Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Raportul Jandarmeriei după incidentele de la mitingul Platformei Unioniste

Raportul Jandarmeriei după incidentele de la mitingul Platformei Unioniste

scris de M.A.B.
11 afisari

UPDATE – Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat, luni, că intervenţia jandarmilor în Piaţa Victoriei la manifestaţia unioniştilor nu a fost ofensivă, ci defensive şi a vizat blocarea accesului protestatarilor pe alte trasee decât cele aprobate. Ministrul a anunţat că a cerut să fie făcută o cercetare disciplinară pentru a se stabili dacă a fost folosită forţa în cazul a doi dintre manifestanţi.

„Dispozitivul jandarmeriei nu a fost unul ofensiv ci pur defensiv. El viza doar blocarea accesului pe alte trasee decât cele aprobate. Chiar şi atunci când s-a încercat ruperea dispozitivului nu s-au folosit niciunul din echipamentele agresive din dotarea jandarmeriei, bastoane, gaze, scuturi, aşa cum s-a speculat la un moment dat. A avut loc o imobilizare fizică a doi dintre cei patru organizatori, care au fost conduşi la secţia 1 de poliţi. Abia aici putem să discutăm de forţă. Aceste incidente punctuale sunt elementele pentru care am cerut jandarmeriei să fie constituită o comisie pentru cercetare disciplinară. (…)Vorbim doar de un grup mic, încercarea acelui grup de a forţa cordonul de jandarmi şi de a intra pe Calea Victoriei, pentru acea intervenţie punctuală vom efectua o cercetare disciplinară. (…) S-au văzut doi oameni care erau culcaţi la pământ, din ce spune jandarmeria s-au culcat singuri la pământ. (…) Vom cere în scris acordul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Datelor pentru că nu avem o problemă în a pune la dispoziţia dumneavoastră imaginile. Comisia va analiza înregistrările şi cei care vor fi identificaţi ca implicaţi în acel incident vor fi supuşi verificărilor”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, în cadrul unei conferinţe de presă.

Precizările au fost făcute după ce peste 2.000 de oameni au participat, sâmbătă, la Marşul pentru Basarabia organizat de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012”, câţiva protestarii încercând să rupă cordonul de jandarmi, aceştia fiind ridicaţi şi amendaţi. În urma incidentelor, ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei. Raportul i-a fost înaintat ministrului luni dimineaţa.

„S-a încercat medierea cu organizatorii dar a reieşit clar care era scopul. Au spus-o foarte clar că intenţionează să ajungă în Piaţa Universităţii unde vor să campeze. Am văzut o manifestare paşnică pentru o cauză frumoasă. La momentul tensionat a deviat pentru motive care nu au de a face cu jandarmeria. (…) Graba cu care anumiţi politicieni discreditează este pentru mine oarecum curioasă”, a mai spus Tudorache.

Ministrul a precizat că în cadrul comisiilor de avizare a protestului organizatorilor li s-a explicat care este traseul pe care se pot deplasa, acesta fiind asumat şi de protestatari.

Raportul Jandarmeriei privind mitingul de sâmbătă al Platformei Unioniste „Acţiunea 2012” arată că acţiunea a respectat procedurile, fiind extrase şi amendate persoanele care încercau să rupă cordonul pentru că exista riscul blocării unei străzi.

miting platforma unionistaSurse ministeriale au declarat pentru Mediafax că au fost blocate şi extrase persoanele care încercau să rupă cordonul de jandarmi, pentru că nu respectau traseul comunicat şi autorizat de primărie, existând riscul blocării unei străzi. Mai exact, în drumul lor spre Guvern manifestanţii au vrut să se întoarcă spre Piaţa Universităţii iar dacă li s-ar fi permis ar fi mers pe Calea Victoriei unde traficul rutier nu era restricţionat. De asemenea, exista riscul ca aceştia să se întâlnească cu participanţii la un festival de muzică, în lege fiind interzisă „desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora”.

Potrivit aceloraşi surse, au fost extrase din mulţime persoanele care incitau, nefiind vorba despre o intervenţie aşa cum este definită în lege, adică în care să se folosească echipamentul din dotarea jandarmilor. Zece persoane au fost extrase, patru dintre acestea fiind conduse la secţia de poliţie şi amendate.

Peste 2.000 de oameni au participat, sâmbătă, la Marşul pentru Basarabia organizat de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012”, manifestanţii cerându-le preşedintelui, premierului, dar şi liderilor politici să-şi asume unirea României cu Basarabia ca proiect de ţară, manifestarea fiind organizată pentru al cincilea an consecutiv.

Câţiva protestatari au încercat să rupă cordonul de jandarmi, aceştia fiind ridicaţi şi amendaţi. În urma incidentelor, ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei. Raportul i-a fost înaintat ministrului luni dimineaţa.

Printre cei care au fost amendaţi de jandarmi pentru că ar fi încercat să forţeze cordonul este şi liderul unioniştilor, George Simion.

.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult