Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE – Revolta deţinuţilor

UPDATE – Revolta deţinuţilor

scris de M.A.
131 Afisari

UPDATE – Deţinuţii din Penitenciarul Bistriţa au declanşat, miercuri după-amiază, un conflict spontan, alăturându-se protestelor care au început în închisorile din ţară, mai mulţi deţinuţi urcând pe acoperişul instituţiei şi aruncând în gardienii care încearcă să se apropie cu sticle.

Deţinuţii din Penitenciarul Bistriţa au declanşat, miercuri după-amiază, un conflict spontan, alăturându-se protestelor care au început în închisorile din ţară, mai mulţi deţinuţi urcând pe acoperişul instituţiei şi aruncând în gardienii care încearcă să se apropie cu sticle.

Mai mulţi deţinuţi au reuşit să iasă din celule şi s-au refugiat pe acoperişul clădirii, unde protestează faţă de condiţiile din penitenciare.

Ei sunt ajutaţi de colegii aflaţi în celule, primind de la aceştia sticle şi alte obiecte cu care aruncă în forţele de ordine.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) precizează că, pe parcursul ultimelor două zile, și-au exprimat nemulțumirile deținuți din opt penitenciare, din totalul celor 45 de unități de detenție.

revota detinuti puscarieMinistrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, miercuri, că nu va lua nicio decizie sub presiune având în vedere tensiunile din penitenciare, subliniind că, la preluarea mandatului, a moștenit o ”colecție de hârtii”, nu măsuri concrete.

Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție. Ei reclamă supraaglomerarea, aspecte legate de participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea și termenele stabilite de comisia pentru liberare condiționată.

”Nu servește nimănui continuarea și escaladarea acestor tensiuni. (…) Îi asigur pe cei aflați în detenție că lucrăm la identificarea unor soluții. Există o responsabilitate a întregii societăți (…). Escaladarea tensiunii nu va genera adoptarea de măsuri. Eu, ca ministru, nu voi adopta nicio măsură sub presiune. Avem nevoie de măsuri bune”, a afirmat ministrul Prună.

Totodată, ea a arătat că situația din sistemul penitenciar este ”una sistemică și gravă”.â

”La ora 12,30, în 8 din cele 45 de penitenciare erau evenimente tensionate. Există și alte penitenciare care s-au alăturat protestului. (…) Situația din sistemul penitenciar este una sistemică și gravă, nu de ieri, nu de alaltăieri, ci de mai bine de 20 de ani. (…) Am declarat că este o prioritate a mandatului meu încercarea de a remedia situația din penitenciare. (…) În noiembrie 2015, am moștenit o colecție de hârtii, nu măsuri concrete. Nu-mi sunt străine problemele”, a mai spus ministrul Justiției.

ANP arată, într-un comunicat de presă, care este situația pentru fiecare penitenciar, până miercuri, la ora 11,00.

Penitenciarul Iași — nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă — nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Botoșani — deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, opt deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Penitenciarul Oradea — nu există manifestări violente, cinci deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc — nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu — nu sunt manifestări violente, un deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui — deținuții protestează verbal, 43 au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.

Penitenciarul Brăila — nu sunt manifestări violente, nouă deținuți au refuzat hrana.

„Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că, la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate”, declară ANP.

Administrația Națională a Penitenciarelor mai susține că respectă dreptul la libertatea de exprimare a deținuților, atâta vreme cât nu sunt puse în pericol viața, sănătatea ori integritatea acestora.

În acest sens, personalul monitorizează îndeaproape situația, fiind în dialog permanent cu deținuții nemulțumiți.

„În situația în care deținuții vor încălca prevederile legale privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, precum și pe cele ale regulamentului de ordine interioară, administrația locului de deținere va acționa gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este menținută, în permanență, legătura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne”, mai spune ANP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS