Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Preotul timocean Boian Alexandrovici agresat la frontiera sârbă

Preotul timocean Boian Alexandrovici agresat la frontiera sârbă

scris de C.P.
16 afisari

Vicarul Episcopiei Ortodoxe Române ”Dacia Felix” şi protopop al Protopopiatului ‘Dacia Ripensis’ din Serbia de nord-est, preotul Boian Alexandrovici, a declarat că a fost victima agresiunii unui poliţist de frontieră şi a unui vameş ai Punctului sârb de trecerea frontierei ”Gerdap II”, în noaptea de joi spre vineri.

Preotul timocean Boian Alexandrovici agresat la frontiera sârbă (foto:opiniateleormanului.ro)

Incidentul s-a petrecut când se înapoia în ţară după o vizită efectuată, alături de preşedintele Asociaţiei pentru cultură a românilor-vlahilor Ariadnae Filum, Zavişa Jurj, la Senatul României, Patriarhia Română, la Departamentul Românilor de Pretutindeni şi la mai multe televiziuni, unde a solicitat sprijin pentru respectarea drepturilor minorităţii române din ţinuturile istorice Timoc, Morava, Homolie şi sudul Dunării.”Cum am intrat pe pista de intrare în Republica Serbia, atât poliţistul, cât şi vameşul de serviciu au început să ne reproşeze, pe un ton ridicat şi arogant, că nu suntem fideli ţării în care trăim şi că denigrăm oficialităţile statului”, a declarat, vineri, pentru Agerpres preotul Boian Alexandrovici. El a afirmat că li s-a cerut ”răspicat” să-şi declare apartenenţa – români sau sârbi, ei au ”reacţionat vehement” precizând că sunt ”români, cetăţeni ai Republicii Serbia”.
”Poliţistul şi vameşul ne-au certat: ‘cum puteţi să fiţi români când deţineţi paşapoarte cu stema Serbiei?’, iar când şi-au dat seama cine suntem s-au înfuriat şi mai tare”, a precizat Alexandrovici. În context, el a mai arătat că cei doi lucrători sârbi de frontieră au intenţionat să confişte cărţile dăruite de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel pentru preoţi din Timoc. ”Când le-am cerut să-şi decline identitatea, au refuzat adresându-mi întrebarea: ‘cine eşti tu să mă legitimez ţie?”’, a spus Alexandrovici.
În opinia lui Boian Alexandrovici, semnarea, la Bruxelles, a protocolului româno-sârb cu privire la drepturile minorităţilor în conformitate cu standardele europene şi obţinerea de către Republica Serbia a statutului de candidat la aderarea în Uniunea Europeană nu vor fi în măsură să contribuie la îmbunătăţirea vieţii celor 300.000 de români din regiunile Timoc, Morava, Homolie şi sudul Dunării, dacă ”autorităţile statului sârb nu vor renunţa, la toate nivelurile, la hărţuirea şi agresarea acestora”.

2 comentarii

Pertinax de Montcrabeau 02-03-2012 - 23:53

Nişte dobitoci clamau pe forum, nu demult, despre prietenia sârbo-română…

Sârbii n-au fost nici-odată prietenii românilor.
Să reamintim evenimentele din 1918 dar şi cele din 1989 când unităţi militare sârbeşti (jugoslave) staţionau la graniţa cu România!
Poate, poate…

a 03-03-2012 - 10:20

Nu numai atat. Trebuie pomenit si de granicerii romamni ucisi de sarbi pe granita in anii ’50. Si noi i-am bagat in Parlament ca sa voteze legi anti romabesti.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult