
Înalta Curte de Justiţie – Divizia Queen’s Bench a decis, la 2 iunie 2010, în dosarul cu numărul HQ 10X00866, că prinţul Paul de România, „cunoscut şi sub numele de prinţul Paul, Paul Lambrino, Paul Philippe de Hohenzollern”, şi prinţesa Lia a României, „cunoscută şi sub numele de prinţesa Lia, Lia Triff, Lia de Hohenzollern şi Lia Georgia Hohenzollern”, să-i plătească lui Marco Houston 1,8 milioane de lire sterline (peste 2 milioane de euro).
În iunie 2010, aceeaşi instanţă a emis, pe numele celor doi, un certificat de titlu executoriu european şi un Ordin de indisponibilizare a bunurilor, cu aplicabilitate la nivel internaţional.
Potrivit Ordinului, Paul de România „nu trebuie să scoată din Anglia şi din Ţara Galilor niciunul dintre bunurile sale care sunt în cele două ţări, până la valoarea de 1.820.000 de lire de sterline”, sau să „nu tranzacţioneze sau să diminueze valoarea niciunuia dintre bunurile sale, indiferent dacă sunt în sau în afara Angliei şi Ţării Galilor, până la această valoare”.
Interdicţia de vânzare include, în special, mai multe bunuri din România. Prima pe lista de indisponibilizări este vila situată pe strada Alexandru Phillipide din Bucureşti, urmată de acţiunile deţinute de Paul de România la firma SC Topaz Investment SRL şi de banii din conturile de la Raiffeisen Bank – Bucureşti şi de la UBS AG – Zürich, „inclusiv orice cec tras din aceste conturi, care nu a fost lichidat”.
Înarmat cu sentinţa obţinută în Londra, Marco Houston a angajat un executor judecătoresc bucureştean care să-i recupereze banii. Executorul Laura Elena Popa cere judecătorilor la Secţia a IV-a Civilă de la Tribunalul Bucureşti executarea silită a prinţului şi poprirea bunurilor mobiliare – acţiunile de la societatea Topaz Investments, datoriile unor terţe persoane şi bunurile imobiliare ale acestuia. În plus, executorul cere magistraţilor să pună sub sechestru sumele de bani datorate de debitori către Fundaţia „Prinţul Paul pentru România”.
Contactat de ziarul „Adevărul”, prinţul Paul de România a precizat – prin vocea purtătorului său de cuvânt Carmen Ştefan – că nu are cunoştinţă despre existenţa vreunui dosar având ca obiect o acţiune formulată împotriva sa de către Marco Houston, în faţa unei instanţe de judecată române sau străine. „Dimpotrivă, Marco Houston datorează Alteţei Sale Regale Prinţul Paul al României suma de 2.018.568 de lire sterline, în baza unui contract de împrumut autentificat de către notarul public John Bower din Londra în data de 8 octombrie 2007 şi garantat cu o ipotecă instituită asupra unui imobil situat în Londra, proprietate personală a domnului Marco Houston. În perioada următoare vor fi demarate toate căile legale pentru recuperarea acestei sume de bani”, a subliniat purtătorul de cuvânt al prinţului Paul de România, Carmen Ştefan.
Integral aici.