Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Romania, praf si pulbere alba

Romania, praf si pulbere alba

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Politistii au confiscat in anul ce tocmai s-a incheiat peste o tona si jumatate de droguri (1.600 de kilograme). Tot anul trecut, a fost realizata cea mai mare captura de droguri din Romania: peste 1.200 de kilograme de cocaina care valoreaza aproximativ 40 de milioane de dolari, arata IGPR.


Comparativ cu anul 2008, cantitatile de droguri confiscate in anul 2009 au crescut cu aproximativ 400%. Valoarea totala de piata a drogurilor ridicate in vederea confiscarii este de aproximativ 167 milioane de euro. In anul 2009, politistii specializati in combaterea traficului si consumului de droguri au constatat 3.124 de infractiuni si au cercetat 2.877 de persoane, 401 dintre acestea, in stare de retinere sau arest preventiv.Au fost destramate 92 de grupari formate din 560 de persoane (dintre care 284 arestate), pentru care s-a pus in miscare actiunea penala. In dosarele penale aflate in lucru la nivelul D.I.I.C.O.T., in cursul anului 2009 au fost intocmite 337 de rechizitorii, prin care au fost trimisi in judecata 875 de inculpati, pentru savarsirea a 1409 infractiuni. Astfel, au fost confiscate 24.005 comprimate, 1633,95 kilograme de droguri, dintre care 1368,858 kilograme de droguri de mare risc (cocaina, heroina, amfetamine etc.) si 265,096 kilograme de droguri de risc (cannabis, hasis, barbiturice etc). Romania se afla la rascrucea principalelor rute de trafic de droguri intre Orient si Vestul Europei: „ruta balcanica” Turcia – Bulgaria – Romania – Europa Occidentala, prelungire a „caii africane’’ Egipt – Iran si Irak – Turcia, ‚,drumul asiatic’’ China – Rusia – Ucraina – Republica Moldova – Romania, ,,calea Americii de Sud’’, de unde vine cocaina pe cale maritima, prin Marea Mediterana si pe cale aeriana, prin aeroporturi internationale.

Cannabis la popor, cocaina la VIP-uri 

.Cele mai traficate droguri prin Romania sunt cannabisul, heroina si comprimatele ecstasy, cocaina ocupand abia pozitia a patra, intrucat este un drog mult mai scump si mult mai greu de obtinut. La nivelul national, cocaina, produsa din frunzele de coca, este un drog al marilor orase. Politistii antidrog au constatat ca transportul cocainei se face in peste 90% dintre situatii prin intermediul unor carausi. In aceste cazuri, cantitatile ce pot fi transportate nu sunt foarte mari (pana la 800 de grame), dar frecventa ridicata cu care se pot efectua astfel de transporturi devine o problema pentru formatiunile antidrog din orice stat. In ceea ce priveste heroina, ruta de trafic a acestui drog a ramas stabila in zona balcanica, ramura nordica incluzand si Romania. In acelasi timp, s-a prefigurat o ruta dinspre Ucraina spre Europa de Vest, avand ca tara de tranzit Romania. Drogurile usoare, cu caracter ,,recreativ”, precum hasisul si cannabisul, sunt printre cele mai traficate/consumate stupefiante. Cannabisul (sau derivatele din acesta, cunoscute sub numele de marijuana si hasis) este o substanta naturala, obtinuta dintr-o planta. De altfel, cannabisul ramane drogul cel mai cautat, pentru pretul sau mic, acesta fiind procurat din culturi ilicite indigene, din flora spontana locala sau, in mai putine cazuri, pe relatii externe. Majoritatea cantitatilor de cannabis ajung sa fie distribuite si consumate pe raza celor mai importante centre de invatamant superior.

Bucuresti, dealerul meu esti  

.Anchetatorii arata ca Bucurestiul asimileaza cea mai mare parte din cantitatile de droguri traficate si consumate la nivelul intregii tari, in special in ceea ce priveste traficul si consumul de heroina si ecstasy.Productia, distributia si consumul de amfetamine si ecstasy raman o problema majora la nivel european cu repercusiuni iminente si in zona sud-est europeana, o noua ruta fiind organizata prin tara noastra, dinspre Europa de Vest catre Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu. Ecstasy este un drog psihoactiv sintetic cu proprietati stimulente si halucinogene. Acesta contine variatii chimice ale amfetaminei si un halucinogen, cel mai adesea mescalina, si este utilizat frecvent in combinatie cu alte droguri. Este clasificat drept amfetamina halucinogena. Amfetaminele reprezinta cel mai impur drog existent pe piata. Se prezinta sub forma unui praf alb-murdar sau gri. Din cercetari reiese ca in ultima perioada a crescut consumul si, implicit, traficul de droguri sintetice, in special in randul tinerilor din marile aglomerari urbane. Potrivit datelor existente, Romania nu reprezinta o tara “sursa” pentru aceste droguri (amfetamine, ecstasy, MDMA), ci mai degraba o tara de tranzit sau o tara de destinatie. De asemenea, anul trecut s-a intensificat comercializarea prin intermediul „magazinelor de vise” a unor amestecuri de plante numite „etnoplant” si a unor comprimate sau capsule care contin derivati de piperazina, BZP si TFMPP, care in prezent nu sunt in tabelele prevazute de lege cu substantele stupefiante aflate sub control. Pentru introducerea noilor droguri sub incidenta Legii nr.143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si a Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, la Ministerul Sanatatii a fost constituit un grup de lucru din care fac parte si specialisti ai Politiei Romane. In activitatea infractionala referitoare la traficul si consumul de droguri, politistii au identificat unele tendinte din care specificam:  

* implicarea cetatenilor romani in traficul de droguri, inclusiv in strainatate, determinata de obtinerea unor castiguri rapide si consistente;

* cetatenii romani continua sa reprezinte un segment important de carausi ai diferitelor retele de traficanti, fiind semnalati ca arestati in diferite tari ale lumii; multi dintre acestia au fost recrutati in afara granitelor Romaniei, insa exista si in tara retele de traficanti care se ocupa cu recrutarea si trimiterea carausilor in tarile de origine a drogurilor, destinatia finala fiind Europa de Vest sau, mai recent, Europa Nordica; 

* implicarea in activitati de trafic de droguri (de la procurare pana la distributia stradala) a unor familii, acest tip de infractionalitate devenind un adevarat mod de viata pentru acestea; 

* veniturile obtinute ii vor determina pe traficanti sau dealeri sa se implice activ in activitati de spalare a banilor; 

* se constata o preocupare a traficantilor pentru substantele neclasificate care nu sunt supuse controlului in vederea traficarii catre zonele de productie a drogurilor; 

* se mentine pericolul aparitiei de laboratoare clandestine de droguri in cat mai diverse locuri; de precizat ca momentan nu nu exista elemente care sa conduca la ideea ca Romania este o tara de productie a drogurilor. 

Prezentam, pe scurt, cateva din operatiunile de succes ale politiei romane in lupta cu traficantii de droguri.

Operatiunea “RIO”( in colaborare cu autoritati din Brazilia si SUA)  

Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Constanta – Serviciul Antidrog au capturat in luna ianuarie a anului trecut aproximativ 1.080 de kilograme de cocaina (conform Raportului de constatare tehnico-stiintifica intocmit de Laboratorul Central de Analiza si Profil al Drogurilor) disimulate in doua containere sosite in Portul Constanta, expediate din Brazilia. Politistii au depistat trei persoane. Ca urmare a colaborarii cu autoritatile braziliene si americane, alte opt containere (cu destinatia Port Constanta), continand cantitatea de 3.800 de kilograme de cocaina, au fost identificate si capturate in Brazilia.

 Operatiunea “WIND”( in colaborare cu autoritatile maghiare )  

Politistii antidrog din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate a IGPR, impreuna cu lucratori vamali, au interceptat in luna mai 2009 cantitatea de circa 200 de kilograme de cocaina introdusa in Romania prin Portul Constanta de o grupare formata din cetateni romani si maghiari. In urma derularii actiunilor specifice, impreuna cu ofiteri ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara, au fost arestate cinci persoane. Destinatia drogurilor era Ungaria. 

Operatiunea “AMSTERDAM”( in colaborare cu autoritatile olandeze)  

Urmare a actiunii intreprinse de Serviciului Antidrog din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din IGPR, in luna martie 2009 au fost arestate trei persoane implicate in traficul a 11.245 de comprimate ecstasy. In urma investigatiilor a reiesit faptul ca pastilele erau aduse din Olanda si urma sa fie comercializate pe piata romaneasca. 

Operatiunea “ALEXANDER”( in colaborare cu autoritatile bulgare)  

In cadrul actiunii derulate de catre politisti din cadrul B.C.C.O. Bucuresti, au fost depistate si arestate, in luna iulie a anului trecut, 42 de persoane, dintre care trei cetateni bulgari implicati in traficul international de droguri de mare risc. Oamenii legii au confiscat aproximativ 2,5 kilograme de heroina. Din cercetari a reiesit ca drogurile erau procurate din Bulgaria si Turcia, si introduse in Romania in vederea distribuirii in Municipiul Bucuresti.  

Operatiunea „EGIPT”  

In cadrul acestei operatiuni, politistii antodrog au identificat si arestat, in luna decembrie 2009, 14 persoane, cercetate pentru savarsirea infractiunilor de aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, trafic intern si international de droguri de mare risc, furt calificat cu consecinte deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, efectuarea fara drept a operatiunilor cu arme si munitii, modificarea fara drept a marcajelor de pe arme letale. Politistii au reusit sa recupereze 35 de arme dintre cele sustrase in cursul lunii ianuarie 2009 de la Unitatea Militara din comuna ilfoveana Ciorogarla, precum si mai multe incarcatoare pentru aceste tipuri de arme.  

Cazul „SUCEAVA” 

Politistii antidrog au destructurat, in luna iulie a anului trecut, un grup infractional organizat, format din 14 membri care au racolat 93 de tineri romani (cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani), pentru transport de droguri de mare risc, pe ruta Turcia – Europa de Vest, Turcia – China sau America de Sud – Vestul Europei, in beneficiul unor retele internationale de traficanti de droguri. Dintre carausi, 55 au fost arestati in diverse tari precum Italia, Guineea, Belgia, Germania, Olanda, Norvegia, Cehia, Turcia, Venezuela, Romania, Brazilia, Argentina, Peru, Uruguay, Grecia, Franta, Irlanda, Spania, Ecuador.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult