Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Prejudiciu de 11 milioane de euro realizat de hackeri romani

Prejudiciu de 11 milioane de euro realizat de hackeri romani

scris de M.A.
1 afisari

Peste 40 de persoane sunt audiate, marţi dimineaţă, de procurorii DIICOT într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la fraude pe internet, prejudicul fiind de 11 milioane de euro, din care peste un milion de euro reprezintă beneficiul suspecţilor.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti au efectuat, la data de 14 decembrie 2010, 42 de percheziţii domiciliare, din care 31 în jud. Constanţa, 4 în jud. Neamţ, 3 în jud. Braşov, 1 în jud. Olt, 1 în jud. Maramureş, 1 în jud. Cluj şi 1 în jud. Dolj, ocazie cu care au fost ridicate calculatoare şi dispozitive de stocare a datelor informatice.


În perioada octombrie 2009 –februarie 2010, învinuiţii Zlate Cătălin şi Ciuvăţ Cristian au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit un număr de peste 50 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice si folosirea frauduloasa a datelor informatice in scopul obţinerii de sume substanţiale. Zlate a obţinut, prin intermediul unor aplicaţii informatice, datele unor conturi VoIP, pe care le-a folosit în interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, a putut apela numere cu suprataxă din străinătate, obţinând bonusuri, în funcţie de numărul de minute si valoarea apelului pe minut(la un tarif pe minut de 1 euro, obţinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obţine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, învinuitul Zlate Catalin a constituit o societate care a încheiat contracte cu deţinători de numere cu suprataxă, obţinând astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului. Pentru obţinerea datelor conturilor VoIP, învinuitul Zlate Catalin a folosit o aplicaţie care caută pe Internet servere care au alocate numere VoIP, iar după identificarea acestora, prin atacuri informatice, identifică numele de utilizator si parola de conectare la server.

Cu datele conturilor VoIP, folosind o aplicaţie destinată efectuării de apeluri telefonice de pe un calculator, denumita „Zoiper”, învinuitul Zlate Catalin efectua apeluri către numerele cu suprataxă. Folosind datele obţinute în mod fraudulos (adresa IP a serverului VoIP, numele de utilizator şi parola aferentă) acesta iniţia apelul, care trecea prin serverul VoIP, iar prin Internet, ajungea la numărul de destinaţie. În acest mod, în perioada octombrie 2009 – februarie 2010, învinuiţii au efectuat aproximativ 23.500 de apeluri, cu o durată totală de peste 315.000 minute, prejudiciind astfel societăţi din România, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia, S.U.A. Ulterior, membrii grupării au efectuat, în perioada februarie – 06.12.2010, prin intermediul companiei SHADOW COMMUNICATION Ltd., un număr total de 1.541.187 de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri. Valoarea totală a prejudiciului creat depăşeşte suma de 11.000.000 de Euro. Din aceasta sumă, peste 1 milion de euro reprezintă beneficiul realizat de către învinuiţi.

Un număr de 42 de persoane au fost conduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucureşti. Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O., BCCO Bucureşti şi lucrători din cadrul Jandarmeriei Române. Suportul informativ şi tehnic al acţiunii a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult