Acasa Breaking News Statul cauta bani pentru Peles

Statul cauta bani pentru Peles

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

Potrivit unor surse din Comisia de Cultura a Senatului, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, i-ar fi anuntat marti pe senatori ca a aflat ca Familia Regala a Romaniei are intentia de a vinde Castelul Peles. In aceasta situatie, potrivit sursei citate, statul roman ar trebui sa fie cel care va cumpara domeniul. Contactat de ziuaveche.ro, ministrul Hunor, a declarat marti seara ca nu a primit nici o notificare oficiala din partea Casei Regale. „Eu am fost astazi (n.red. – marti) la Comisie, unde am discutat despre mai multe probleme. Una dintre ele s-a referit si la situatia Castelului Peles.

 
In data de 31 martie, expira contractul de inchiriere incheiat intre Minsterul Culturii si Casa Regala, in ceea ce priveste exponatele muzeului. De asemenea, am spus si, la modul ipotetic, ca, in cazul in care Casa Regala ar dori sa vanda Castelul, statul roman are drept de preemptiune. Ministerul Culturii ar trebui sa il cumpere. Dar, nu avem o notificare, in acest sens, din partea Casei Regale. A fost doar o ipoteza de discutie”, ne-a declarat ministrul Hunor. Sandra Gatejeanu, directoarea de protocol a Casei Regale, a declarat pentru ziuaveche.ro ca nu exista nici o decizie oficiala care sa confirme intentia de vanzare. “ Nu exista nici un mesaj oficial sau vreo decizie in acest sens. Acum doar atat va pot spune“, ne-a declarat aceasta.

 

UPDATE 

Contactat din nou, ministrul Kelemen Hunor a precizat pentru Ziuaveche.ro ca, in principiu, in urma discutiilor purtate intre reprezentantii Ministerului si Casa Regala, contractul de inchiriere ar putea fi prelungit, pentru ca nu exista probleme.

Resedinta regilor Romaniei

Castelul Peles a fost resedinta regilor Romaniei. Situat pe Valea Parhovei, la Sinaia, edificiul a fost construit intre 1873 si 1914. A fost ridicat la dorinta regelui Carol I al Romaniei, care a domnit intre 1866 si 1914, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman. A fost amenajat de celebrii decoratori J.D. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz si Berhard Ludwig din Viena. Are caracter de unicat si este unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea.

Piatra de temelie

Principele Carol I viziteaza pentru prima data Sinaia in luna august a anului 1866. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotaraste sa ridice o somptuoasa resedinta de vara intr-un loc retras si pitoresc: Piatra Arsa. In 1872 el cumpara 1.000 de pogoane in zona. Lucrarile incep in 1873, sub conducerea arhitectului Wilhelm von Doderer. Celor 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajarilor. Domnitorul a supravegheat personal, in detaliu, lucrarile. In 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt ingropate cateva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele cu chipul lui. In 1883 are loc inaugurarea oficiala a Pelesului, pe care domnitorul l-a vazut ca pe un „sediu” al noii dinastii. Dupa marea Unire de la 1918, castelul se va gasi chiar in inima tarii. Aici s-au tinut importante intruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroana din 1914 (cand s-a hotarat neutralitatea Romaniei din primul razboi mondial) si 1925. Castelul a gazduit multe personalitati ale vremii, scriitori, muzicieni, dar si regi si regine. Cea mai importanta vizita a fost aceea a batranului imparat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, in 1896. Acesta a facut o multime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusetea si bogatia castelului. In 1906 se astepta o noua vizita a imparatului, cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, insa vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc. Chiar dupa inaugurarea sa din 1883, Pelesul va mai suferi modificari, extinzandu-se mereu. La forma actuala se ajunge abia in 1914 (anul mortii regelui Carol I).

 

160 de camere

 

Castelul are 160 de camere si mai multe intrari si scari interioare. Turnul central masoara nu mai putin de 66 de metri inaltime. Pe langa Pelesul propriu-zis, in zona au mai fost inaltate inca doua constructii mai mici, Pelisorul si Foisorul. Inca din 1883, castelul are incalzire centrala. Datorita uzinei electrice proprie Pelesul a fost primul castel electrificat din Europa. La castel s-a nascut, in 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 – 1940), primul rege al dinastiei nascut pe pamant romanesc si al doilea botezat in religia ortodoxa. |n 1921, la Foisor, s-a nascut fiul sau, regele Mihai I. In 1921, are loc la Peles nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participa o multime de personalitati ale vremii, inclusiv primul ministru de atunci, Nicolae Iorga. Castelul va ramane resedinta a familiei regale pana in 1948, cand este confiscat de regimul comunist. In 1953, Pelesul va deveni muzeu, dar trebuie spus ca el putea fi vizitat, inca de pe vremea regelui Carol I. |n 1990, si Pelisorul este deschis publicului spre vizitare. Intre 1875 si 1914 s-au cheltuit la Peles peste 16 milioane de lei-aur.

 

Ravnit de Ceausescu

 

Ceausescu a vizitat castelul destul de rar. O poveste care circula in anii ‘80 spunea ca sotii Ceausescu ar fi dorit sa-si stabileasca o resedinta de protocol la Peles. Cunoscandu-se faptul ca acestia aveau mania de ordona tot felul de demolari si schimbari, muzeografii i-au speriat spunandu-le ca in interiorul Castelului este o ciuperca ce ataca elementele din lemn si este foarte daunatoare omului. In fapt, adevarul este ca o ciuperca atacase grinzile cladirii din cauza umezelii si a neaerisirii. |n 2006, Guvernul Romanie a anuntat retrocedarea castelului Regelui Mihai I.

 

Salile Palatului

 

Cele mai importante sali ale edificiului sunt: “Holul de Onoare” –  grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri si statuiete. Plafonul mobil din sticla, actionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element de surpriza pentru vizitatorii regelui; “Biblioteca regala” ii atrage in special pe cei pasiona?i de carti rare, avand coperti din piele si gravate cu litere de aur. Ecista si o usa secreta in spatele unui raft cu carti, prin care regele se putea refugia in diverse incaperi ale Castelului; “Salile de arme” amenajate intre 1903 – 1906, adapostesc peste 4000 de piese europene si orientale din secolele XIV – XVII. Cele mai pretioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI – XVII si o armura completa pentru cal si cavaler, unica in Romania; “Sala de muzica” a devenit salon de serate muzicale la dorinta reginei Elisabeta. Mobilierul de aici a fost primit in dar de la maharajahul de Kapurtala; “Sala Florentina”, denumita si Marele Salon, impresioneaza prin plafonul sculptat in lemn de tei, aurit, cele doua mari candelabre, si decoratiunile in stilul neorenasterii italiene; “Sala Maura” este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy, avand elemente hispano-maure, cu o fantana din marmura de Carrara, copie dupa o piesa din Cairo;  “Sala de teatru” are 60 de locuri si loja regala, fiind decorata in stilul Ludovic al XIV-lea.

Dupa Castelul Bran, retrocedat de curand urmasilor pricipesei Ileana, Pelesul este considerat al doilea muzeu din tara cautat de turisti, fiind vizitat anual de peste 250.000 de turisti.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult