Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Secretele fortelor speciale ale Armatei

Secretele fortelor speciale ale Armatei

scris de Doru Dragomir
510 afisari

Invaluita in mister, existenta fortelor speciale din Romania a fost recunoscuta cu jumatate de gura de reprezentantii institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta  nationala. Despre infiintarea acestor unitati speciale, create sa intervina in situatii limita, nimeni nu vrea sa ofere prea multe amanunte. Nici macar sa spuna daca si unde au executat misiuni reale. “Durii” au fost atent selectionati din cadrul unitatilor de cercetare diversiune ale Armatei. Apoi au fost pregatiti de instructori americani, britanici, turci si israelieni. Ziuaveche.ro a intrat in culisele acestor unitati de elita si va arata unde sunt cantonate si in baza caror legi functioneaza.

Ministerul Apararii Nationale urmeaza sa propuna o Lege a Fortelor pentru Operatii Speciale din Armata Romaniei. Aceasta noua categorie de forte, respectiv cea pentru operatii speciale, urmeaza sa fie reglementata juridic anul acesta. Unii dintre militarii care sunt angajati in unitatile speciale romanesti au absolvit cursuri la cele mai renumite scoli de pregatire internationale.

Lege pentru FOS

Proiectul legislativ urmeaza sa fie prezentat in Guvern in cateva luni. Aceasta lege este necesara pentru a stabili un cadru juridic al existentei, in Armata romana, a unei categorii de forte noi, de mai mici dimensiuni, cu dotare si instruire speciale. Misiunea acestora este de a gestiona cu succes provocarile de lupta moderne, printre care necesitatea asigurarii superioritatii tehnologice, diversitatea tacticilor razboiului informational si ale razboiului psihologic. Actul normativ va reglementa conducerea, organizarea si misiunile Fortelor pentru Operatii Speciale (FOS), asigurarea resursei umane, dar si a mijloacelor materiale si financiare.Fortelor pentru Operatii Speciale (FOSMilitar din FOS

 Cuibul “Vulturilor”

 Constituirea structurilor de operatii speciale in Armata Romaniei are ca moment de inceput mentionarea in Strategia militara a Romaniei din anul 2000 a conceptului de operatii speciale. Doi ani mai tarziu, in sedinta din 5 aprilie 2002, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a luat hotararea de a infiinta structuri de forte capabile sa desfasoare acest gen de operatii. In urma acestei decizii, la 1 martie 2003 a fost infiintata componenta terestra a fortelor pentru operatii speciale: Batalionul 1 operatii speciale “Vulturii”. Unitatea se afla in garnizoana Targu Mures.  In paralel, la nivelul Statului Major General, in cadrul Directiei Operatii a fost infiintat Serviciul actiuni antiteroriste si forte speciale (SAAFS). Acesta avea responsabilitati privind planificarea si conducerea in cinci mari domenii de responsabilitate: combaterea terorismului, operatii psihologice, operatii informationale, civil-militar si operatii speciale.


 Serviciul Operatii Speciale


 

Grup de militari din fortele speciale romane


In anul  2007, SAAFS s-a transformat in Serviciul Operatii Speciale. Aceste masuri au fost completate cu infiintarea, in 2005, a unei structuri de instructie speciale. Pentru aceasta, Scoala de Aplicatie pentru Parasutisti de la Buzau a fost reorganizata ca Scoala de Aplicatie a Fortelor pentru Operatii Speciale. In cadrul acesteia, incepand cu 1 mai 2005, a inceput sa functioneze Centrul de pregatire pentru operatii speciale. Constituirea fortelor pentru operatii speciale a continuat prin infiintarea, la 1 aprilie 2006, a Grupului naval al fortelor pentru operatii speciale (GNFOS) in compunerea Statului Major al Fortelor Navale. La 1 septembrie 2008 a fost infiintat Detasamentul de cautare-salvare in lupta (DCSL) in cadrul Statului Major al Fortelor Aeriene. La 21 noiembrie 2008, prin restructurarea Serviciului operatii speciale/Directia Operatii, au luat fiinta Componenta de operatii speciale, ca structura intrunita de nivel operativ in subordinea Statului Major General, si Biroul operatii speciale, in cadrul Directiei Operatii. Procesul de constituire a fortelor pentru operatii speciale a fost completat prin infiintarea, la 1 august 2009, a Regimentului de operatii speciale si includerea in structura a doua batalioane de parasutisti. Prin constituirea acestei structuri de forte cu capabilitati unice, factorii nationali de decizie politico-militari au la indemana un instrument viabil, in masura sa produca finalitati de nivel strategic. Pregatirea si dotarea cu echipamente de ultima generatie fac din aceste forte un multiplicator de putere al fortelor conventionale prin faptul ca sunt in masura sa foloseasca forta nu doar selectiv, ci si proportional cu dimensiunile amenintarii. Pe langa realizarea unei economii substantiale de forte si mijloace, sunt limitate la minim pierderile colaterale si efectele adverse provocate de raspunsurile conventionale. 

5 comentarii

Adrian Mitrea 13-05-2010 - 07:31

Fie ca sfanta zi a Inaltarii Domnului sa ne faca mai buni si sa ne intareasca in credinta. Sa ne aducem aminte de adevaratii eroi ai neamului, cei datorita carora suntem astazi pe acest pamant bun si frumos. Dumnezeu sa ne ajute!

Gramaticescu Roman 13-05-2010 - 12:38

Christos nu s-a inaltat. Sau, daca s-o fi inaltat, o fi fost vreunul oarecare care s-o fi inaltat pe sine, sau cine stie dupa ce s-o fi inaltat. Astazi, noi romanii, si nu numai, praznuim Inaltarea Domnului nostru Iisus HRISTOS.

Cuvintul Christos nu este romanesc, iar cei care-l folosesc, dau dovada de o crasa incultura, atit teologica cit si generala.

un crestin 14-05-2010 - 01:44

D.le Gramaticescu, da-te jos din pom si comentaza despre „Inaltarea Domnului”. Peste care se trece in fuga si se staruie la cinstirea eroilor neamului de gandesti ca n-am avea o zi nationala a neamului romanesc.
Ori toate celelalte zile.

un crestin 14-05-2010 - 01:52

cu tot respectul tin sa Va amintesc ca anul acesta crestinatatea mondiala sarbatoreste in data de 13 mai INALTAREA DOMNULUI iar peste zece zile, POGORAREA DUHULUI SFANT sau Rusaliile.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult