Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Romania a exportat false detectoare de bombe in Irak

Romania a exportat false detectoare de bombe in Irak

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

Romania ar putea fi implicata intr-un scandal international legat de tehnica militara folosita in Irak. Scandal izbucnit in Marea Britanie il are in prim plan pe directorul unei societati arestat pentru escrocherie. Acesta este acuzat ca a exportat in Irak asa-zise detectoare de bombe care erau, practic, inutile. Un asociat al firmei, citat de New York Times, ca “detectoarele erau produse in Marea Britanie si Romania”.“Detectoarele sunt folosite la toate punctele de control, dar nu fac altceva decat sa blocheze traficul. Se declanseaza din senin la orice, numai la explozivi nu”, povesteste un sofer. 


Dispozitivul desemnat prin codul ADE 651 ar fi trebuit sa depisteze de la distanta prezenta explozivilor, de exemplu, intr-un automobil capcana. Usor de manuit si fara baterii, aparatul a fost vandut foarte bine in Irak, unde politistii il folosesc la barajele rutiere. Guvernul de la Bagdad a cheltuit cel putin 85 de milioane de dolari pe sute de detectoare, desi irakienii de rand nu erau deloc convinsi de eficienta lor. Detectoarele nu sunt folosite nici de armata britanica, nici de cea americana, care le-a declarat chiar “total ineficiente si frauduloase”. Dar guvernul irakian n-a intrat la idei nici dupa o serie de atentate sangeroase, pe care detectoarele n-au reusit sa le impiedice.

 

Etichete de supermaket

Scandalul a izbucnit cu adevarat dupa ce BBC a testat cardurile pentru depistarea explozivilor, din componenta pretinsului detector. Un expert a descoperit ca era vorba doar de banale etichete electronice, prezente in orice supermarket, absolut incapabile sa detecteze prezenta explozibililor. Oficialii irakieni au reactionat la vestea ca au fost trasi pe sfoara, amintindu-si ca in ultimele sase luni au avut loc o serie de atentate grave, in ciuda faptului ca detectoarele de bombe au fost folosite intens si distribuite la sutele de puncte de control din capitala. “Aceasta companie a cauzat nu numai pierderi uriase de capital, dar este responsabila pentru pierderi masive de vieti omenesti, ale unor civili irakieni nevinovati, de ordinul sutelor, al miilor, care au cazut victime atacurilor la care credeau ca sunt imuni pentru ca aveau acest echipament”, a declarat Ammar Tuma, membru al Comisiei pentru Securitate si Aparare din Parlamentul irakian. Cu toate acestea, Ministerul de Interne nu a retras echipamentele din serviciu si politistii continua sa le foloseasca, potrivit New York Times. Un politist din Bagdad a declarat ca a fost obligat de superiori sa foloseasca echipamentul, desi nu credea in eficienta lui. Un alt politist a dat vina pe oficialii corupti pentru a explica de ce au fost cumparate aceste echipamente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult