Numărul copiilor care au solicitat ajutor la Telefonul Copilului a crescut cu 122 la sută, în 2010, comparativ cu anul trecut, fiind identificate de două ori mai multe cazuri de abuz sexual asupra copilului şi de trafic de minori decât în 2009.
Asociaţia Telefonul Copilului informează că 14.222 de copii au beneficiat, de la începutul anului, de serviciile asociaţiei, faţă de 6.384, înregistraţi în anul 2009. Din datele centralizate rezultă o creştere de 60,5 la sută a cazurilor de abuz asupra copilului, sesizate la 116 111. „Faţă de anul 2009, au fost identificate de două ori mai multe cazuri de abuz sexual asupra copilului şi de trafic de minori, respectiv 48 astfel de cazuri. Cu sprijinul instituţiilor abilitate, au fost adoptate cele mai bune soluţii pentru stoparea abuzului şi înlăturarea efectelor negative produse de situaţia traumatizantă, iar agresorii sunt condamnaţi pentru faptele săvârşite”, se arată în comunicatul citat de Mediafax. Potrivit sursei citate, în 2010 s-a dublat şi numărul de copii aflaţi în risc de suicid, care au apelat la specialiştii Telefonului Copilului, ajungându-se la 40 astfel de cazuri.
„Consilierea psihologică a înregistrat o creştere de 46,75 la sută faţă de anul 2009, în situaţii în care copiii se simţeau singuri, trişti, neînţeleşi, neglijaţi, discriminaţi, respinşi. Nevoia tot mai mare pentru serviciile pe care Asociaţia Telefonul Copilului le oferă deopotrivă copiilor şi părinţilor ne determină în anul 2011 să extindem programul de lucru până la miezul nopţii, de luni până duminică, ceea ce înseamnă mai mulţi asistenţi sociali şi psihologi care vor trata cazurile de încălcare a drepturilor copilului preluate la 116 111”, arată asociaţia Telefonul Copilului.
Asociaţia Telefonul Copilului este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, al carei scop este acela de a proteja copiii impotriva oricarei incercari de incalcare a drepturilor lor, impotriva oricarei forme de abuz. Asociaţia Telefonul Copilului a fost înfiintată în anul 2006, după finalizarea funcţionării serviciului 0800 8 200 200, timp de 5 ani, în cadrul programelor Phare finanţate de Uniunea Europeană, fiind promovat prin intermediul campaniilor „Casa de Copii nu e acasă” şi „Drepturile copilului sunt lege”. Povestea de succes a activităţii Asociaţiei şi a numărului gratuit pentru copii se datorează în totalitate apelanţilor, care au contactat în numar mare serviciul Telefonul Copilului şi au făcut ca acesta să îşi continue existenţa şi după încheierea proiectelor Phare. În luna iulie 2008, Asociaţiei Telefonul Copilului, în parteneriat cu Romtelecom, i-a fost acordată de către Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC), licenţa pentru implementarea numărului unic european de asistenţă pentru copii, 116 111. Începând cu data de 1 octombrie 2008 acesta a devenit funcţional la nivelul întregii ţări în reţeaua Romtelecom. România a fost a treia ţară din Uniunea Europeană care a pus la dispoziţia copiilor acest număr unic.
Serviciile oferite de către Telefonul Copilului 116 111 sunt următoarele:
•Informare cu privire la promovarea şi respectarea drepturilor copiilor
•Consiliere cu privire la promovarea şi respectarea drepturilor copiilor
•Îndrumare către instituţiile în măsură să acorde asistenţa necesară
•Urmărirea modului de soluţionare a cazurilor
•Monitorizarea respectării drepturilor copilului în urma cazurilor înregistrate şi informarea instituţiilor abilitate cu privire la problemele întâmpinate de copii