Acasa Actualitate-InternaInvestigatii S-a cutremurat Vrancea ! Seismul de 4,6 grade pe scara Richter s-a simtit la Bucuresti

S-a cutremurat Vrancea ! Seismul de 4,6 grade pe scara Richter s-a simtit la Bucuresti

scris de Ziua Veche
0 afisari

Previziunile privind producerea unui cutremur s-au adeverit. Un seism cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter s-a produs, joi dimineaţa, în jurul orei 8,31, în zona Vrancea.

 

Seismul a avut loc la o adâncime de 120 de kilometri, având o intensitate în zona epicentrală de III grade pe scara Mercalli, a anunţat Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, printr-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, cutremurul s-a simţit la Bucureşti.

Vinerea trecuta, Adrian Ailenei, directorul Institutului Român de Seismologie Aplicată (IRSA) a declarat ca Vrancea trece printr-un perioadă de stres, următoarele zile fiind favorabile producerii de cutremure. Potrivit experţilor IRSA, presiunea s-a acumulat în Vrancea în ultimele 12 zile, când s-au produs puţine seisme şi extrem de slabe. „În acest moment, Vrancea trece printr-un perioadă de stres, care s-a acumulat timp de 12 zile (pentru acest an este prima „pauză”). Pe data de 20 septembrie 2010 am avut prima eliberare de energie la o adâncime foarte mare, de 157 km”, a adăugat directorul IRSA.

Adrian Ailenei a explicat că activitatea seismică intensă din aceste zile este influenţată de luna plină: „Perioada 24 – 28 septembrie este favorabilă producerii de cutremure deoarece mareele tectonice au efecte maxime (mareele sunt rezultatul forţelor de atracţie a scoarţei terestre exercitată de Lună)”. Pentru a readuce echilibrul obişnuit Vrancea, specialistul susţine că ar fi „util” un seism de 5,24 grade Richter. „Per global, un cutremur de 5,24 grade Richter ar reechilibra Vrancea, dar mai multe cutremure mici pot face acelaşi lucru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult