
Obiectivul general al proiectului este de a imbunatati managementul decizional in domeniul politicilor si strategiilor nationale de securitate si ordine publica, care vizeaza in principal amenintari la adresa ordinii constitutionale, amenintari asimetrice, riscuri si vulnerabilitati din domeniile economic, financiar, securitate energetica si protectia mediului in realizarea coridoarelor europene de transport, transmite Agerpres.
Scopul proiectului este de a creste capacitatea administrativa a DGIPI ca principal furnizor de informatii („intelligence”) pentru factorii de decizie la nivel administrativ. Acesta se va derula pe o perioada de 24 de luni. „Acest proiect este un nivel superior al managementului pe care vrem sa-l introducem in DGIPI. Informatiile pe care le oferim vizeaza prevenirea si combaterea criminalitatii pentru realizarea unui climat de siguranta a cetateanului in spatiul civic”, a declarat directorul general al DGIPI, chestorul de politie stefan Pop.
Potrivit acestuia, in baza materialului informativ, informatia trebuie transformata in proba si este in folosul tuturor ca acest lucru sa-l faci cat mai repede, mai bine si mai eficient. In ceea ce priveste vulnerabilitatile si riscurile la care se supun politistii in contextul actual de criza, Pop a spus ca rolul DGIPI este de a preveni politistii sa comita incalcari ale deontologiei profesionale, iar in cazul in care acestia gresesc fiecare sa raspunda in fata legii, in primul rand in calitate de cetatean al acestei tari.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica, Dan Valentin Fatuloiu, a spus ca rolul acestui proiect este de „a uni memoria institutionala”, de a crea posibilitatea ca managementul de varf sa anticipeze si sa ia masuri pro-active si nu reactive, pentru ca este mai usor sa previi decat sa combati. Oficialul MAI s-a referit la dezvoltarea acestui proiect si in contextul intrarii Romaniei in spatiul Schengen. „Intrarea in acest spatiu ne determina sa reconfiguram strategiile prin integrarea lor in cele europene. Una dintre componentele integrarii este si cresterea capacitatii de analiza a informatiilor intr-un spatiu european, un spatiu de libertati, drepturi si securitate publica”, a explicat Fatuloiu.
Potrivit oficialului MAI, conceptul de „intelligence” sta la baza acestui proiect si nu se refera numai la informatii strict operative, ci analizeaza si anticipeaza vulnerabilitati si riscuri si pe baza altor date care provin din partea institutionala sau din politica de resurse umane.
Referitor la riscurile la care se expun politistii, Fatuloiu a spus ca acestea sunt monitorizate si identificate in functie de fiecare caz in parte. „Sunt riscuri determinate de lacune legislative, de lipsa unor proceduri clare de lucru – standarde de actiune – si, de aceea, suntem intr-un proces de dezvoltare a acestor proceduri. Politistul trebuie sa stie exact ceea ce trebuie sa faca, iar cetateanul trebuie sa stie cum procedeaza, cand este legala sau ilegala procedura la care apeleaza politistul”, a mai precizat Fatuloiu.
Valoarea totala a proiectului este de 7.305.736 lei (fara TVA), din care 1.095.860 lei reprezinta cofinantarea DGIPI. Scopul proiectului este de a creste capacitatea administrativa a DGIPI ca principal furnizor de informatii („intelligence) pentru factorii de decizie la nivel administrativ. Beneficiarii proiectului sunt angajati ai DGIPI. Potrivit sefului DGIPI, institutia va mai derula proiecte cu fonduri nerambursabile, in valoare totala de 20 milioane de euro.