Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Reţinuţi pentru spălare de bani. Scoteau din bancă 1 milion de dolari

Reţinuţi pentru spălare de bani. Scoteau din bancă 1 milion de dolari

scris de M.A.
13 afisari

Trei cetăţeni străini care au prejudiciat mai multe persoane din SUA şi Italia prin transferuri financiare neautorizate au fost reţinuţi vineri după ce au fost depistaţi în flagrant delict în timp ce retrăgeau aproximativ un milion de dolari de la o bancă din municipiul Iaşi.

spalare de bani

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări faţă de inculpaţii Ossipov Konstantin, 42 de ani, cetăţean israelian, Matei Vitalie, 37 de ani, cetăţean moldovean, şi Gaichuk Valeriu, 54 de ani, cetăţean moldoveano-ucrainean, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în efectuarea de transferuri financiare neautorizate şi spălare de bani, transmite Agerpres.

Prin atacuri informatice, membrii grupului au obţinut datele de logare la conturi de internet banking aparţinând unor părţi vătămate din Italia sau SUA şi prin logare la conturile acestora, au ordonat transferuri bancare neautorizate în conturile unor societăţi comerciale aparţinând inculpaţilor.

Ulterior, pentru disimularea provenienţei ilicite a sumelor de bani, prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive, acestea erau transferate în alte conturi sau ridicate în numerar de membrii grupului infracţional.

Vineri, inculpaţii au fost depistaţi în flagrant delict în timp ce retrăgeau suma de aproximativ 1 milion USD de la o unitate bancară din municipiul Iaşi. Anterior, ei au mai încercat retragerea sumei de 400.000 de euro, operaţiune nematerializată.

În cauză s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces neautorizat la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase şi spălare de bani. Procurorii DIICOT au cooperat în această cauză cu ofiţerii FBI şi cu autorităţile judiciare italiene. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi şi cu suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale. Suportul informativ a fost asigurat de SRI.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult