Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Primaria lui Vanghelie a aprobat demolarea caselor Cantacuzino. Societatea civila incearca sa le salveze (GALERIE FOTO)

Primaria lui Vanghelie a aprobat demolarea caselor Cantacuzino. Societatea civila incearca sa le salveze (GALERIE FOTO)

scris de Ziua Veche
18 afisari

 

Presedintele Asociatiei pentru Memorie Identitara „Carpatii”, Florin Dobrescu, a organizat, marti, o conferinta de presa pe trotuarul din fata casei General Cantacuzino de pe strada Gutenberg prin care a atras atentia mass-media cu privire la soarta imobilului unde a locuit pana in 1937 generalul Gheorghe Zizi Cantacuzino – supranumit „Granicerul”.


Florin Dobrescu a afirmat ca „la data de 22.06.2009, primaria Sectorului 5 a emis autorizatia de desfiintare nr. 247, avand ca obiect imobilul situat in str. Gutenberg nr. 3 avand iesire si in Splaiul Independentei nr. 30. Asociatia pentru memorie Identitara „Carpatii” a luat cunostinta de existenta acestei autorizatii de desfiintare in 04.01.2010, in urma contactarii firmei Gis Group, care se ocupa cu intermedierea vanzarii imobilului”. 

In luna ianuarie 2010, Asociatia pentru Protectia si Documentarea Monumentelor si Patrimoniului din Romania a depus la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National a Municipiului Bucuresti, o cerere de clasare in regim de urgenta pentru imobilul aflat in discutie.

 

„Imobilele au o valoare istorica ridicata, fiind pe vremuri resedinta generalului Gheorghe Zizi Cantacuzino – supranumit ‘Granicerul’, print valah din nobila familie a Cantacuzinilor, nepot al lui Gheorghe Grigore Cantacuzino („Nababul”). Situate in zona protejata 06, in imediata vecinatate a bisericii Sf. Ilie-Gorgani (monument istoric), cu una din fatade iesind in cheiul Dambovitei, casele Cantacuzino, alcatuite din demisol, parter si mansarda, prezinta caracteristici arhitectonice baroce, specifice caselor boieresti construite in preajma anului 1850. Zona protejata in mijlocul careia se afla este inca o zona relativ prezervata, iar disparitia acestor imobile ar fi prejudiciabila coerentei si aspectului general al zonei protejate respective. Valoarea istorica si arhitecturala a imobilelor, ca si vechimea acestora le califica pentru clasare”, se arata in cererea de clasare.

 

Totodata, Asociatia pentru Memorie Identitara „Carpatii” a deschis actiune la Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti prin care solicita instantei sa dispuna suspendarea Autorizatiei de desfiintare eliberata de Primaria Sectorului 5. De asemenea, in conditiile constatarii inceperii demolarii, Asociatia „Carpatii” a deschis o actiune la Tribunalul Bucuresti, prin care solicita, in baza ordonantei prezidentiale, sistarea lucrarilor de desfiintare a imobilului, pana la solutionarea pe fond a cauzei.

 

Florin Dobrescu a spus marti jurnalistilor prezenti ca ” in ziua de 25 mai 2010 am constatat ca s-a inceput desfiintarea imobilului din str. Gutenberg nr. 3, fiind distruse canaturile, tocurile usilor, cercevelele, precum si plafonul dintre parterul si demisolul cladirii. In noaptea de vineri 28 spre sambata 29 mai, pana la orele 02.00, o echipa de indivizi au distrus cu baroasele si alte unelte dure toate elementele decorative si artistice de pe fatadele cladirii. Pe tot timpul zilelor de sambata 29 mai si duminica 30 mai, precum si noaptea, voluntarii Asociatiei ‘Carpatii’ au desfasurat o supraveghere atenta a imobilului. S-au constatat trei incercari de revenire la locul dezastrului a membrilor echipei de distrugatori, sambata la ora 17.00, duminica la ora 7.00 si respectiv la ora 16.00. Duminica la ora 12.00, indivizii respectivi au reinceput distrugerile in mod salbatic, moment in care am alertat Politia. Reprezentantii Politiei au incercat sa-i evacueze din incinta imobilului pe distrugatori si, in urma refuzului, precum si in urma insultelor si amenintarilor acestora, oamenii legii au procedat la ridicarea cu forta a demolatroilor si transportarea lor la Sectia 17 Politie. Consider ca, datorita acestor motive, sunt necesare masuri urgente pentru a preveni o paguba iminenta, respectiv pentru a preveni distrugerea unui imobil susceptibil de a fi clasat pe lista monumentelor istorice”.

 

Dobrescu a mai precizat ca printr-o adresa in care se arata ca imobilul respectiv se afla in procedura de clasare in Lista Monumentelor Istorice, „Ministerul Culturii si Patrimoniului National a solicitat, pe 28 mai, Prefectului Capitalei sa dispuna suspendarea autorizatiei de desfiintare a cladirii si sistarea lucrarilor de demolare. Inspectoratul de Stat in Constructii a intreprins, sambata, 29 mai, ora 8:00, demersurile legale in vederea sistarii oricaror lucrari de demolare a imobilului care are statut protejat conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice”. 

Informatii referitoare la personalitatea printului Gheorghe Cantacuzino – „Granicerul” 

Print valah din nobila familie a Cantacuzinilor, nepot de gradul doi al lui Gheorghe Grigore Cantacuzino („Nababul”). Nascut in 1869, la Paris, ca fiu al lui I. G. Cantacuzino, absolva Scoala Militara din Craiova si Scoala de Infanterie Bucuresti. Este combatant in campania din 1913 si erou al primului razboi mondial, unde s-a distins prin vitejia cu care a reusit sa-si mobilizeze ostasii in lupta pentru apararea crampeiului de tara ce ramasese neocupat de dusmani. Ranit de un obuz, este decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”. In 1917 a comandat brigada de graniceri de la Targu Ocna, pe care, dupa armistitiu, a dus-o la Iasi pentru a apara orasul de trupele bolsevice ruse. De fapt, de aici ii vine si porecla „Granicerul”. A fost deputat de Valcea din partea Partidului Averescan (1920) si de Tulcea din partea Partidului Conservator (1922 si 1926). Intre 1935 si 1937 a fost presedinte al Partidului „Totul pentru Tara”, alcatuit din fostii membri ai Partidului „Garda de Fier”, dizolvat in 1933. De altfel, intre 1932 si 1938, in resedinta sa din str. Gutenberg 3, a functionat sediul Miscarii Legionare. Printul Zizi Cantacuzino a murit in anul 1937, funeraliile sale intrunind un numar impresionant de bucuresteni. Este inmormantat la Cimitirul Bellu. 

{gallery}gallery/06/graniceul_cantacuzino{/gallery}

0 comentariu

M_D_L 22-05-2010 - 04:54

Nu vad de ce ar renunta rusii la o parte din ce este al lor. Rusii au oricum probleme cu Ucraina, pentru teritoriul dat cadou pe timpul lui Hrusciov.

stefi 22-05-2010 - 06:31

ucraina ia moldova si rusia transnistria

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult