Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Scandalul TVA imobiliar ajunge la CEDO

Scandalul TVA imobiliar ajunge la CEDO

scris de Ziua Veche
68 afisari

Aplicarea retroactiva a Taxei pe Valoarea Adaugata pentru tranzactiile imobiliare facute de persoane fizice incepand cu anul 2006 ar putea ajunge pe masa judecatorilor curtii de la Strasbourg. Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF) a comunicat, miercuri, ca va lua atitudine impotriva ‘’abuzului imens’’ care este aplicarea retroactiva a TVA pentru tranzactiile imobiliare facute de persoane fizice incepand cu anul 2006, informand ca ar putea prezenta la CEDO situatia.

 

ANAF spune ca  persoanele fizice care au achizitionat constructii noi si terenuri construibile in vederea utilizarii in scop personal nu au obligatia platii TVA. Potrivit presedintelui APAF, Garbis Vincentiu Kerhaiyan, asociatia reprezinta ‘’orice persoana care care in anii 2004, 2005 si/sau 2006 a tranzactionat pe piata imobiliara din Romania vanzind mai mult de un teren sau un apartament si care acum este obligata abuziv de catre statul roman sa plateaca TVA-ul aferent tranzactiilor’’.

Statul, a declarat, miercuri, pentru ziuaveche.ro Garbis Kerhaiyan, vine in 2009 si stabileste plata retroactiva a TVA-ului provenit din sistemul imobiliar, cu toate ca prin Ordonanta 106/18.10.2007 guvernul Tariceanu spune ca se va plati TVA in segmentul imobiliar de cate persoane fizice incapand cu data de 1.01.2008, data la care se anuleaza si taxarea inversa prin care TVA-ul imobiliar se va anula intre vanzator si cumparator.

‘’Prin acestea, statul roman urmeaza sa intreprinda actiuni abuzive si fara precedent prin blocarea conturilor sau sechestrarea bunurilor acelor persoane ce au tranzactionat pe piata imobiliara in perioada 2006-2007 prin vanzarea sau cumpararea a mai mult de doua imobile sau terenuri’’, a spus Kerhaiyan. Presedintele APAF a anuntat ca se va intalni cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, pentru discutii, plangandu-se de faptul ca ANAF ‘’face abuzuri imense’’.

300.000 de victime

Potrivit APAF, aproximativ 300.000 de persoane fizice care au vandut imobile inainte de 2008 trebuie sa plateasca taxe in valoare de 84 miliarde de lei. Totodata, APAF atrage atentia ca ar putea prezenta situatia aplicarii retroactive a TVA pentru tranzactii imobiliare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) chemand in judecata statul roman.

Pe de alta parte, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a comunicat faptul ca persoanele fizice care au realizat tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, care au caracter de continuitate, aveau obligatia inregistrarii in scopul TVA, in conditiile prevazute la art. 152 din Codul fiscal sau inainte de inceperea activitatii economice conform prevederilor art 153 din Codul fiscal si platii TVA la bugetul de stat aferenta livrarilor. ANAF a precizat ca persoanele fizice care au achizitionat constructii noi si ternuri construibile in vederea utilizarii in scop personal nu au obligatia platii TVA.

“Avand in vedere numarul mare de contribuabili care au efectuat tranzactii imobiliare in perioada 2006–2008 si capacitatea limitata de actiune a organelor de inspectie fiscala, s-a efectuat o prima selectie a contribuabililor pe baza unor criterii obiective (depasirea plafonului de scutire de 35.000 euro, valoarea tranzactiilor si efectuarea a mai mult de cinci tranzactii intr-un an).Astfel, a fost selectat un prim esantion care indeplineste aceste conditii din care a rezultat ca, in perioada 2006–2008, au indeplinit aceste conditii un numar de 7.145 persoane, care au efectuat 85.442 tranzactii, cu o valoare totala de 14,88 miliarde lei. ANAF precizeaza ca in acest prim rezultat sunt incluse toate tranzactiile, respectiv atat operatiuni taxabile, cat si scutite, departajarea urmand a se face prin actiuni de verificare pe teren sau la sediul organelor fiscale competente. Incepand cu luna septembrie 2009 si pana in 11 ianuarie 2010, ANAF a initiat 1.537 controale inopinate pentru clarificarea starii de fapt fiscale a persoanelor fizice care au efectuat tranzactii imobiliare in perioada 2006–2008, dintre acestea fiind finalizate 1.054 controale inopinate.

Au fost facute 38 sesizari penale pentru un prejudiciu total de 34,549 miliaone lei, iar pentru 154 contribuabili s-au instituit masuri obligatorii in valoare de 238,122 lei.

Totodata, in urma inspectiilor fiscale sumele suplimentare stabilite au fost in cuantum de 222,684 milioane lei, iar cele estimate – 91,373 milioane lei’’, a comunicat ANAF. Fiscul a demarat la nivelul tarii controale asupra persoanelor fizice care au realizat in perioada 2006-2008 tranzactii imobiliare in scop comercial, pentru a recupera TVA-ul de 19% aferent acelor tranzactii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult