Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Sărbătorile pascale, cele mai sigure din ultimii cinci ani

Sărbătorile pascale, cele mai sigure din ultimii cinci ani

scris de A.B.
6 afisari

Sărbătorile pascale de anul acesta au fost cele mai sigure din ultimii cinci ani, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, luni, într-o declarație de presă.

Grup de politisti„În această dimineață ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a condus o ședință de evaluare a modului în care a fost asigurat climatul de ordine și siguranță publică pe perioada minivacanței de Paști. În urma analizei, principala concluzie este că MAI și-a realizat obiectivul de a asigura un nivel înalt de siguranță, sărbătorile pascale din acest an fiind cele mai sigure din ultimii cinci ani”, a declarat Dajbog.

Ea a menționat că faptele comise cu violență rămân în continuare pe un trend descendent în acest an, fiind înregistrat un singur caz de omor, față de șase în 2015 și câte două în 2014 și 2013.

„O situație similară se înregistrează și în cazul tentativelor de omor, astfel că în această perioadă nu s-a înregistrat nicio faptă față de două în 2015 și câte patru în 2013 și 2012. Și faptele de tâlhărie sunt sub media ultimilor ani, scăzând cu 34% față de 2012, cu 22% față de 2013 și cu 24% față de 2011. În ceea ce privește siguranța rutieră, în aceste zile au fost înregistrare mai puține accidente de circulație, numai 52 față de 75 în 2015, 72 în 2012 și 82 în 2011. Și numărul persoanelor rănite în accidente este sub media ultimilor ani, respectiv 51 de răniți față de 66 în 2015, (…) în urma accidentelor rutiere și-au pierdut viața 11 persoane, similar cu situația din 2014 și 2012, în condițiile în care anul trecut au fost 15 decese, iar în 2011 17″, a afirmat Dajbog.

În altă ordine de idei, ea a precizat că MAI a avut în stradă peste 29.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră, un dispozitiv important de siguranță fiind asigurat în noaptea de Înviere pe principalele artere rutiere și în preajma fiecărei biserici fiind prezenți polițiști, jandarmi sau pompieri, fapt pentru care nu au fost înregistrate tulburări grave ale ordinii publice.

Numărul intervențiilor pompierilor din noaptea de Înviere a fost mai mic cu 21% față de anul trecut. În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la nivelul întregii țări au fost în stradă peste 10.000 de patrule de ordine publică. Au fost executate peste 14.500 de misiuni de menținere a siguranței publice, dintre care 1.800 la manifestări religioase și în jur de 270 la evenimente publice. În ultimele trei zile colegii noștri au aplanat 790 de situații conflictuale, au prins în flagrant 210 de autori de infracțiuni și au identificat 33 de persoane urmărite, dintre care nouă date în urmărire internațională. Numărul intervențiilor la apelurile 112 a fost mai redus în această perioadă de sărbători, fiind înregistrate 6.429, cu 67 mai puține față de anul trecut”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAI.

Dajbog a spus că peste 1.000 de echipaje SMURD și de Ambulanță au efectuat peste 22.000 de intervenții medicale de urgență. Pentru asigurarea asistenței medicale de urgență au fost disponibile 14 elicoptere și un avion SMURD. Aeronavele Inspectoratului General de Aviație au executat 33 de misiuni aeromedicale pentru transportul de urgență la unitățile spitalicești a persoanelor care se aflau în situații critice, a precizat Dajbog.

Ea a menționat că au tranzitat frontierele țării peste 472.000 de persoane și mai mult de 133.000 de mijloace auto.

„Pentru că astăzi este ultima zi de vacanță, începând din această dimineață pe principalele artere de circulație sunt prezente echipaje ale Poliției pentru a asigura fluidizarea traficului rutier la întoarcerea turiștilor spre casă. (…) Două elicoptere ale MAI se vor alătura dispozitivului de Poliție Rutieră pentru a asigura supravegherea aeriană a traficului”, a spus Dajbog.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult