Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Romania condamnata la CEDO pentru “Moartea domnului Lazar”

Romania condamnata la CEDO pentru “Moartea domnului Lazar”

scris de Ziua Veche
74 afisari

Un roman a fost ”ajutat” sa moara de niste medici nesimtiti din Spitalul din Deva. In urma deciziei judecatorilor europeni se deschide o cale mult mai facila de sanctionare a cazurilor de malpraxis. Statul roman a fost condamnat  de CEDO de la Strasbourg, in data de 16 februarie a.c. sa plateasca despagubiri de 20.000 euro unei femei a carei fiu a murit cu zile intr-un spital din Deva.

In cauza “Eugenia Lazar contra Romaniei”, judecatorii europeni au sanctionat faptul ca medicii dintr-un spital din Deva, judetul Hunedoara, au intervenit prea tarziu pentru ca fiul Eugeniei Lazar sa poata fi salvat. Nenorocirea s-a petrecut in vara anului 2000 cand tanarul Adrian, de 22 de ani, a simtit ca se sufoca ca urmare a unor complicatii survenite faptului ca a baut foarte rece. La ora doua noaptea, Adrian a fost primit la unitatea de urgente a spitalului, unde i s-au administrat injectii cu cortizoni, care n-au dat niciun rezultat.

 

Operatia a reusit, pacientul a murit

Pacientul aflat in stare critica, abia mai putea respira, insa doctorii l-au abandonat vreme de o ora-doua, fara sa ia masurile de urgenta care se impuneau. Indiferenta medicilor din unitate si debandada existenta aveau sa fie fatale. Adrian a fost dus intr-un tarziu in sala de operatie unde i s-a facut o traheoctomie. Prea tarziu. Desi medicii au declarat familiei ca “operatia a reusit”, tanarul nu a mai putut fi salvat. A intrat in stop respirator, iar actiunile de resuscitare nu au dat rezultat.

Eugenia Lazar a facut plangeri penale si disciplinare impotriva medicilor din Deva, insa autoritatile romane au musamalizat totul. Expertizele medico-legale administrate in acest caz au stabilit ca interventia medicilor a fost corecta, insa foarte tardiva, cand nu se mai putea face nimic.

Incalcarea “Dreptului la viata”

Cazul a ajuns pe masa judecatorilor europeni, care au constat ca s-a incalcat art. 2 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care prevede ca “Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat de lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat, decat in executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal in cazul in care infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsa prin lege”. Judecatorii de la Strasbourg au stabilit  in cauza “Lazar contra Romaniei” ca s-a intervenit prea tarziu pentru salvarea pacientului, precum si faptul ca disfunctiile din spital au fost posibile si datorita legislatiei deficitare din domeniul sanitar.

Pentru incalcarea art. 2 din Conventie, privitor la dreptul la viata, statul roman a fost obligat sa-i plateasca Eugeniei  Lazar daune morale de 20.000 euro.

Precendentul “Lazar contra Romaniei” poate deveni o arma deosebit de eficienta impotriva medicilor care se fac vinovati de mal praxis, si care datorita legislatiei deficitare din Romania ajung foarte greu sa fie trasi la raspundere. Conform Constitutiei, deciziile CEDO si tratatele internationale la care Romania este parte, au prioritate in aplicare fata de legile interne.

0 comentariu

caramache 14-05-2010 - 04:19

” Reactia publica a lui Antonescu a intarziat sa apara el preferand ca doar la sediul de partid sa aiba o rabufnire intrebandu-si colegii retoric: „Am ajuns niste labagii?!” ” anunta Ziua veche in acest numar.
De fapt s-a dovedit si lucrul evident ca labelarii lui Crin sufera si de diaree – nu le ajunge un singur scaun.
Singurul lucru care se poate adauga este acela ca finantistul scriitor socotitor este un national labelar mai cu cioc.

Simion 14-05-2010 - 04:44

„In conditiile in care nu avem de-a face cu o intalnire serioasa, organizata, in principal, din punctul nostru de vedere…”

Ziceti clar, ca fara laptop la scaun, nu-i intalnire serioasa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult