Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Secret Service pe urmele vanatorilor de bancomate romani

Secret Service pe urmele vanatorilor de bancomate romani

scris de Ziua Veche
8 afisari

36 de perchezitii domiciliare au fost facute luni dimineata, in Constanta, Bucuresti si Harghita pentru destructurarea unui grup infractional specializat in combaterea fraudelor informatice. Prejudiciul estimat, pentru care exista deja plangeri, se ridica la aproximativ 1.000.000 de dolari. 25 de persoane sunt invinuite in acest caz. Totodata au fost puse in aplicare 28 de mandate de aducere. Actiunea a fost realizata cu suportul ofiterilor Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.


Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Constanta , 25 de tineri sunt invinuiti de constituire a unui grup infractional organizat, falsificarea instrumentelor de plata electronica, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, introducerea si modificarea, fara drept, de date informatice si spalare de bani

 

Anchetatorii arata ca, incepand cu luna octombrie a anului trecut, invinuitii au realizat pagini Web falsificate, clone ale unor pagini Web ale Bank of America si altor institutii bancare, urmate de transmiterea acestora, prin  e-mail, catre diferiti utilizatori, clienti ai institutiilor financiare vizate. Aceste pagini contineau un avertisment nereal, respectiv o instiintare falsa cu privire la anularea ori restrictionarea accesului clientului la contul lui bancar, cerandu-le clientilor sa urmeze un link  si sa completeze un formular cu toate datele cerute (de exemplu: nume, data nasterii, adresa de domiciliu, numar de telefon, SSN, numar card, data expirarii, CVV, codul PIN, etc.).  

Fraieri online 

Dupa validarea formularului, acesta era transmis automat printr-o adresa de e-mail creata special in acest scop. „Informatiile si datele confidentiale ale clientilor, colectate in aceasta maniera, au fost utilizate de catre invinuiti pentru efectuarea mai multor transferuri frauduloase on-line, prin sistemul Western Union, din conturi de card apartinand unor cetateni straini”, a informat pentru ziuaveche.ro DIICOT.

Tinerii au introdus in sistemele informatice, utilizate pentru realizarea operatiunilor de plata online, ale sistemului Western Union date informatice false, rezultand transferuri financiare din conturile aferente unor instrumente de plata electronica apartinand unor cetateni americani, cu utilizarea datelor acestora de identificare si ale cardurilor lor, urmate de incasarea sumelor de bani care proveneau din transferuri frauduloase realizate de catre acestia, de la ghiseele Western Union din Constanta, Viena, Munchen si Praga, de catre diferite persoane.

De asemenea, invinuitii au transmis altor persoane care desfasurau acelasi gen de activitate infractionala, datele complete de identitate ale unor persoane din strainatate, precum si datele cardurilor acestor persoane (numarul cardului, banca emitenta, PIN-ul  si disponibilul contului) pentru a fi folosite in vederea efectuarii  de operatiuni frauduloase.

Luni, in urma descinderilor si perchezitiilor din Constanta, Bucuresti si din judetul Harghita  care au fost ridicate calculatoare si dispozitive de stocare a datelor informatice iar 27 de persoane au fost duse pentru a fi audiate la sediul DIICOT Constanta. Actiunea a fost sprijinita de DGIPI, lucratori de combatere a crimei organizate si trupe speciale ale jandarmilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult