Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Retrocedǎri ilegale de terenuri. Ilie Sȃrbu audiat la DNA Brașov, urmeazǎ Hrebenciuc

Retrocedǎri ilegale de terenuri. Ilie Sȃrbu audiat la DNA Brașov, urmeazǎ Hrebenciuc

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Ilie Sȃrbu, liderul senatorilor PSD, s-a prezentat, ȋn dimineața de miercuri, 15 octombrie, ȋnsoțit de un avocat, la DNA Brașov, pentru audieri ȋntr-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri în care sunt vizaţi magistraţi şi doi avocaţi.

Retrocedǎri ilegale de terenuri. Ilie Sȃrbu audiat la DNA Brașov, urmeazǎ Hrebenciuc (foto: ultimulceas.ro)

Retrocedǎri ilegale de terenuri. Ilie Sȃrbu audiat la DNA Brașov, urmeazǎ Hrebenciuc (foto: ultimulceas.ro)

Procurorii DNA efectueazǎ miercuri, 15 octombrie, percheziţii în Braşov, Bacău, Covasna şi Bucureşti, la cinci instituţii, printre care şi tribunalele Braşov şi Covasna, fiind vizaţi trei judecători şi doi avocaţi, unul fiind şi deputat, într-un dosar privind retrocedări ilegale de păduri şi terenuri agricole. La audieri a venit a venit însoţit de un avocat şi Ilie Sȃrbu, dar nu a făcut nicio declaraţie. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc ar urma să fie audiat şi el, miercuri, la DNA Braşov, în același dosar.

La ora transmiterii acestei ştiri, la DNA Braşov au loc audieri, în cursul dimineţii fiind audiat şi deputatul PSD Ioan Adam. Deputatul Ioan Adam, care este şi avocat, având un cabinet în Braşov, a ieşit din sediul DNA în jurul orei 10:30, fiind însoţit de un apărător. ”Nu vă grăbiţi”, le-a spus deputatul jurnaliștilor fără a face alte comentarii. Avocatul acestuia a afirmat că Ioan Adam a fost chemat la DNA pentru ”probleme profesionale confidenţiale”, el nedorind să ofere detalii.

Procurorii DNA Braşov fac cercetări în această cauză pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă. Anchetatorii fac 25 de percheziţii în judeţele Braşov, Bacău, Covasna, precum şi în Bucureşti, dintre care cinci la instituţii publice de interes local, una la un birou de avocatură şi restul la sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au anunțat, potrivit mediafax, că între cele cinci instituţii publice la care au loc percheziţii sunt şi tribunalele Braşov şi Covasna. De asemenea, au loc percheziţii la sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuţi din judeţul Bacău. Anchetatorii percheziţionează şi biroul de avocatură al deputatului PSD Ioan Adam. Conform acestor surse, de la cele două instanţe sunt vizaţi trei judecători, suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri. Doi dintre magistraţi sunt de la Tribunalul Covasna şi unul de la Tribunalul Braşov.

În acelaşi dosar sunt suspectaţi de fapte de corupţie şi doi avocaţi, unul dintre aceştia fiind deputatul PSD Ioan Adam, membru în Baroul Braşov. Celălalt avocat este membru al Baroului Covasna. Soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, ar fi printre cei trei magistraţi suspectaţi în cauză, au mai arătat sursele citate.

Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare. Doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanţelor. Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Ioan Adam este membru PSD din anul 2000, iar din 2003 este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a partidului. În anul 2009, el a fost membru al Consiliului de Supraveghere – Fondul Proprietatea. În perioada 2007-2008, Ioan Adam a fost deputat supleant PSD. În 2012, el a fost ales deputat în colegiul uninominal nr. 6 Braşov, fiind membru al Comisiei Juridice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult