Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Parlamentul European: Reguli mai severe pentru lupta impotriva traficului de fiinte umane

Parlamentul European: Reguli mai severe pentru lupta impotriva traficului de fiinte umane

scris de Ziua Veche
0 afisari

.O activitate de prevenire mai riguroasă, pedepse mai severe pentru traficanți și o mai bună protecție pentru victime sunt obiectivele cheie ale noii legislații europene privind traficul de ființe umane, rezultat al unui acord între reprezentanții Parlamentului European și Consiliu, adoptată luni de Comisia pentru libertăți civile.  Noua legislație va fi aplicabilă traficului de ființe umane în industria exploatării sexuale sau în ceea ce privește exploatarea la locul de muncă, de exemplu în construcții, agricultură sau servicii la domiciliu.


În fiecare an, sute de mii de persoane sunt victime ale traficului de ființe umane. Multe dintre victime sunt exploatate pentru prostituție (43%, majoritatea femei sau fete foarte tinere) sau pentru diverse activități subsidiare (32%), informeaza Parlamentul European.  Noua directivă, adoptată luni de Comisiile pentru libertăți civile și pentru drepturile femeii, stabilește reguli minime pentru definirea infracțiunilor penale și a sancțiunilor pentru traficanți. Legislația introduce de asemenea reguli comune pentru a consolida activitățile de prevenire a acestor infracțiuni și pentru protecția victimelor. „Negocierile au fost dificile, dar considerăm că am obținut rezultate bune și am atins obiectivele importante pentru Parlament. Cu această propunere, vom crea condiții mai dificile pentru traficanți și o mai bună protecție pentru victime”, a declarat raportoarea Comisiei pentru libertăți civile, Anna Hedh (S&D, SE), care a urmărit această propunere împreună cu deputata Edit Bauer (PPE, SK), raportoare din partea Comisiei pentru drepturile femeii.  
„Cea mai mare reușită este, în opinia mea, faptul că această nouă directivă creează un mediu disuasiv pentru traficanți și asigură asistența și protecția necesare pentru victimele traficului de ființe umane, în special pentru copii. În ciuda faptului că a trebuit să renunțăm la anumite aspecte care figurau în propunerea noastră inițială, sunt convinsă că rezultatul obținut este bun și că directiva adoptată va permite crearea unei baze juridice mai bune în comparație cu fosta decizie-cadru 2002/629”, a adăugat raportoarea Bauer.
 
Noi reguli pentru alte forme de exploatare

Textul noii legislații are în vedere o viziune mai largă a traficului de ființe umane în comparație cu decizia-cadru a UE din 2002 (pe care va trebui să o înlocuiască) și include și alte forme de exploatare, așa cum au solicitat deputații europeni. Prin „exploatare” se înțelege acum, cel puțin, exploatarea activităților de prostituție ale persoanei sau alte forme de exploatare sexuală, munca sau activitățile forțate, inclusiv cerșetoria, sclavie sau practici asemănătoare sclaviei, servitutea, exploatarea activităților criminale sau prelevarea de organe. Definiția include de asemenea traficul de ființe umane cu scopul adopțiilor ilegale sau al căsătoriilor forțate. „Exploatarea activităților penale” înseamnă exploatarea unei persoane în scopul comiterii, de exemplu, a unor furturi în stradă sau furturi din spații comerciale, trafic de droguri și alte activități similare care fac obiectul sancțiunilor și implică un câștig financiar.
 
Sancțiuni mai dure pentru traficanți și produse confiscate 

Noua directivă definește la nivel european pedepse maxime de cel puțin cinci ani de închisoare (ceea ce înseamnă că statele membre nu vor putea impune pedepse mai mici) sau, în anumite circumstanțe agravante, 10 ani de închisoare. Circumstanțele agravante corespund cazurilor în care au fost exploatați copii, au fost implicate organizații criminale sau a fost pusă în pericol viața victimelor sau a fost folosită violența. Incitarea, complicitatea sau pur și simplu tentativa de a comite o astfel de infracțiune pot fi de asemenea pedepsite.  
Când sunt implicate persoane juridice (organizații), sancțiunile ar trebui să includă sancțiuni penale sau nepenale și ar putea să includă alte sancțiuni, precum excluderea de la posibilitatea de a beneficia de prestări sau ajutoare publice, interdicții temporare sau permanente de a exersa anumite activități comerciale sau punerea sub control judiciar, supraveghere sau închiderea temporară sau permanentă a unității care a servit la săvârșirea infracțiunii. 
Statele membre ar trebui de asemenea să aibă în vedere confiscarea instrumentelor care au servit la săvârșirea infracțiunilor. Ele sunt de asemenea încurajate să acorde o indemnizație, în special pentru sprijinirea și protecția victimelor.
 
O mai mare protecție pentru victime

Victimele ar trebui să beneficieze de găzduire, de sprijin material și de tratamentele medicale necesare, inclusiv de asistență psihologică, de consiliere și informații, consideră deputații europeni. Consilierea juridică și reprezentarea juridică ar trebui să fie gratuite, cel puțin atunci când victima nu are resursele financiare necesare.  Victimele traficului de ființe umane trebuie de asemenea să aibă acces la programe de protecție a martorilor și la sisteme de despăgubire. Asistența și sprijinul pentru victime ar trebui să fie acordate „înainte, în timpul și pentru o  durată adecvată după terminarea procedurii penale”, indiferent de decizia victimei de a participa ca martor. Textul prevede explicit că victimele traficului de ființe umane nu trebuie urmărite în cadrul unor acțiuni penale și nu trebuie să fie sancționate pentru a fi luat parte la infracțiuni. 
 
Descurajarea cererii

Deputații consideră că acordarea caracterului de infracțiune penală faptului de a utiliza în cunoștință de cauză serviciile unei persoane victime a traficului de ființe umane poate avea un efect descurajant asupra cererii. Totuși, textul convenit împreună cu Consiliul nu face decât să „încurajeze” astfel de măsuri. Statele membre au în vedere luarea de măsuri pentru a acorda caracter de infracțiune penală utilizării serviciilor unei victime, „știind că aceasta este supusă traficului de ființe”. Această incriminare ar putea include angajatorii resortisanților statelor terțe cu sejur legal  sau resortisanți din statele membre UE, ca și utilizatorii de servici sexuale ale oricărei victime a traficului de ființe umane, independent de naționalitate. 
În următorii cinci ani, Comisia Europeană trebuie să prezinte un raport de evaluare a impactului legislațiilor naționale existente care conferă caracter de infracțiune penală faptului de a utiliza serviciile victimelor traficului de ființe umane sau care vizează prevenirea acestui trafic. Acest raport trebuie însoțit, dacă este cazul, de propuneri adecvate.
 
Coordonatorul luptei împotriva traficului de ființe umane

Textul prevede de asemenea numirea unui coordonator al luptei împotriva traficului de ființe umane, care ar trebui să contribuie de asemenea la elaborarea rapoartelor Comisiei referitoare la progresele înregistrate în acest domeniu. Acest acord va fi supus votului în plen al Parlamentului în cadrul sesiunii din decembrie. Statele membre vor avea doi ani pentru a transpune noile reguli în drept național. Directiva nu se va aplica în Danemarca și Regatul Unit al Marii Britanii, dar acesta din urmă va putea utiliza clauza de „opt-in” pentru a aplica directiva într-un stadiu ulterior.

0 comentariu

boc 30-05-2010 - 08:46

si cat vreti ma sa castige un manager care are responsabilitati? 100 de euro? bai da chiar depasiti masura, sunteti niste mahalagioaice! chiar poporul roman trebuie sa moara de foame? Dc nu exista motivatia muncii nu apare performanta! da ce ma cretinilor un roman trebuie neaparat sa ia un salriu de 10 ori mai mic decat un cetatean occidental?

geek-a-contra 30-05-2010 - 09:17

… care salarii sint relativ normale ptr Ro, o tara in care nu se produce nik in afara de panglici si frauda. problema consta in cistigurile „colaterale”, in puzderia de prime, bonusuri, suplimenta, participatii la tot soiul de CA-uri si alte smecherii.

M_D_L 30-05-2010 - 10:16

Toti cei care sunt pusi in functii de decizie primesc salarii mari, ca mita pentru dezastrul pe care l-au produs si il produc in continuare.

stefi 30-05-2010 - 21:16

ati uitat sa scadeti cotizatia(donatia lunara) pentru partid..

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult