Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Revoluţia 2012. Presa acuza presa de manipulare

Revoluţia 2012. Presa acuza presa de manipulare

scris de R. C.P.
7 afisari

Mai multe ONG-uri sesizează derapaje grave ale presei în reflectarea protestelor din ultima săptămână şi fac apel la jurnalişti să prezinte evenimentele cu responsabilitate, echilibrat şi nepartizan.

foto:Agerpres

‘În ultima săptămână, odată cu declanşarea acţiunilor de protest, constatăm că mass-media s-au abătut uneori de la misiunea de a informa corect şi imparţial publicul. Menţinerea interesului public ca principal reper în activitatea presei este crucială. Într-o situaţie cu impact major asupra vieţii sociale şi politice, este explicabilă intensa preocupare a unor actori politici de a o valorifica în propriul interes.

Considerăm însă că jurnaliştii au datoria de a servi dreptul publicului de a fi corect informat şi trebuie să evite orice situaţie ce ar aservi mass-media oricărui interes partinic’, se arată în comunicatul semnat de Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român de Jurnalism de Investigaţie, Asociaţia Jurnalistelor din Romania ARIADNA, Societatea Jurnaliştilor din Galaţi şi Asociaţia PUBLICMEDIA, remis vineri Agerpres.
Semnatarii comunicatului au constatat, în perioada 13-19 ianuarie, o serie de derapaje ale presei (scrise, audio-vizuale şi online) în sensul ‘abandonării neutralităţii şi echidistanţei cerute de bunele practici jurnalistice, accentuării senzaţionalismului şi a verificării riguroase a informaţiei’.  Printre abaterile grave de la profesionalism ale mass-media, organizaţiile semnalează: instigarea făţişă la diferite acte – chemarea oamenilor la proteste sau descurajarea lor de a protesta, asocierea implicită şi explicită unui grup social, cum ar fi galeriile de suporteri sportivi, cu violenţa sau reflectarea distorsionată a realităţii din teren. ‘Preocuparea pentru senzaţional ridiculizează protestul şi nu reflectă diversitatea participanţilor şi a opiniilor exprimate’, afirmă ONG-urile, arătând că reporterii sau comentatorii TV au folosit discursuri exagerate sau inflamate, în timp ce imaginile comentate arătau situaţii calme.
În plus, organizaţiile mai arată că unii jurnalişti au avut o atitudine sfidătoare sau agresivă faţă de unii protestatari sau faţă de invitaţii din studio, iar moderatorii şi-au abandonat rolul în favoarea militantismului politic făţiş în unele emisiuni de dezbateri. Printre abateri, semnatarii mai indică inducerea anumitor teme, prin întrebările adresate protestatarilor, care au avut ca rezultat expunerea unor puncte de vedere care aparţineau mai degrabă reporterilor; vehicularea ideii că grupurile din piaţă acţionează în favoarea unor actori politici pe baza unor informaţii a căror sursă nu este precizată şi lansarea unor acuzaţii nesusţinute de probe la adresa celor care au pus semnul egalităţii între actorii politici de la Putere şi din Opoziţie; difuzarea aproape exclusivă a poziţiei Jandarmeriei, ignorând punctul de vedere al protestatarilor atunci când au avut loc incidente violente; insistenţa excesivă cu care în 15 ianuarie au fost difuzate imaginile cu actele de violenţă, ignorând faptul că în Piaţa Universităţii se desfăşura în acelaşi timp un protest paşnic; reluarea excesivă a unor imagini, fără menţionarea datei şi orei la care aveau loc evenimentele din imagini.
În acest context, organizaţiile fac un apel către jurnalişti să relateze cu responsabilitate, echilibrat şi nepartizan evenimentele care se desfăşoară, ţinând cont de impactul puternic pe care acestea îl pot avea asupra vieţii sociale şi politice din România.

1 comentariu

ciciolina 22-01-2012 - 11:34

Foarte multi oameni de buna credinta se intreaba ce naiba se intimpla?! Atit in strada, cit si in culisele politicii, in presa sau la Cotroceni?! S-o luam pe rind! E clar ca varianta USL+PC nu are niciun viitor, nu are zvic, nu are solutii si nici planuri serioase, deci nu are sanse sa ajunga la guvernare. O stie si Ion Iliescu dar si altii mai din umbra iar teama lor e ca mai sint doar citeva luni pina la alegeri. S-o luam pe bucati. Arafat este omul liberalilor, instalat ministru secretar de stat pe vremea lui Nicolaescu, in 2007, cind de fapt nenea Raed conducea ministerul. Ba chiar si pe vremea lui Cseke Attila, tot Arafat tragea sforile, o stiu de la sursa. Da, liberalii au fost puternic implicati. Atit in Bucuresti, prin lideri de rangul 2-3, cit si in orase unde liberalii sint puternici. Cancescu este presedinte CJ la Brasov, la Iasi este Fenechiu cu o organizatie tare si bani multi, la Sibiu este prietenul Klauss Johannis, la Timisoara, mai tineti minte, Ciuhandru a ramas tot prieten. cred ca Iliescu, pe la spatele lui Ponta, a batut palma cu Felix, exaltatul Crin, niste parlamentari UDMR pe care i-a contactat Gioni Popescu, Ponta joaca la doua capete, el fiind insa singurul care s-a delimitat de violentele stradale. De ce nu e mai agresiv procurorul?! final, cum explicam oare manipularea ieftina a mii de romani de buna credinta din strada, dar si a sute de mii de romani, poate milioane, manipulati si ei dar care nu au iesit, inca, in strada?! Ei bine, autorii manipularii au fost experti si au avut timp sa pregateasca operatiunea.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult