Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Rechinii finantelor publice

Rechinii finantelor publice

scris de Ziua Veche
58 afisari

.In municipiul Ramnicu Valcea se pune la cale o noua metoda de „tun imobiliar”: „acapararea prin indatorare”. Un hotel cu toate facilitatile aferente, care costa mult mai mult decat este evaluat va fi scos la vanzare la data de 11 iunie 2010, printr-o licitatie publica, la care poate participa oricine, care are posibilitatea de a se imbogati printr-un tun imobiliar. Totul pare a fi legal si justificat de documente si hotarari judecatoresti. Din spatele acestei posibile afaceri se aude vocea celor prejudiciati care nu este ascultata de nimeni.


 

 

Control de stat refuzat cu incrancenare

 

 Pe data de 1 octombrie 2004 a avut loc schimbarea conducerii Fundatiei Judetene pentru Tineret Valcea, noua conducere constatand faptul ca nu au fost depuse bilanturile contabile si deconturile pentru bugetul consolidat al statului. Practic, pentru perioada 01.01.2000-30.09.2004, nu au fost depuse sumele de bani datorate statului. Noua conducere a Fundatiei Judetene pentru Tineret a solicitat atunci un control fiscal de urgenta, care a fost refuzat motivandu-se ca acest control ar reveni comisiei de cenzori a fundatiei. Prejudiciile existente au determinat conducerea FJT Valcea sa depuna o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Valcea, care nu a fost finalizata, persoanele vinovate nefiind niciodata trase la raspundere.

 

.Actuala conducere a FJT afirma ca de fapt, prin neindeplinirea atributiilor de serviciu de catre Directia Generala a Finatelor Publice Valcea se incearca acumularea de datorii, avand drept tinta acapararea abuziva a imobilului Casei Tineretului. In anul 2005 a fost intocmit un raport al Comisiei de Evaluare si Control al activitatii FJT, fara ca avalansa de penalitati de intarziere sa fie intrerupta. In anul 2006 Directia Generala a Finantelor Valcea a efectuat o inspectie fiscala generala la Fundatia Judeteana pentru Tineret Valcea, inregistrandu-se obligatii fiscale de plata in cuantum total de 627.641 lei. In anul 2007 a fost intocmit un raport de evaluare de catre Societatea Expertilor Tehnici Valcea SRL, prin care a fost evaluat intreg patrimoniul imobiliar al fundatiei, respectiv: Casa Stiintei si Tehnicii, sala de festivitati, amfiteatrul in aer liber, discoteca „Enigma”, bazin de inot pentru adulti, bazin de inot pentru copii, imprejmuire. Valoarea totala a patrimoniului rezultat in urma evaluarii a fost stabilita la suma de 2.558.808 Euro. Aceasta valoare era cu mult peste creanta fiscala supusa executarii silite, deoarece prin publicatia de vanzarea numarul 29251/09.08.2007, privind vanzarea la licitatie a patrimoniului FJT Valcea, Administratia Finantelor Publice Valcea a trecut la valorificare prin vanzare la licitatia publica intreg patrimoniu imobliar al fundatiei cu o valoare mult mai mare decat creanta fiscala de recuperat. Ultimul anunt de licitatie al Administratiei Finantelor Publice a municipiului Ramnicu Valcea, stabileste ca pe data de 11 iunie 2010, urmeaza sa fie scos la vanzare intreg patrimoniu al Fundatiei Judetene pentru Tineret Valcea. Datoria de recuperat: 200.000 de Euro, infima in raport cu valoarea reala a patrimoniului fundatiei!

 

O noua inginerie fiscala vicleana

 

Ovidiu Udrescu, directorul Fundatiei Judetene pentru Tineret Valcea, ii acuza pe cei de la Finantele Publice ca au intentia nemarturisita de a acapara prin indatorare impusa, patrimoniul fundatiei. Datoria de recuperat este mult mai mica decat valoarea actuala a patrimoniului fundatiei. Cu toate acestea, Administratia Finantelor Publice Valcea a scos la vanzare intreg patrimoniul existent. Cei de la FJT Valcea acuza faptul ca valorificarea intregului patrimoniu al fundatiei este nelegala si nejustificata, in conditiile in care valoarea acestuia de aproximativ 3.000.000 RON depaseste cu mult valoarea creantei fiscale de aproximativ 800.000 RON. Ovidiu Udrescu afirma ca doar prin vanzarea unui singur activ al fundatiei s-ar acoperi intreaga creanta fiscala, inclusiv cheltuielile de executare silita. Reprezentantii fundatiei sustin ca vanzarea la licitatie a bunurilor urmeaza a fi facuta cu incalcarea dispozitiilor Legii 146/2002. Ceea ce se imputa in prezent celor care vor sa acapareze patrimoniul Fundatiei este faptul ca nu se tine cont de menirea patrimoniului fundatiei care este folosit in prezent exclusiv pentru proiecte dedicate tinerilor si structurilor de tineret din judetul Valcea. Disproportia vadita intre cuantumul obligatiilor fiscale si valoarea bunurilor scoase la licitatie dovedeste faptul ca, la Ramnicu Valcea se doreste acapararea cu orice pret, probabil printr-o noua inginerie fiscala a unui patrimoniu estimat in prezent la valoarea de 10 milioane Euro.

 

.Tacerea autoritatilor

 

 Am solicitat punctul oficial de vedere al Administratiei Finantelor Publice Valcea, prin intermediul purtatorului de cuvant Iulian Popescu. Acesta ne-a indicat sa facem o cerere in conformitate cu Legea numarul 544/2001 privind informatiile de interes public, pe care am depus-o fiind inregistrata cu numarul 30967 din 01 iunie 2010. Desi am insistat ca raspunsul la aceasta cerere sa ne fie dat cu celeritate, asa cum prevede legea pentru Presa, am fost nevoiti sa incheiem aceasta prima parte a anchetei noastre fara sa avem parte de punctul de vedere al insitutiei publice vizate. Peste numai 10 zile, este posibil ca in discoteca „Enigma” din Complexul Tineretului sa nu mai intre niciun tanar. La orele 19.00, cand am parasit aceasta locatie, tinerii dansau fericiti, fara sa banuiasca ce le aduce data de 11 iunie 2010. Asteptam cu mare interes sosirea raspunsului oficial din partea Administratiei Finantelor Publice Valcea.

0 comentariu

nume autor 20-05-2010 - 12:57

Mareste-ti stadionul , fa niste transferuri , numeste staful tehnic si incearca sa bati celelalte echipe intr-o competitie de fotbal-management online cu peste 40 000 de echipe din toata lumea , Romania cu propria liga , te inscri si joci gratis.

http://www.managerleague.com/index.pl?ref=377343

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult