Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Securistii raman cu pensii mari

Securistii raman cu pensii mari

scris de Ziua Veche
5 afisari

 

Zilele acestea Cabinetul Boc discuta cu reprezentantii Fondului Monetar International despre necesitatea unei legi privind sistemul unitar de pensii. Oficialii de la Bucuresti nu par sa-si fi amintit si de fostii lucratori ai Securitatii, care incaseaza pensii chiar de sapte ori mai mari decat media. In programul de guvernare al Executivului, in Capitolul 8, este mentionat sec: “Eliminarea inechitatilor si anomaliilor care mai exista in sistemul public de pensii”. Societatea de Studii Istorice din Romania, un ONG neafiliat politic sau institutional, care grupeaza istorici romani, a lansat in 12 ianuarie o petitie prin care solicita reducerea pensiilor fostilor activisti comunisti de rang inalt si a responsabililor din aparatul represiv al fostei Securitati. „Consideram ca este profund imoral ca promotorii unui sistem criminal sa se bucure de impunitate intr-un regim democratic si, in plus, sa beneficieze de favoruri. Orice reforma care vizează modernizarea statului nu poate fi compatibila cu onorarea acelora care au transformat statul in instrument de represiune politica, in perioada 1948-1989”, explica initiatorii petitiei. Ei cer Gvernului Boc, in contextul dezbaterilor legate de legea sistemului unic de pensii din zilele acestea, sa gaseasca o formula legala, in aco

rd cu Constitutia, “prin care pensiile celor responsabili pentru nelegiuirile regimului comunist sa fie reduse”. Petitia poate fi semnata la adresa – asociatiassir@yahoo.com, mentionand numele, profesia si orasul de rezidenta.

 

Proiectul IICCR

Comisia Prezidenţială, care a declarat regimul comunist ca “ilegitim si criminal”, recomanda, in Raportul Final, ca “fostii activisti comunisti de frunte, fostii conducatori ai Securitatii, ai Militiei si ai Ministerului de Interne, ai «Justitiei» comuniste, fostii tortionari sa nu poata beneficia de pensii peste nivelul minim al populatiei”. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a initiat in 2008 un proiect de lege prin care se stabilea ca pensiile responsabililor regimului comunist implicati in acte de represiune pe motive politice sa fie reduse la nivelul salariului de baza minim brut pe tara.

Modelul polonez

Polonia a aplicat, de la 1 ianuarie, o lege prin care pensiile fostilor lideri comunisti, ale celor care au lucrat in institutiile represive ale regimului, dar si ale celor care au colaborat cu politia politica sunt reduse substantial. Actul normativ a fost adoptat de Legislativul de la Varsovia si se refera mai ales fostii membri ai Comitetului militar de salvare nationala, infiintat de generalul Jaruzelski in decembrie 1981 pentru a contracara miscarea sindicala anticomunista Solidaritatea, dar si la fostii agenti ai politiei secrete din perioada 1944-1990. “Legea readuce un sens elementar de dreptate”, a declarat premierul polonez Donald Tusk. Presa poloneza a estimat ca pensiile fostilor generali din politia secreta ar urma sa scada de la peste 2000 de euro la aproximativ 750 de euro.

0 comentariu

caramache 15-05-2010 - 04:35

Sunt complet de acord cu cele scrise de George Damian si de dvs. Doresc insa sa aduc un amendament celor scrise de dvs.
Cred ca mai corect ar fi sa modificati afirmatia dvs ” Te-apuca si risul cind vezi citor oameni nu li s-au deschis ochii inca, dupa nastere. . ” schimbind cuvintul „risul” cu cuvintul „plinsul”, sau, daca sunteti de acord, cu expresia „risu-plinsu”.

Horia 15-05-2010 - 08:33

Cativa lideri de opinie, printre care si tu, duceti discutia catre clivajul pro, rspectiv anti Basescu.Personalizati dezbaterea. In personalizarea dezbaterii uitati sa vorbiti despre solutii, uitati sa vorbiti despre cauze si mai ales despre efecte. Dezbaterea nu cred ca trebuie sa fie despre presedinte, ministri, moguli etc. Dezbaterea este despre modelul statului, despre managementul public contrapeformant, despre lipsa de viziune, despre elite si in primul rand despre cine apara poporul de stat. George, sa ne uitam la statul ai carui cetateni suntem noi, parintii nostri si mai ales copii nostri, care sunt sau vor fi. Sa discutam despre stat. Fara furie, fara resentimente. Cred ca va trebui sa ne iubim tara mai mult cu ratiunea decat cu emotiile.

Adrian D 15-05-2010 - 09:19

La nivel strict teoretic, suna bine cele spuse de tine. Cand cobori in realitate, ce descoperi? Un stat care, conform definitiei din dreptul international este caracterizat printr-un teritoriu si o populatie, dar care este condus de catre o gasca parca iesita din teritoriile „overseas”, si care nu intelege nimic in legatura cu nevoile reale ale populatiei pe care o pastoresc.
„Elite” facute pe criteriul aparitiei pe sticla tembelizorului si fara nici o legatura cu vreo realizare personala recunoscuta in mediul lor profesional. O structura statala ale carei unice resurse au ramas legate de impozitele platite de contribuabili. Ca exemplu, Emiratele Arabe Unite incaseza redevente de peste 50% din petrolul extras pe teritoriul lor. Cat incaseaza statul roman din rezervele declarate de Constitutie ca fiind exclusiv publice? Spatii industriale in paragina, in suprafata totala de, poate, mii de hectare, aflate in proprietatea unor apropiati ai puternicilor postdecembristi, fara alte merite decat calitatea mai sus mentionata. O agricultura ce are nevoie de zeci de mii de tractoare si utilaje agricole, in timp ce Semanatoarea, Tractorul, si alte cateva unitati industriale de specialitate sunt moarte de deces ori nu mai au mult. Un buget care, odata cu accesul in UE, a fost vaduvit de sursa numita taxe vamale, fara ca sa se puna ceva in loc, dar trebuie sa sustina si ceva agentii create ca obligatie colaterala accesului in UE. O administratie fiscala de tot rasul, care nu e in stare sa ia la intrebari pe diversii bugetari cu ce bani isi cumpara viloiaele si Mertanele. O „elita” care dispretuieste, in stilul vechior secretari de partid bolsevici, exact meseriile intelectuale (medici, profesori,…). In fine, dar nu neaparat ultimul, o cultura politico-sociala postdecembrista creata pe sloganul „eu cand vreau sa fur, fur”. A se vedea aci (printre altii) si sindicalistii ajunsi mari prprietari.
Enumerarea este eclectica si departe de a fi completa…

Adrian D 15-05-2010 - 09:24

As fi vrut sa pun mai bine in pagina, dar restrictiile site-ului m-au fortat sa renunt. Scuze pentru aspectul mai putin sistematic.

Hantzy 15-05-2010 - 09:35

Wow! Ziua veche! Tot mai multe nick-uri vechi …

Adrian D 15-05-2010 - 09:48

Unii din noi si-au mai schimbat hainele…Ce credeati, ca scapati?

Adrian D 15-05-2010 - 12:58

cenzurati – la jumatatea sa – cuvantul „populatie”. mai umblati si voi pe forumuri, sa vedeti ca, daca vrea cu tot dinadinsul, oricine poate spune orice mascari, fara sa intervina cenzura automata.

Hantzy 16-05-2010 - 04:57

Norocel, Freddie!
Nu stiu cine-mi fusasi inainte de vremi, dar te-mbratisez de nu te vezi! Asa …

Ion 17-05-2010 - 01:26

Doar nu credeti ca mai dureaza mult! Crapa ori magarul, ori samarul!

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult