Acasa Actualitate-InternaInvestigatii România are Gardă de Coastă la Marea Neagră. Oare?

România are Gardă de Coastă la Marea Neagră. Oare?

scris de M.A.B.
7 afisari

N-are şiră a spinării, dar are coastă, Gardă de Coastă. Sub influenţa sovietică, România a avut nave de grăniceri. S-a trecut, apoi, la Poliţia de Frontieră, că aşa cerea integrarea europeană.

MAI 1105 Stefan Cel Mare

MAI 1105 Stefan Cel Mare

Mai nou, luăm cu totul modelul american. Din păcate, nu suntem singuri în acest demers. Potrivit MAI, 20 de ţări UE au luat această denumire. Proiectul de lege care reglementează înfiinţarea Gărzii de Coastă în zona litoralului Mării Negre, a Dunării Maritime şi a Deltei Dunării, precum şi alte măsuri privind reorganizarea Poliţiei de Frontieră Române a fost adoptat marţi, în Camera Deputaţilor – Cameră decizională în acest caz. Actul normativ aprobat aduce modificări în structura organizatorică a Poliţiei de Frontieră, putând fi asigurat astfel un înalt nivel de supraveghere şi control la frontiera maritimă şi fluvială a României.

Legea prevede înfiinţarea inspectoratelor teritoriale ale PFR la fiecare frontieră a României cu statele vecine şi înlocuirea inspectoratelor judeţene existente în prezent cu servicii teritoriale. „Adoptarea acestei legi reprezintă încă un pas în procesul de reformă şi modernizare a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Noua configuraţie ne permite să gestionăm mai bine resursa umană pe care o avem la dipoziţie şi, în acelaşi timp, să avem un plus de eficienţă la frontierele României”, şi-a dat cu părerea Traian Igaş, ca şi cum ar cunoaşte despre ce este vorba.

Constanţa şi Tulcea, în Gardă

Garda de Coastă va fi organizată la nivelul administrativ al judeţelor Constanţa şi Tulcea, prin reorganizarea inspectoratelor judeţene ale Poliţiei de frontieră Constanţa şi Tulcea. Legea stabileşte o serie de măsuri “în scopul asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică, securizării frontierelor aeriene, terestre, maritime şi fluviale, combaterii migraţiei ilegale, asigurării respectării regimului juridic al frontierei de stat, etc., având în vedere statutul României de stat membru al Uniunii Europene”, informează MAI.

Garda de Coastă va avea ca zonă de competenţă suprafaţa din teritoriul naţional constituită din zona de frontieră corespunzătoare judeţelor Constanţa şi Tulcea, Dunărea maritimă, apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona conomică exclusivă. De asemenea, vizează crearea cadrului legal pentru reglementarea efectuării controlului pentru trecerea frontierei de stat a navelor care intră sau ies în/din porturile româneşti în/din curse externe, având în vedere şi obiectivul prioritar pentru România – aderarea la Spaţiul Schengen -, aspect care presupune stabilirea unor noi principii ale controlului navelor care circulă pe fluviul Dunărea, aplicabile după data stabilită prin decizie a Consiliului Uniunii Europene de eliminare a controlului la frontierele interne.

Alţi poliţişti daţi afară

Potrivit MAI, la nivelul Uniunii Europene, din 27 de state componente, un număr de 24 au zonă de coastă/frontieră maritimă, iar din cele 24, un număr de 20 de ţări au Gardă de Coastă. Riscurile şi ameninţările legate de zona Mării Negre includ migraţia ilegală, traficul cu fiinţe umane, contrabanda, traficul de droguri, pirateria, terorismul, pescuitul ilegal şi poluarea generată de către nave sau sinistre navale.

În luna aprilie, Traian Igaş spunea că aproximativ 350 de poliţişti de frontieră vor rămâne fără locuri de muncă după ce se va înfiinţa Garda de Coastă. El a declarat că noua structură va fi formată prin unificarea a patru inspectorate de poliţie de frontieră. “Practic, încercăm să fim mai eficienţi şi, totodată, încercăm să diminuăm anumite cheltuieli, iar prin unificarea celor patru inspectorate judeţene, practic, reducem cu aproximativ 350 de posturi, care nu se vor mai regăsi în noua structură şi aici cred că e un lucru important pentru că vom avea cheltuieli mai puţine”, a explicat Traian Igaş.

3 comentarii

Arhimede 22-11-2011 - 18:18

„Din păcate nu suntem singuri în acest demers”.
De ce „din păcate”?

remi 23-11-2011 - 11:59

Pt.ca 20 de tari copiaza modelul american….Cap nu a avem sa facem si noi,europenii,ceva bun?Am inceput ca si chinezii sa copiem?Unchiul Sam e seful planetei dar sa-l copiem chiar la toate ?Chiar si atunci cind nu ne da dispozitie?Suntem de tot plinsul.V om deveni ,,dupa chipul si asemanarea” americanilor daca nu ne trezim cu globalizarea asta…

Vali 23-11-2011 - 20:11

Dar MAI a uitat sa spuna ca tarile care au Garda de Coasta au si COASTA!
nu ca dou 240 km de coasta. Si vorbim de Italia, Spania, Portugalia, Grecia, etc. Astea sunt tari care au COASTA!
la noi va fi aceeasi Marie cu alta palarie.cititi legea si o sa vedeti ca nu se pune problema reducerilor de personal la nivelul GC pt ca spune clar ca personalul se preia integral. Vor fi reduceri de personal poate la nivelul inspectoratelor judetene care se desfiinteaza

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult