Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Bilantul MAI dupa patru ani

Bilantul MAI dupa patru ani

scris de Ziua Veche
19 Afisari

.

Politistii si jandarmii sa iasa mai mult in strada, vom intra in spatiul Schengen, tot mai multe jafuri si talharii, capturi de droguri impresionante. Acestea sunt unele dintre cele mai importante probleme pe care le-a punctat Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga la prezentarea primului bilant, dupa patru ani de tacere din partea ministerului. La eveniment au participat consilierul prezidential Iulian Fota,  ministrul Justitiei – Catalin Predoiu si  ministrul de Finante – Sebastian Vladescu.

 

 

@ Blaga: Romania va intra in Spatiul Schengen in martie 2011

 

Pana in prezent, au fost aprobate patru rapoarte de evaluare Schengen din cele cinci misiuni desfasurate si s-a ajuns la concluzia ca Romania este pregatita sa intre in spatiul comunitar.

 

@ Romania va fi paravanul de protectie pentru cetatenii europeni

 

Odata cu trasformarea tarii nostre in granita a UE, angajatii Ministerului Administratiei si Internelor vor avea obligatia de a asigura si furniza securitate pentru cei aproape 500 de milioane de cetateni comunitari.

 

@ Aeroporturile romanesti trebuie sa fie la standarde Schengen

 

In bilantul prezentat joi, se atrage atentia si asupra aprobari raportului de evaluare in domeniul ‘Frontierelor aeriene’ prin care se recomanda reevaluarea infrastructurii aeroportuare la cele doua aeroporturi evaluate- Otopeni si Timisoara. Pana in acest moment, cele doua aeroporturi nu sunt in totalitate la standardele Schengen si nu mai pot efectua din martie 2011 zboruri extra Schengen.

 

@ In 2009, s-a remarcat o crestere a riscului infractional la diferite niveluri.

 

Cresteri s-au inregistrat la infractiunile sesizate: de la 2.941, in 2008, la 3.278, in 2009 ; la infractiunile constatate: de la 1.570, in 2008, la 1662, in 2009, si la infractiunile solutionate care, in 2008 aveau o cifra de 1.343, in 2009, ajungand la 1.395.

Politia Romana a cercetat in 2009 248.822 de persoane din care 121.756 pentru infractiuni judiciare, 47.488 pentru infractiuni ecconomico-financiare si 79.578 pentru infractiuni de alta natura. Cea mai mare crestere au inregistrat-o talhariile cu autori mascati care s-au dublat in 2009, avand o crestere de 93%.

 

@ Jandarmeria trebuie sa asigure ordinea publica nu sa pazeasca diferite institutii

 

Jandarmeria Romana a fost luata in colimator de ministrul Blaga, pentru ca 68,3% din efective isi desfasoara activitatea in structuri destinate misiunilor de paza si protectie a institutiilor si numai 31,7% se regasesc efectiv in structurile destinate misiunilor de ordine publica. ‘ Este nevoie ca acest procent sa se inverseze. Mai putini jandarmi in zona de paza, mai multi jandarmi in strada! Locul jandarmilor este in primul rand in strada, alaturi de politisti, pentru o mai buna acoperire a nevoii de siguranta a cetateanului si comunitatii.’, a declarat Blaga, joi.

 

@ Magazinele duty-free nu mai vand alcool si tigari

 

In urma unei actiuni declansate in luna octombrie a anului trecut, la 31 de magazine duty-free situate in punctele de trecere a frontierei cu Serbia si Ucraina, s-a constatat ca, in numai 8 zile, prejudiciul estimat rezultat din sustragerea de la plata accizelor si TVA a fost de peste 3,8 milioane de euro, calculat la pretul minim de 2,5 euro cartusul de tigarete. Astfel, putem estima un prejudiciu anual de aproximativ 174 de milioane de euro. Ca urmare a demersurilor MAI, la nivelul Guvernului a fost luata decizia de interzicere a comercializarii in regim de duty-free a produselor alcoolice si din tutun.

 

@ Cea mai mare captura de droguri

 

Comparativ cu anul 2008, cantitatile de droguri ridicate în vederea confiscarii au crescut cu 400%. Anul trecut s-a inregistrat cea mai mare

captura de droguri din ultimii 10 ani (1.200 kg de cocaina), a carei valoare se ridica la aproximativ 40 de milioane de dolari. 

 

@ Inchiderea ‘Magazinelor de vise’

 

Piata drogurilor legale a inregistrat crestere semnificativa prin deschiderea ‘Spice Shop-urilor’ care comercilizau produse ce aveau in componenta plante si substante cu proprietati psihoactive, cu impact periculos pentru

sanatate. La inceputul anului 2010, Guvernul a reactionat prin modificarea cadrului legislativ, iar actiunile Politiei Române, in colaborare cu celelalte autoritati competente, au avut rezultate pozitive.

 

@ Romanii inca sunt printre infractorii europeni

 

Imaginea României continua sa fie afectata de criminalitatea comisa de romani pe teritoriul altor state. In ultimii trei ani, numarul cetatenilor romani semnalati cu activitate

infractionala in strainatate a crescut continuu (+11% in anul 2009 fata de 2008). Aproximativ

90% din criminalitatea comisa de cetatenii romani in strainatate se inregistreaza pe teritoriul a opt state (Austria, Italia, Franta, Spania, Irlanda, Belgia, Germania si Marea Britanie).

 

@ Coruptia din interiorul Ministerului Administratiei si Internelor a scazut

 

In anul 2009, au fost consemnate 70 de situatii – cu 15% mai multe decat in 2008 – in care functionari ai ministerului au sesizat

lucratorii Directiei Generale Anticoruptie atunci când li s-au oferit diverse sume in schimbul unor servicii. De asemenea, au fost inregistrate alte 137 de cazuri (cu 28% mai multe decat in anul 2008) cand lucratori ai ministerului au denuntat situatii in care colegii lor au fost implicati in comiterea unor fapte de coruptie.

 

@ Reorganizara DGIPI

 

In luna octombrie 2009 a avut loc reorganizarea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, trecandu-se de la un sistem rigid, piramidal, la unul flexibil si debirocratizat. Prin reorganizare au fost eliminate paralelismele care au existat in structura si suprapunerile de competente. De asemenea, au fost eliminate supradimensionarile componentelor structurale. Astfel, a fost redus cu 499 numarul de functii existente, dintre care 48 sunt functii de conducere. Reorganizarea DGIPI a respectat toate prevederile legale, primind inclusiv avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

 

@ Politistii romani peste hotare

 

Pentru misiunile de mentinere a pacii, au fost angrenate pe parcursul anului 2009 242 de cadre ale MAI. Politia Romana a contribuit cu 91 de ofiteri in 8 contingente internationale – Kosovo, Afganistan, Bosnia si Hertegovina, Timorul de Est, Congo, Haiti, Georgia si Macedonia. De asemenea, trebuie remarcat aportul Detasamentului de jandarmi dislocat in Kosovo care a executat o gama variata de actiuni, totalizand 2.304 misiuni, comparativ cu 859 de misiuni executate in anul 2008.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS