din decembrie 1989. Daca CEDO nu ar fi obligat Parchetul General sa predea Asociatiei 21 Decembrie 1989 toate dosarele Revolutiei, nu s-ar fi aflat de fapta lui Vasilache.

Metoda uzitata de generalul Ion Vasilache nu e noua. Absolut toate solutiile din 1990 si pana in 1996 date de procurorii militari in dosarele decembrie 1989 nu au fost nimanui comunicate, pentru ca lumea sa nu stie nimic. “Au fost peste 700 de asemenea solutii” ne-a declarat generalul Dan Voinea, care e la curent cu opera lui Vasilache. Dan Voinea ne-a mai declarat ca rezolutia lui Vasilache “reprezinta critici personale mai mult pe langa lege” ale acestuia si ca nu intelege de ce seful Sectiei Parchetelor Militare , daca i-a infirmat rezolutia pe motivele invocate de el  “De ce a intrerupt urmarirea penala?”. Voinea a adaugat ca Vasilache a invocat ca motive de infirmare faptul ca ca nu s-au trecut in 2004 toate datele de identificare ale invinuitilor impotriva carora s-a declansat urmarirea penala, si a atras atentia ca respectivele obligatii procedurale au fost introduse in lege in 2006, nefiind in vigoare in 2004 cand s-a pornit urmarirea penala. Generalul Voinea a mai precizat ca unele dintre infractiunile retinute de el in sarcina lui Ion Iliescu si ceilalti sunt imprescriptibile, si cu toate acestea nimeni din Sectia Parchetelor Militare nu a mai finalizat vreun dosar incepand cu anul 2007, de cand Ion Vasilache a preluat conducerea sectiei.

Avocatii Asociatiei cer anularea rezolutiei lui Vasilache

In plangerea Asociatiei 21 Decembrie 1989, contra masurii generalului Ion Vasilache, plangere care va fi inaintata in termenul legal de 20 de zile Procurorului General al Romaniei, Laura Kovesi, se arata:

“Prin rezolutia sus-mentionata, se incepe urmarirea penala impotriva unui numar de persoane enumerate, si cu datele de identificare existente in dosarul 97/P/1990.  Ca urmare a plangerilor Asociatiei 21 Decembrie 1989 Bucuresti, in acest dosar, la aceeasi data, a fost infirmata solutia de incetare a urmaririi penale si s-a dispus reluarea urmaririi penale “in rem”, vizand “perioada 21-30 Decembrie 1989, impotriva reprezentantilor ministerelor Armatei, Internelor, Departamentului Securitatii Statului, garzilor patriotice si a complicilor acestora, care au condus operatiunile militare din Capitala si din tara, ce au avut ca urmare moartea si ranirea mai multor persoane.

Urmarirea penala a fost reinceputa prin rezolutie, conform art. 228 Cod Proc. Pen., in forma in vigoare la data respectiva.

In anul 2009, in 5 octombrie, actualul sef al Sectiei Parchetelor Militare, generalul Vasilache sub pretextul ca: “rezolutia de incepere a urmaririi penale din data de 07.12.2004 este emisa cu incalcarea conditiilor de fond si de forma prevazute de lege”, fara a indica si articolele de “lege” incalcate (…) Potrivit normelor in vigoare la acea data, adica in 07.12.2004, organul de cercetare penala nu era obligat sa comunice respectiva din 07.12.2004; in plus, era de notorietate publica faptul ca toti cei invinuiti stiau de aceste acuzatii inca de la data comiterii lor, ca si participarea lor in evenimentele din Decembrie 1989 in Bucuresti si in tara.

Prin urmare, nu se poate stabili care erau acele <<(?) de neinlaturat>> invocate de rezolutia Vasilache: mentiunile decedatilor, lipsa domiciliilor (domicilii care erau insa prevazute cateva pagini anterioare – deci citarea se putea face), iar unitatile militare de care apartineau cei acuzati erau cunoscute organelor de cercetare penala, erau chiar de notorietate publica …astfel ca nu exista nici o confuzie cu privire la persoanele care au fost puse sub urmarire penala, nefiind vreuna straina de evenimente si de acuzatiile aduse.

Aceasta determina nulitatea Rezolutiei Vasilache, de o precaritate extrema in motivare, ea nefiind facuta cu scopul de a afla adevarul, nici de a proteja Drepturile Omului – pentru ca mai intai, in restabilirea echilibrului just, trebuiau protejate drepturile partii vatamate, o asemenea rezolutie devenind un act de favorizare a persoanelor acuzate, incompatibil etic si legal cu un stat de drept”.

0 comentariu

alandala portocala 18-05-2010 - 07:34

pai stiti si dumneavoastra domnilor… acum PSD-ul nu mai are bani sa plateasca manifestanti fictivi si se „repliaza” ca sustinator al manifestatiilor sindicale… cata lipsa de bun simt si de imaginatie … ca la PSD :_)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult