Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Rasdaq: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Rasdaq: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

scris de Ziua Veche
28 afisari

Doi brokeri clujeni, Radu Taica şi Mircea Pinte, au reuşit să arate că piaţa bursieră Rasdaq nu este reglementată din punctul de vedere al Legii pieţelor de capital.

Pe lângă faptul că cei doi clujeni au fost reprezentaţi în instanţă de casa de avocatură (Zamfirescu Racoti Predoiu) a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, atât Pinte cât şi Taică sunt colegi cu şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, în cadrul clubului clujean Rotary Cetăţuie. Procurorul Hrudei, printr-un proces intentat oamenilor de afaceri Gicu Gânscă şi Horia Ciorcilă, încearcă să demonstreze exact contrariu, că Piaţa bursieră Rasdaq este reglementată de Legea pieţelor de capital, scrie Gazeta de Cluj.

Radu Taica şi Mircea Pinte sunt specializaţi în mediul de afaceri al tranzacţiilor bursiere. În 2009, erau acţionari în cadrul firmei clujene Arta Culinară, cu circa 10% din acţiuni, societate controlată de SIF (Societate de Investiţii Financiare) Banat Crişana, unde preşedinte este omul de afaceri Ion Cuzman.

SIF Banat Crişana a decis ca Arta Culinară să absoarbă două firme clujene, SC Pelicanul Mărăşti şi SC Observator Orizont, dar Radu Taică şi Mircea Pinte, acţionari minoritari la SC Arta Culinară, nu au fost de acord cu această decizie şi au cerut firmei ca acţiunile lor să fie răscumpărate. Solicitarea lor a fost respinsă, conducerea de la Arta Culinară îndrumându-i pe cei doi brokeri să îşi vândă acţiunile în mod liber, la bursă. Însă, pentru că preţul la piaţa liberă a acţiunilor Arta Culinară era net mai mic decât cel calculat dacă acţiunile ar fi fost răscumpărate de societate, Pinte şi Taică s-au considerat prejudiciaţi şi au dat în judecată SC Arta Culinară

După ce au apelat la casa de avocatură a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, avocaţii celor doi brokeri clujeni au reuşit să calculeze că Pinte şi Taica ar trebui să aştepte câteva mii de ani ca să îşi vândă acţiunile la un preţ similar celui calculat în raportul de fuziune încheiat în urma absorbirii celor două societăţi de către Arta Culinară.

Astfel că, prin prejudicierea celor doi acţionari minoritari li s-ar încălca dreptul de a se retrage din acţionariatul SC Arta Culinară. Conform legii 31/1990 (legea societăţilor comerciale), care oferă protecţie acţionarilor, dacă cineva vrea să se retragă din societate, firma trebui să răscumpere acţiunile la un preţ stabilit de un raport de evaluare. Însă, pentru ca această lege să poată fi aplicată, trebuia demonstrat că Pinte şi Taică nu pot fi obligaţi să îşi vândă acţiunile pe piaţa Rasdaq şi că această bursă nu este reglementată de Legea pieţelor de capital. Acest lucru a fost posibil prin faptul că arbitrul pieţelor bursiere, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), nu a notificat Uniunea Europeană, conform normelor europene, că în România, Piaţa Rasdaq este reglementată.

Judecătorii au considerat plauzibile pledoariile avocaţilor din firma înfiinţată de ministrul Predoiu şi le-au dat câştig de cauză lui Pinte şi Taică. Reprezentanţii SC Arta Culinară au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi această instanţă a menţinut decizia Curţii de Apel Cluj.

În momentul de faţă, conform normelor jurisprudenţei, soluţia dată de magistraţi ar trebui să constituie un precedent pentru toţi acţionarii minoritari din societăţile listate pe Rasdaq şi care vor să scape de acţiuni obligând societatea să le răscumpere la un preţ stabilit de un evaluator independent şi autorizat. Mai mult aceeaşi decizie a judecătorilor arată că Rasdaq nu este o piaţă reglementată conform art 124 din Legea 297/2004, a pieţelor de capital.

Avocaţii lui Predoiu despart apele din Rasdaq. Citeşte mai mult pe Gazeta de Cluj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS