Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Seful Loteriei Romane arunca cu milioane de euro in avocatul Ratiu

Seful Loteriei Romane arunca cu milioane de euro in avocatul Ratiu

scris de Ziua Veche
99 afisari

Directorul Loteriei Romane SA, Gheorghe Benea, de la PD-L, a aranjat ca imediat dupa numirea lui in functie, in februarie 2009, sa angajeze o renumita casa de avocatura – Ratiu & Ratiu, cu milioane de euro, pentru a prelua cele 230 de litigii ale institutiei peste care a fost pus sef de catre fostul ministru al Finantelor Gheorghe Pogea. Pentru a cheltui cat mai abitir banul public, Gheorghe Benea a ignorat faptul ca Departamentul Juridic al Loteriei Romane SA avea prevazute 29 de posturi de juristi, din care doar cinci erau ocupate (din care numai trei consilieri juridici abilitati sa reprezinte societatea in intantele de judecata). In loc sa se preocupe de suplimentarea posturilor de jurist vacante, care ar fi costat incomparabil mai putin societatea, Benea a demarat procedurile de achizitie publica, pentru un contract de asistenta juridica si reprezentare, estimat initial la 2.000.000 euro. si aceasta contrar opozitiei formulate de Serviciul de Achizitii al Loteriei Romane care, prin adresa nr. 7342 din 18.03.2009, a semnalat nelegalitatea documentatiei de selectie.Conflict intre subalternii „de bine” si „de rau”

Pentru a curma impotrivirile subalternilor lui Gheorghe Benea, acestuia i-a sarit in ajutor Departamentul Economic, care a calificat impotrivirea celor de la Serviciul de Achizitii drept „o opozitie nejustificata” , in sensul ca respectivul serviciu ar da dovada de o „suprizatoare necunoastere a legii in domeniul achizitiilor publice”.

Astfel, subalternii „de bine” ai directorului Benea, au conclusionat impotriva subalternilor „de rau” urmatoarele: „Se remarca o opozitie nejustificata a Serviciului de Achizitii Contractare si Derulare Contracte in legatura cu organizarea unei proceduri de selectie riguroase intr-un domeniu in care legea ar permite CN Loteria Romana sa atribuie contracte de asistenta juridica pe baza unor simple cereri de oferte financiare; este surprinzatoare necunoasterea legii in domeniul achizitiilor publice de catre persoanele chemate sa asigure respectarea dispozitiilor legale in materia in cauza; din observatiile formulate reiese confuzia in legatura cu modul de achizitionare a unor servicii juridice carora trebuie sa li se atribuie alte standarte decat executiei de lucrari de constructii sau prestatilor de servicii de curatenie sau paza”. Cu alte cuvinte, ar fi fost niste tampiti angajatii cu grija fata de banul public al societatii de stat, iar directorul Loteriei avea tot dreptul sa arunce cu banii pe avocati agreati de el.

Astfel, mult mai „competent” decat subalternii sai, Gheorghe Benea a acordat societatii civile de avocati Ratiu & Ratiu contractul de reprezentare a intereselor Loteriei in fata instantelor de judecata, timp de doi ani, contra unei sume apreciata de sursele noastre la peste trei milioane de euro.

Interesant este faptul semnalat de sursele noastre, care denota ca angajarea societatii de avocatura a fost  un act premeditat. Si anume, la data de 23.03.2009, la solicitarea directorului executiv Ileana Mirela Birchi a fost primit un e-mail pe o adresa personala din partea societatii de avocati Ratiu & Ratiu de pe adresa “monica.ratiu@ratiu.ro”, care continea in atasament un document intitulat”raspuns achizitii” semnat de Monica Ratiu, partener al societatii de avocati Ratiu & Ratiu. Sursele noastre ne-au exprimat convingerea ca mesajul primit cu peste o luna inainte de atribuirea contractului de achizitie publica, demonstreaza ca se cunostea dinainte cine va fi castigatorul licitatiei.

Banul public a devenit „confidential”

Am dorit sa aflam de la Loteria Romana SA suma exacta a contractului, precum si ratiunile pentru care era nevoie de o casa de avocatura, cata vreme exista un departament juridic propriu. Raspunsul Loteriei conduse de directorul Benea a fost naucitor in privinta valorii contractului:

In ceea ce priveste oportunitatea, facem precizarea ca la data demararii procedurilor legale (martie 2009), complexitatea si volumul mare de lucrari repartizate spre solutionare consilierilor juridici, precum si numarul de litigii aflate pe rolul instantelor de judecata de pe intreg cuprinsul tarii, intr-o continua crestere, raportat la numarul redus de personal cu specialitate juridica (5 consilieri juridici), impedica desfasurarea, in bune conditii, a activitatii si ducerea la indeplinire, in timp util, a sarcinilor incredintate conform atributiilor stabilite prin fisa postului si prin Regulamentul de Organizare si Functionare al C.N. “Loteria Romana”S.A. Referitor la intrebarile 2 si 7, mentionam ca datele solicitate nu pot fi puse la dispozitie, intrucat sunt protejate prin clauza de confidentialitate cuprinsa in acordul cadru. Desi statul de functii al Departamentului Juridic si Managementul Resurselor Umane avea 29 de posturi normate, dintre acestea 10 posturi erau de consilier juridic, din care 5 ocupate, din care doar 3 consilieri juridici aveau ca atributii apararea si reprezentarea intereselor C.N.L.R. S.A. la instantele judecatoresti, in contextul in care, pe rolul instantelor de pe intreg cuprinsul tarii erau aproximativ 230 de cauze, iar pentru activitatea de avizare si consultanta doar 2 consilieri juridici.

O pozitie similara a adoptat si avocatul Adrian Ratiu, care a facut parada de deontologia profesionala, declarand pentru Ziuaveche.ro: „Sunt obligat sa respect confidentialitatea… nu pot sa va spun nici daca as vrea!”

 

Articol aparut in numarul 7 al editiei print ziuaveche.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult