Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Raport DGA. Infracţiunile macină personalul Ministerului de Interne

Raport DGA. Infracţiunile macină personalul Ministerului de Interne

scris de C.P.
5 afisari

Un raport de activitate al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) întocmit pentru primele zece luni ale anului 2011 arată că numărul persoanelor inculpate în urma acţiunilor DGA este de 971 de persoane, dintre care 356 sunt lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). 

Coruptia macina Ministerul de Interne

Potrivit raportului, prezentat joi de şeful DGA, Arion Ţigănaşu Jănică, în primele zece luni din 2011, numărul total al persoanelor inculpate a înregistrat o creştere cu 96%, procent reflectat şi în privinţa cadrelor MAI inculpate pentru săvârşirea unor infracţiuni din aria de competenţă. Totodată, se consemnează o creştere cu 140% a numărului de persoane arestate preventiv.

Procurorii sesizaţi de ofiţerii DGA au emis rechizitorii în 246 dosare şi au fost dispuse, totodată, măsuri administrative în 74 dosare, fiind consemnată o creştere cu 20% a rechizitoriilor, respectiv cu 54% a sancţiunilor cu caracter administrativ, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În perioada analizată, din totalul de 1.672 persoane învinuite, 473 provin din cadrul ministerului (43 cu funcţii de conducere şi 430 funcţii de execuţie). Comparativ cu intervalul similar din anul anterior, se evidenţiază creşterea cu 32% a persoanelor învinuite, precum şi cea cu 51% a personalului MAI învinuit, se arată în raport. Potrivit documentului citat, în primele 10 luni ale lui 2011, instanţele de judecată au pronunţat 187 hotărâri, dintre care 112 au rămas definitive, fiind condamnate 305 persoane. Totodată, se consemnează o creştere cu 140% a numărului de persoane arestate preventiv. „Pe linie preventivă, în perioada de referinţă (1 ianuarie – 31 octombrie 2011), DGA a organizat 2.385 activităţi de instruire anticorupţie cu caracter preventiv în rândul lucrătorilor ministerului (+37%). La întâlnirile preventive au participat 60.422 lucrători MAI (+74%), dintre care 7.597 manageri (+46%)”, susţine raportul DGA.

Acesta remarcă faptul că au existat 97 situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat lucrătorii DGA atunci când li s-au oferit sume în schimbul unor servicii şi 67 cazuri când au denunţat situaţii în care colegii lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie.

„În ceea ce priveşte activitatea cu Poliţia de Frontieră, aflată în derulare, până la începutul lunii noiembrie au fost organizate 32 acţiuni de instruire, la care au participat 181 cadre de conducere şi 3.806 poliţişti de frontieră„, se mai precizează în raport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult