Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Se fura din nou cablurile STS din subteranele de langa Palatul Parlamentului

Se fura din nou cablurile STS din subteranele de langa Palatul Parlamentului

scris de Ziua Veche
3 afisari

Furtul cablurilor din Romania a devenit atat de frecvent, incat presa a inceput sa nu ii mai acorde atentia cuvenita. Stiri despre acest fenomen ingrijorator sunt tratate de media doar atunci cand se petrec accidente. De cele mai multe ori, este vorba despre grupari organizate de tigani care fura cablurile de la CFR. Recent, a aparut si un caz la metroul bucurestean.

 

 

In luna februarie, si Romania Libera atragea atentia asupra acestui fenomen: „Cablurile Serviciului de Telecomunicatii Speciale se dovedesc o prada usoara pentru aurolacii din Bucuresti. Desi serviciul secret minimalizeaza amploarea fenomenului si sustine ca furturile de cabluri din reteaua pe care o administreaza sunt rare”, „numai in ultimul an, a existat in medie cel putin un asemenea furt  la doua luni”.

Mai nou, anunta comisarul-sef Christian Ciocan, de la Politia Capitalei, au fost retinute trei persoane care au furat cabluri de cupru din subteranele Bucurestilor. Numai ca este vorba despre cabluri ale Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Pe langa faptul ca acest serviciu are atributii legate de siguranta nationala, se ocupa si de numarul unic de urgenta 112. In momentul de fata, este greu de stabilit prejudiciul. Dupa ce au furat cablurile, hotii le-au pus pe foc, pentru a topi izolatia. La urma urmei, doar cuprul este pretios.

 

UPDATE: Contactat de ziuaveche.ro, colonelul Adrian Fulea, de la STS, a declarat ca, „la ora 00.35, din cablul de telecomunicatii speciale amplasat intr-o galerie tehnica edilitara, din zona Palatului Parlamentului, a fost furata o bucata de aproximativ 500 de metri”. „Prin masurile tehnice si operative luate in regim de urgenta de catre specialistii STS, comunicatiile speciale nu au fost afectate, pentru ca acestea au fost preluate rapid de catre sistemele de rezerva”, ne-a mai precizat sursa citata.  De asemenea, colonelul Fulea a tinut sa aprecieze „promptitudinea Politie Capitalei” in prinderea faptasilor.

UPDATE:  Cei trei au patruns in galeriile subterane pe o gura de canal situata pe b-dul Unirii, s-au deplasat prin acestea pana in zona intersectiei b-dul Libertatii cu b-dul Natiunile Unite si au iesit la suprafata printr-o gura de canal situata in zona intersectiei Calea 13 Septembrie cu str. Uranus.

Potrivit Politiei Capitalei, in perioada decembrie 2009 – martie 2010, Serviciului Investigatii Criminale – Politia Sectorului 5 „a documentat activitatea infractionala desfasurata de membrii unei grupari care actionau pe linie de furturi de cablu telefonic din galeriile edilitare subterane”.

„La data de 31.03.2010, in jurul orei 05:40, i-au prins in flagrant pe L. M. de 17 ani, din judetul Mures, L. Remus de 23 de ani, din judetul Mures si M. Iulian de 24 de ani, din judetul Ilfov, toti cunoscuti cu antecedente penale, ce au sustras dintr-o galerie edilitara subterana situata in zona Calea 13 Septembrie – b-dul Libertatii aproximativ 450 metri liniari de cablu telefonic din cupru si au topit invelisul din plastic”, se specifica in comunicat.

„In urma cercetarilor s-a stabilit faptul ca M. Iulian este cunoscut cu antecedente penale, pentru infractiunile de furt calificat si talharie si are interdictie de a se afla in Municipiul Bucuresti, fiind totodata cercetat in stare de libertate de catre D.G.P.M.B. – Serviciul Omoruri pentru savarsirea infractiunii de tentativa la omor deosebit de grav, iar L. M. este cercetat in stare de libertate de catre Sectia 17 Politie pentru savarsirea infractiunii de furt calificat. Prejudiciul, in valoare de 36.000 ron, nu a fost recuperat”, precizeaza comunicatul Politiei Capitalei.

0 comentariu

chisinauian 19-05-2010 - 19:30

astia din UE permit prea mult libertinaj sexual si homosexualitatea si ar aduce argumete ca in democratie trebuie sa fii liber si ca casatoriile gay nu ar afecta libertatea altora; ce mentalitate gresita, homosexualitatea e un lucru rau in fata lui Dumnezeu, si cine spunea ca in UE exista dreptul la libera exprimare? fiindca nu stiu cum se face dar in ciuda acestui drept mai multi crestini au fost arestati fiindca au zis ca homosexualiatea e pacat

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult