Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Reacție haotică a statului după accidentul din Brașov

Reacție haotică a statului după accidentul din Brașov

scris de C.F.V.
9 afisari

Patru oameni au murit și 26 au fost răniți după ce un autocar ce transporta copii din Iași spre Arad s-a răsturnat pe DN1, în județul Brașov. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

accident-persani-4-morti-si-22-copii-ranitiÎn acest context, una dintre întrebările importante lansate în spațiul public a fost dacă autocarul avea voie să transporte atât de multe persoane. De altfel, autoritățile au început să se contrazică între ele și nu se știe câte locuri avea autocarul respectiv și câte persoane transporta de fapt.

În vreme ce Autoritatea Rutieră Română susține că mașina avea 24 de locuri și 24 de ocupanți, ISJ Iași susține că, de fapt, 33 de oameni erau transportați. Și Poliția a transmis propriile sale cifre: 28 locuri, dintre care 4 adăugate de firmă, şi 28 de ocupanţi. Pe de altă parte, Ministerul Sănătății susține că în autocar erau 31 de oameni.

Autoritatea Rutieră Română: 24 de locuri, 24 de ocupanți
Poliția: 28 de locuri, 28 de ocupanți
ISJ Iași: 33 de ocupanți
Ministerul Sănătății: 31 de ocupanți
Practic, la ore bune de la producerea accidentului, autoritățile nu cunoşteau nici măcar numărul răniților pentru că nu știau câți oameni erau transportați.

autocarAccidentul rutier grav a avut loc vineri, pe DN1, în zona localităţii braşovene Perşani. Imediat a fost activat planul roșu de intervenție și la fața locului s-au deplasat mai multe ambulanțe, echipaje SMURD, precum și echipaje de descarcerare.
”Este vorba de un ansambul folcloric care, la 5 dimineața, a plecat din Iași spre Arad. În contractul pe care reprezentanții Palatului Copiilor l-au semnat cu transportatorul sunt trecute 33 de persoane, două cadre didactice și 31 de copii. Acum se verifică câți copii au plecat. Conform regulamentului de perticipare la festival, elevii pot avea între șapte și 18 ani. Era un cerc de folclor care funcționa în cadrul Palatului Copiilor din Iași. Noi am verificat imediat baza noastră de date și am constatat ca nicio școală nu anunțase o excursie pe direcția Brașov. Deplasarea a fost organizată de Palatul Copiilor. Palatul Copiilor aparține de Inspectoratul Școlar, dar nu noi am semat contractul cu transportatorul”, a declarat Sabina Manea, de la Inspectoratul Școlar Iași.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Iaşi, în autocar se aflau 31 de elevi, doi profesori şi doi şoferi. Copiii, care aveau vârste între 12 şi 17 ani, o parte dintre ei fiind de la Colegiul Naţional de Artă „O. Băncilă”, erau componenţi ai ansamblului folcloric Hora. Ei plecaseră de la Palatul Culturii din Iaşi şi mergeau către Arad, pentru a participa la un festival internaţional.
Şeful ITM Iaşi, Andrei George Albulescu, a declarat pentru News.ro că autocarul aparţine firmei de transport Maxibus Trans SRL din satul Valea Adâncă din comuna Miroslava, judeţul Iaşi.
Firma are şapte angajaţi, între care şi cei doi şoferi care se aflau în autocar şi care se numără printre cele patru persoane decedate în urma accidentului. Cei doi şoferi sunt Ilie Cojocaru şi Andrei Popa, care aveau 58, respectiv 42 de ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult