Acasa Actualitate-InternaInvestigatii România, atacată din Kosovo, via Jandarmerie

România, atacată din Kosovo, via Jandarmerie

scris de Marius Bâtcă
17 afisari

Faptul că România nu recunoaşte independenţa Kosovo este cunoscut de aproape toată lumea. În Uniunea Europeană, o asemenea poziţie o mai au doar Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru. Iar, la nivel internaţional, mai merită amintiţi doi mari actori, care au calitatea de state membre cu caracter permanent în Consiliul de Securitate al ONU, Federaţia Rusă şi China. Recent, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Afacerilor Externe dădeau publicităţii un comunicat prin intermediul căruia ţineau să anunţe o mare reuşită: numirea în fruntea Departamentului de Poliţie specială în cadrul misiunii EULEX Kosovo a colonelului Marian Petre, din cadrul Jandarmeriei Române.

Jandarmi romani in Kosovo

Jandarmi romani in Kosovo

Profund preocupată de divorţuri, chiloţi, nunţi regale şi imbecilităţi cu “talent”, presa din România a omis să popularizeze subiectul. A reuşit însă să atragă atenţia, după ce protestul unei organizaţii extremiste kosovare a umplut presa de limba albaneză şi a fost preluat şi de câteva publicaţii internaţionale. Astfel, Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, i s-a cerut să respingă numirea colonelului român de Jandarmerie Marian Petre în fruntea Departamentului Special de Poliţie EULEX din Kosovo. Iniţiativă aparţine unei organizaţii extremiste kosovare – Vetëvendosje – care acuza guvernul român că muşamalizează uciderea a doi manifestanţi albanezi de către jandarmii români, în 2007. În timpul manifestaţiilor din februarie 2007, s-au înregistrat zeci de răniţi, dar şi doi morţi, din partea protestatarilor albanezi. De asemenea, doi jandarmi români au fost răniţi, după ce au fost atacaţi cu pietre. 72 de persoane au fost uşor rănite în timpul manifestaţiei, dintre care 25 au avut nevoie de îngrijiri medicale, scria în februarie 2007 presa internaţională. În timpul manifestaţiei care a durat peste trei ore, participanţii au cerut independenţa provinciei Kosovo fără negocieri cu Serbia, atacând planul mediatorului ONU, Martti Ahtisaari privind noul statut al provinciei sârbe administrate de ONU. De asemenea, în urmă violenţelor înregistrate, şeful poliţiei Naţiunilor Unite din Kosovo, britanicul Stephen Curtis, a fost demis de administratorul ONU al provinciei. Lui Curtis i s-a cerut de către administratorul ONU, Joachim Rueckner, „să părăsească postul, cu efect imediat”, deoarece el ar purta „responsabilitatea politică” pentru faptele tuturor celor 1.800 de jandarmi şi poliţişti internaţionali aflaţi în subordinea lui. Liderii locali albanezi i-au acuzat pe jandarmii români de folosirea unei „forţe excesive” contra manifestanţilor. Autopsia ar fi demonstrat că cei doi protestatari albanezi au fost ucişi de gloanţele de cauciuc trase de dispozitivul de forţe de ordine care a intervenit împotrivă celor 4.000 de manifestanţi. Potrivit presei internaţionale, care a citat surse kosovare, gloanţele au fost trase dinspre contingentul de 97 de jandarmi români care au intervenit. Prin intermediul scrisorii adresate lui Catherine Ashton, în care statul român este atacat şi denigrat, organizaţia Vetëvendosje (Mişcărea de Auto-Determinare) reiterează faptul că misiunea EULEX este considerată o piedică în obţinerea independenţei depline, iar misiunea sa este considerată drept antidemocratică.

Răspuns slab din partea autorităţilor române

Ministrul kosovar de externe, Bajram Radzepi, a declarat pentru presa de la Priştina că nu a fost informat oficial cu privire la numirea colonelului Marian Petre ca şef al Departamentului de Poliţie specială în cadrul misiunii EULEX Kosovo, subliniind că a aflat acest lucru din presă, a relatat marţi agenţia sârbă de presă Tanjug. Anunţând numirea colonelului Petre în postul menţionat, presa kosovară a comentat marţi că poliţia română nu se bucură de o reputaţie bună în rândul albanezilor din Kosovo.

Colonelul Marian Petre nu a fost în misiune în Kosovo în anul 2007 şi, pe cale de consecinţă, nici nu a fost implicat implicat în evenimentele la care se face referire ştirea de presă privind ”moartea unor protestatari paşnici la 10 februarie 2007 în timpul unei manifestaţii organizate de Mişcarea Vetevendosje”, au declarat, pentru Agerpres, oficiali ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. Aceştia au precizat că, la momentul respectiv, la care face referire ştirea, colonelul Marian Petre deţinea funcţia de comandant al Centrului de pregătire a Jandarmeriei de la Ochiuri.

Reuşită pentru România

Candidatul promovat de România, colonelul Marian Petre, a obţinut postul de şef al Departamentului de Poliţie specială în cadrul misiunii EULEX Kosovo, în urma selecţiei realizate la nivelul Capacităţii de Planificare şi Conducere a misiunilor civile UE, unitate din structura Serviciului European de Acţiune Externă. Aceasta reprezintă cea mai înaltă poziţie în organigrama EULEX Kosovo pe dimensiunea de planificare a activităţilor de poliţie, anunţau recent autorităţile române. Reuşita este rezultatul demersurilor conjugate ale instituţiilor româneşti cu atribuţii în domeniu, ceea ce a inclus o coordonare eficientă între Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Colonelul Marian Petre provine din rândurile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi a parcurs, cu succes, etapele carierei profesionale. După absolvirea Şcolii Militare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, colonelul Marian Petre a ocupat funcţii de ofiţer de stat major, instructor militar şi comandant de subunităţi până la funcţia de Comandant al Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri. Licenţiat în ştiinţe juridice, ofiţerul şi-a perfecţionat cariera, urmând cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, precum şi cursuri postuniversitare în domeniul psihopedagogic şi drept internaţional umanitar. În plan internaţional, a absolvit numeroase cursuri de specialitate în domeniul ordinii publice, precum şi cu privire la misiuni de menţinere a păcii. De asemenea, ofiţerul a participat, în calitate de expert, reprezentând Ministerul Administraţiei şi Internelor, la Grupul de Lucru care a elaborat Doctrina ONU de întrebuinţare a Unităţilor de Poliţie Formate (FPU).

Ca urmare a expertizei şi experienţei puse la dispoziţia Jandarmeriei Române, colonelul Marian Petre a îndeplinit funcţia de comandant al Detaşamentului Misiuni Internaţionale în teatrul de operaţii Kosovo, sub mandatul EULEX din anul 2010, având sub comanda sa 115 jandarmi.

10 comentarii

urbos 28-04-2011 - 19:29

Sa speram ca lepadatura Basescu va sfarsi cat mai curand ca Milosevici.

Antonescu 01-05-2011 - 23:01

Cu aceste detinformaţii, „În timpul manifestaţiilor din februarie 2007, s-au înregistrat zeci de răniţi, dar şi doi morţi, din partea protestatarilor albanezi.”, Marius Bâtcă minte cu neruşinare. Nu suntem nici hoti, nici mincinoşi, nici ţigani, cum ne caracterizează Europa. Suntem români şi punctum. Cei care mint şi cei care au devenit avocatul Serbiei şi a Rusiei în materie de Kosovo, au alunecat ca porcul în gheaţă. Redactorul şel al revistei Albanezul, Baki Ymeri, are perfectă dreptate când subliniază în repetate rânduri: „Kosova nu este HarCovasca României ci Basarabia Albaniei.” Ziua Veche, totuşi, şi-a făcut datoria, evidenţând faptul că a fost descoperit o „nouă groapă comună în care se află cadavrele a 250 de albanezi kosovari, descoperită în Serbia”. Vina nu aparţine doar rusofonilor noştri care nu recunosc acest nou stat recunoscut de cele mai mari puteri occidentale, ci şi guvernului kosovar care încă nu a depus plângere la Trbunalul Penal Internaţional împotrivă Serbiei despre genocid, etnocid şi holocaust împotrivă albanezilor kosovari, care de fapt, nu sunt rude cu noi români, ci sunt fraţii noştri de aceleaşi sânge, cum sublinia Haşdeu în Conferinţa Academiei Române (1901).

Mona Agrigoroaiei 02-05-2011 - 14:14

Vetevendosje nu este o „organizatie extremista” cum o eticheteaza sarbofilul Marius Batca, ci este o organizatie care lupta pentru autodeterminarea Kosovei, ca Kosova sa-si decida singura soarta si sa se unifice cu Albania. Dreptul la autodeterminare este un drept care apartine si poporului albanez si nu ar trebui negat prin pachete gen Ahtisaari. Demonstratiile din 10 februarie 2011 au fost tocmai impotriva pachetului Ahrisaari care neaga dreptul la autodeterminare poporului albanez. Deci Vetevendosje nu lupta pentru „independenta cu capul in Serbia, picioarele in Bruxelles si mainile legate pentru a nu se putea misca catre libertate!!

Mona Agrigoroaiei 02-05-2011 - 14:31

10 februarie 2007, nu 2011, am gresit. corectati va rog

Marius Bâtcă 02-05-2011 - 16:01

1. Nu sunt. O sa fiu „sarbofil” cand o sa vad ca sunt respectate depturile celor cateva sute de mii de romani care traiesc in Serbia.
2. Nu i-am „botezat” eu extremisti pe cei de la Vetevendosje, ci reprezentantii ONU si OSCE. Pentru edificare, cateva citate din doua rapoarte:

Security Council
Distr.: General
9 March 2007

S/2007/134 – Report of the Secretary-General on the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (se gaseste aici: http://www.mineaction.org/overview.asp?o=1173)

„9. Vetevendosje and their linkages to other groupings such as the War Veterans’ Association remain a cause for concern. Radical groups are likely to continue to exploit any public dissatisfaction ensuing from my Special Envoy’s proposals and the future status process, including delays in the process. Other fringe elements may seek to use the charged atmosphere of the future status process to provoke inter-ethnic violence for their own ends”.

„25. The use of violence by extremist groups in Kosovo to achieve political objectives cannot be tolerated and should be strongly condemned. I note with concern the violent demonstrations on 10 February in Prishtinë/ Priština that led to the tragic loss of life, and I call upon the organizers to exercise restraint and responsibility in peacefully furthering their political aims”.

SAU

REPORT OF THE HEAD OF THE OSCE MISSION IN KOSOVO, AMBASSADOR WERNER WNENDT, TO THE PERMANENT COUNCIL – VIENNA, 15 JUNE 2006 (www.osce.org/kosovo/19672)

„Radical organizations such as Albin Kurti’s “Vetëvendosje” (Self etermination) movement, the Albanian National Army (AKSH) and the Albanian National Union Front (FBKSH) criticised status talks and Kosovo Albanian participants in strongly worded statements or pamphlets”.

O zi buna!

Mona Agrigoroaiei 02-05-2011 - 17:08

Bun, ma bucura pozitia dumneavoastra si imi retrag etichetarea de „sarbofil”.
Ar fi bine nici dvs sa nu etichetati Vetevendosje ca extremista. „Radical” si „extremist” sunt doua cuvinte diferite in englieza.

digital 03-05-2011 - 09:37

pentru tovarasa luptatoare mona-tu faci parte din prm,udmr sau minoritati,ori esti inscrisa in toate in acelasi timp??!
spune-mi si mie daca ai convietuit sau macar,relationat cumva cu etnia albaneza in viata ta!
daca nu vezi-ti de moldovenii tai!

Andra 03-05-2011 - 00:36

Mona, vrei sa spui ca Vetevendosja este un fel de Romania Mare? De ce fugi de subiectul articolului respectiv? De către cine au fost omorâţi cei doi tineri albanezi?

Eminescu 03-05-2011 - 11:45

Ai luat razna Digitalule! A luat razna şi Adrian Păunescu care vroia să devină avocatul lui Miloăevici, împreună cu Vadim Tudor care în vremea bombardamentelor a strigat cu neruşnare Trăiasca poporul eroic sârb! A luat şi Mona razna fiindcă înci nu a ieşit la rampa să spună adevărul că cei doi tineri albanezi au fost ucişi de gloanţele românilor noştri care menţineau pacea în Kosova. Pe Mona o cunosc personal. Este o tobă de carte şi ştie mult mai mult decât noi toţi la un loc despre actualităţile albaneze. Va fi primul ambasador al României unite în Statele Unite ale Albaniei. Dânsa o cunoaşte atât de bine etnia albaneză încât îi pare rău că e românca vâzând toate şmecheriile care se fac pe la noi, ba cu minciuni că vom trăi mai bine, ba cu banii murdari a lui Adrian Severin, ba cu manelizarea folclorului nsotru, ba cu Teleleviziunea Română şi Institutul Cultural Român conduse de neromâni, ba cu distrugerea sufletului neamului distrugând satul românesc, case de cultură, cinematografe, librării, reviste de cultură, ba cu ba cu ba. Vezi primul comentariu a lui Urbos despre comandantul navei care nu va sfârşi ca Miloşevici fiindcă nu a comis crime de război, cum au comis sârbii decând au năvălit peste teritorile traco-ilire, respectiv româno-albaneze. Iata ce zice Al. Doinaru în urmă cu 80 de ani!

Remember. Românii din Serbia
Sub călcaiul porcin
(Articol preluat din ziarul Ziua, nr.862, Constanţa, 14 iunie 1932, pag.2)

La marginea ţării noastre, în Valea Timocului şi regiunile învecinate, românii ajunşi în stăpănire sârbească îndură cele mai cumplite persecuţiuni din partea unui administraţiuni de stat pus pe iugoslavizare. Barbariile sârbeşti nu cunosc limită: bâtaia cu cnutul este ceva normal. Închisorile gem de români. Preoţii sunt prigoniţi, şcolile româneşti puse în imposibilitatea de a funcţiona.
La Bucureşti, aceste sunt lucruri cunoscute! Pe vremuri, când un grup de rătăciţi greci a încercat o demonstraţie ostilă României în portul Pireu, geamurile nevinovaţilor negustori greci de la noi zburau în ţândări iar dacă guvernul atenian n-ar fi dat satisfacţie deplină notei diplomatice amănată de la Bucureşti, războiul şi represiunile inerente, erau gata.
Cu nobili pastori de la Belgrad ai noştri se poartă cu mănuşi, ţinând seamă de înrudiri dinastice, situaţii ce nu-şi pot avea rostul când e vorbă de tragica situaţie a unui jumătate de million de români. Considerente de acest gen nu pot motiva o atitudine păgubitoare demnităţii noastre naţionale, iar familia regală iugoslavă, oricât ar privi-o cu smerenie, nu ne va putea nicicând să ne determină să aplaudăm atitudinea sălbatică a sârbilor.
* *
Tratatele, aceste măiestriţe arme de strivire a celor posesori a mai puţin guri de tun, n-au adus numai o ştirbire teritorială în folosul Jugoslaviei. Albania se află şi ea pedepsită de un teritoriu naţional, Kosova, regiune eminamente albaneză, pe care se află un million de albanezi, asupra cărora sârbii s-au repezit cu programul de serbizare prin orice mijloace. Şi când spunem « orice mijloace », trebuie să se şine seamă că faptele se petrec în Balcani.
Relaţiile de presă în ce priveşte barbariile administraţiei ce caută să imprime albanezilor «cultura » iugoslavă, întrec marginile oricăror închipuiri. Din câte ştim, naţionaliştii albanezi reacţionează deseori împotrivă prigoanei comandată de la Belgrad, se înalţă de pretutindeni şi este locul să menţionăm că şi la Constanţa a apărut un ziar naţionalist albanez «Kosova» sub direcţiunea unui puternic luptător de presă albaneză, domnul George Bubani care combate atitudinea sârbească. Pentru românii bătuţi cu cnutul, nu se găsesc cuvinte de apărare. Sânt fii neamului, jărtfiţi pe altarul bunelor raporturi diplomatice.
Al. Doinaru

digital 03-05-2011 - 13:35

daca monei ai pare rau ca e romanca sa fie sanatoasa.mie nu-mi pare rau ca m-am nascut roman!!
eu nu tin partea nimanui,dar nici sa-i faci pe altii mai rai decat pe ceilalti nu mi se pare corect.
romanii din kosovo erau sub mandat.daca s-a constatat ca au incalcat rigorile militare internationale sa fie trasi la raspundere iar kosovarii sa fie iubiti,daca nu c*est la guerre!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult