Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE – Pericol de explozie în gara Breaza. Populaţia a fost evacuată (video)

UPDATE – Pericol de explozie în gara Breaza. Populaţia a fost evacuată (video)

scris de C.F.V.
23 afisari

UPDATE – Incendiul care a izbucnit, marți, la un vagon al unui tren de marfă încărcat cu nitrat de amoniu a fost lichidat după o intervenție care a durat peste două ore, localnicii care au fost evacuați urmând să revină la casele lor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, Raluca Vasiloae, în containerul în cauză au fost depistați trei saci a câte 600 de kilograme de încărcătură, care erau topiți.

Un număr de 56 de persoane au fost evacuate pe o rază de un kilometru, după ce dintr-un vagon încărcat cu nitrat de amoniu al unui tren de marfă aflat în gara Breaza Nord a început să iasă fum.

Acestea au fost duse cu microbuze și autospeciale ale inspectoratelor București-Ilfov, Brașov, Dâmbovița și IGSU la sala de sport din localitate în vederea cazării, iar acum urmează să revină la casele lor.

IGSU informează că peste 70 de pompieri au acționat la Breaza, în sprijinul celor din Prahova intervenind și cei de la ISU Brașov.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, pentru News.ro, că la acest moment situaţia de la Breaza, unde dintr-un vagon încărcat cu azotat de amoniu al unui tren de marfă s-a scurs substanţă chimică şi a ieşit fum, este sub control.

Echipajele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au intervenit, marţi seară, în gara Breaza Nord, unde dintr-un vagon încărcat cu azotat de amoniu al unui marfar ieşea fum. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a confirmat că există pericol de explozie. Conform purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, trenul este în staţia Gura Beliei, fiind evacuate aproximativ 30 de persoane, inclusiv cele aflate în gară şi personalul gării. Garnitura aparţine CFR Marfă şi plecase de la Târgu Mureş, cu destinaţia Ploieşti Triaj.

Raed Arafat a precizat că populaţia este evacuată preventiv pe o rază de 800 de metri, fiind greu de estimat la această oră despre câţi locuitori este vorba. „Situaţia la acest moment este sub control. La Ministerul de Interne a fost constituită o celulă de criză, iar la faţa locului operaţiunile sunt coordonate de inspectorul şef al ISU şi de prefectul judeţului Prahova”, a spus Arafat.

La rândul său, prefectul de Prahova, Mădălina Lupea, a spus că până la această oră a fost evacuată populaţia pe o rază de 500 de metri, fiind vorba de câteva zeci de persoane care sunt duse cu microbuzelela o sală de sport din localitate.

„Situaţia este sub control acum, nu mai iese fum, nu este flacără deschisă. La venirea noastră ieşea fum. Acum nu sunt probleme deosebite, sperăm să terminăm acţiunea în câteva ore, astfel încât populaţia să se poată întoarce în locuinţe”, a spus prefectul.

Ea a precizat că la această oră pompierii intervin cu autospecialele pentru răcirea vagonului.

Precizări ale purtătorul de cuvânt al CFR

Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, a spus că la această oră patru trenuri aflate în circulaţie la momentul închiderii traficului feroviar sunt oprite în gările Comarnic, Valea Largă şi Câmpina. Dintre acestea, trei erau cu destinaţia Bucureşti. î
Ea a precizat că garnitura care transporta azotat de amoniu aparţine CFR Marfă, este formată din 26 de vagoane şi plecase de la Târgu Mureş, cu destinaţia Ploieşti Triaj.

Autorităţile au decis evacuarea populaţiei din zonă pe o rază de 800 de metri. 

În zona gării a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică  pentru scoaterea de sub tensiune a liniei de alimentare. Initial, trei echipaje de stingere au intervenit, ulterior numărul acestora dublându-se.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova Raluca Vasiloae, garnitura este formată din 25 de vagoane, iar dintr-unul dintre acestea, care este amplasat la mijlocul trenului, iese fum în partea sus.

La ora transmiterii acestei ştiri pompierii acţionează pentru răcirea vagonului.

Concomitent, autorităţile au decis evacuarea populaţiei pe o rază de 800 de metri.î

Traficul feroviar în zonă, între Ploieşti şi Braşov, este întrerupt, trenurile fiind blocate în diferite staţii.

Ce indicaţii are Combinatul Azomureş cu privire la transportul azotatului de amoniu

Conform unei fişe cu date de scuritate privind azotatul de amoniu realizată de Combinatul Azomureş, îngrăşământul în sine nu este combustibil, dar poate întreţine combustia chiar şi în absenţa aerului.

La cca.170°C se topeşte, descompunându-se relativ lent în amoniac şi acid azotic.

„La peste 200 °C descompunerea este rapidă şi dacă nu se iau măsuri imediate de răcire prin stropire cu o cantitate maxim posibilă de apă (inundare efectivă), reacţia de descompunere poate deveni o reacţie în lanţ, produşii de descompunere (oxizii de azot) catalizând reacţia care se poate transforma în orice clipă în explozie. Îngrăşământul poate să se aprindă şi să ardă la temperaturi mari (peste 400 °C) cu descompunere simultană în oxizi de azot, descompunere care se poate transforma în explozie în cazul contaminării cu materiale incompatibile precum combustibili (benzină, motorină), lubrifianţi (vaseline, uleiuri), pulberi metalice şi alte materiale”, se arată în fişa Azomureş.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS