Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Radu Bica victima SRI

Radu Bica victima SRI

scris de Roland Catalin Pena
7 afisari

Dosarul lui Radu Bica, vicepreşedintele CJ Cluj arestat de curând, este o alta smecherie a Serviciului Roman de Informatii (SRI) prin care ofiterii abuzeaza de “securitatea nationala” pentru a intra in sufletele oamenilor, scrie Gazeta de Cluj.

Desi chiar organele CEDO au condamnat SRI ca intercepteaza telefoanele ilegal acestia nu se linistesc si au ascultat-o pe Andronic Aspazia. Aceasta i-ar fi dat mita lui Radu Bica 10.000 de euro pentru un contract care are o valoare incredibil de mica pentru valoarea mitei. Dupa ce in urma cu cateva saptamani seful SRI Cluj, Gheorghe Oltean, petrecea la aceeasi masa cu Radu Bica la inaugurarea stadionului, vicele CJ a ajuns o victima colaterala a sistemului lui Oltean.
2.200 de intercepari pe siguranta nationala realizeaza ofiterii Serviciului Roman de Informatii in fiecare an avand la dispozitie un buget de 907.769.000 lei. Una dintre interceptari ar fi fost al unei aproapiate a PDL, Aspazia Droniuc, care ar fi cercetata in doua dosare din 2009: unul de trafic de influenta si unul de evaziune fiscala. A intrat in vizorul SRI din cauza evaziunii fiscale si a traficului de flori din Olanda si a „castigat” un mandat de interceptare telefonica. Relatia de cunostinta a acesteia cu Radu Bica, vicepresedintele Consiliului Judetean(CJ) Cluj, a fost fructificata imediat de catre SRI si apoi transmisa la DNA. Dupa cateva ore dupa ce Aspazia Droniuc i-ar fi imprumutat 10.000 de euro lui Radu Bica, procurorii DNA l-au saltat pe cel care era cunoscut drept seful licitatiilor in Consiliul Judetean Cluj si unul dintre liderii PDL pe plan local. Procurorii DNA s-au gandit ca ar fi prins „un peste mare”, insa probele sunt subrede si singurul fapt pe care se bazeaza e marturia unei persoane care este invinuita in alte doua dosare. Aspazia Droniuc pentru a-si spala imaginea din celelalte dosare in care este urmarita de catre DNA Cluj s-a hotarat sa il „toarne” pe vicele CJ Cluj si sa faca o intelegere rezonabila cu procurorii. Momentan, singurul lucru bun de care a beneficiat a fost ca nu a fost arestata preventiv, dar a ramas invinuita in dosarul de presupusa „dare de mita” catre Bica.
Relatia Aspaziei cu „tara lalelelor”
Aspazia Droniuc face afaceri cu flori din Olanda si are un site unde le comercializeaza. Se cunoaste prea bine cat de grav efect l-a avut scandalul cand Romania a interzis importul de flori din Olanda, cand oficialii „tarii lalelor” au actionat instant si au votat impotriva aderarii tarii noaste la Schengen.  Acest gest a fost considerat unul de greseala a politicii externe, iar din acel moment Serviciul Roman de Informatii a pus un mai mare accent pe relatia cu Olanda si cei care se ocupa de acest lucru. Asa s-a ajuns de la o simpla femeie care comercializeaza lalele la vicele consiliului judetean Cluj.
Invinuitul vulnerabil
Cand unul dintre invinuit are mai multe acuzatii pe cap desigur ca alege infractiunea cea mai usoara cand are aceasta sansa. Eventual, inventarea unei acuzatii poate fi una dintre variante conform unor surse. Andronic Aspazia este un afacerist care si-a inceput cariera prin relatiile pe care le avea din meseria de jurnalism. A devenit apoi membru de partid si cunostinta cu oamenii sus-pusi ai partidului au facut-o sa creada ca este invulnerabila.
O dimineata linistita de noiembrie
Intr-o dimineata linistita de noiembrie a inceput vuietul la Cluj-Napoca. Dintr-o data toate camerele si toate aparatele foto erau pe sediul DNA unde se anuntase zvonul ca vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, a fost retinut pentru 24 de ore.
Absurditatea mitei
Mita primita ar fi fost de 10.000 de euro, iar contractul care sustin procurorii ca ar fi semnat ar fi urmat sa aiba o valoare de 10.000 de euro pe luna. Conform unor surse din interiorul Consiliului Judetean Cluj licitatiile pentru mentenanta stadionului ar fi urmat sa vizeze 6-7 firme care sa primeasca o suma de pana la 60.000 de euro in total.  Astfel, mita pe care procurorii DNA o sustin ca Radu Bica ar fi incasat-o vizeaza un contract care are o valoare de 120.000 de euro intr-un an, iar mita ar fi fost 25.000 de euro. Numai dupa plata TVA societatea ar ramane cu 90.000 de euro, ceea ce nu pare deloc rentabil dupa plata unor angajati si alte lucruri.
Judecatorul problema
Gazeta de Cluj a relatat momentul arestarii lui Radu Bica moment cu moment saptamana trecuta. In momentul cand am aflat ca judecatorul este Delia Purice am prezentat suspiciunea ca Radu Bica a fost arestat si apoi acest lucru chiar s-a intamplat. Am numit-o la acea vreme „premeditarea Deliei Purice”, iar dreptatea a fost una de necontestat. Astfel, se poate observa ca sentintele judecatorului sunt dure si ca majoritatea oamenilor care pica pe mana ei ajung sa fie arestati.

Citeste articolul integral pe Gazeta de Cluj

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult