Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Seful STS dat pe mana CEDO

Seful STS dat pe mana CEDO

scris de Ziua Veche
3 afisari

Generalul Marcel Opris, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, a fost reclamat la CEDO de la Strasbourg de catre Asociatia 21 Decembrie 1989 pentru faptul ca refuza sa predea documentele secrete despre Revolutie, pe care le detine. Judecatorii europeni au dispus anul trecut – in dosarul in care Romania e reclamata pentru tergiversarea anchetelor privind crimele din decembrie 1989 – ca institutiile statului roman sa permita revolutionarilor accesul la toate dosarele legate de respectivele evenimente, iar pana in prezent Parchetul General, Armata si CNSAS s-au conformat. Doar STS a refuzat predarea dosarelor sale, invocand ca acestea ar contine “informatii privind organizarea statului roman”, care ar constitui secrete de importanta deosebita.

 

Revolutionarii nu au agreat motivatia lui Opris si au trimis la Strasbourg o plangere in care arata: “ Nu am primit nicio copie dupa documentele pretins secretizate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, institutie militarizata, trecuta in randul celor sase servicii secrete de informatii din Romania – STS ocupandu-se de legaturile telefonice si inregistrarile convorbirilor in perioada infractionala reclamata. De aceea, ne vedem nevoiti a va ruga si de aceasta data, sa dispuneti prelungirea termenului de depunere a altor observatii, pana dupa data la care Guvernul Romaniei (Parchetul) va transmite catre partile vatamate reclamante toate documentele din dosarul de instructie penala, respectand astfel dispozitia CEDO, care nu este facultativa, ci obligatorie, decurgand dintr-un tratat international. (…) STS refuza in continuare sa initieze declasificarea unor astfel de documente, in ciuda apelurilor repetate ale partilor vatamate, ale societatii civile, ca si exemplului recent al MinisteruluI Apararii. Directorul STS a declarat ca NU va desecretiza documentele aflate la Parchet si ca STS nici nu mai detine alte documente, intrucat respectiva unitate militara apartinand Securitatii a fost ocupata de Armata in Decembrie 1989 si arhiva de documente ar fi fost preluata de Armata – Ministerul Apararii. (…) Reamintim ca Romania are o lege a informatiilor clasificate doar din 2002 (Legea nr.182/2002) – deci clasificarea a avut o tenta evidenta de ascundere a adevarului, fiind facuta cu incalcarea dispozitiilor art.13 din Legea nr. 544/2001, potrivit careia nu pot fi clasificate informatiile care favorizeaza sau ascund incalcarea legii de catre autoritate sau institutie publica – acestea constituind prin efectul legii, informatii de interes public”.

 

Opris zice ca vrea si el adevarul

Judecand dupa alte precedente din dosarul “Asociatia 21 Decembrie 1989 vs. Romania”, sesizarea adresata CEDO are toate sansele sa fie solutionata favorabil. Intr-o atare situatie, STS ar fi pus intr-o lumina negativa, mai ales ca banuielile legitime ale revolutionarilor sunt  ca informatiile secrete detinute de acest serviciu pot viza modul in care s-au dat ordine ilegale fortelor de ordine dupa fuga sotilor Ceausescu, de catre noua putere (suspectata de lovitura de stat), care ar putea avea legatura cu numarul imens de morti – 942 cauzati dupa data 22 decembrie 1989 cand dictatorii nu mai puteau fi acuzati ca au dispus impuscarea oamenilor de pe strazi.

Contactat telefonic de ziuaveche.ro, generalul Marcel Opris ne-a declarat: “Sunt la fel de interesat ca dvs. Sa aflu adevarul, dar nu pot incalca legile Romaniei”. Seful STS ne-a explicat ca documentele pe care nu a inteles sa le declasifice si sa le comunice Asociatiei 21 Decembrie 1989 nu ar fi altceva decat o lunga lista de unitati militare care au actionat in decembrie 1989, informatii care ar constitui secret de importanta deosebita. Despre acuzatia formulata de Asociatie in plangerea adresata CEDO,  ca STS ar fi clasificat informatii din decembrie 1989, in baza unei legi din 2002, generalul Opris ne-a specificat ca “legea din 2002 e urmarea altor legi” si ca “o lege de clasificare a informatiilor a extsta intotdeauna” in statul roman modern.

0 comentariu

Vlad 15-05-2010 - 10:02

Numai americanii sa aiba baze militare peste tot in lume ??

michael 15-05-2010 - 12:27

sa le deschida sa le inchida ce va pasa voua,nu ajuta cu nimic nici una nici alta
praf in ochii prostilor de ambele parti ca sa le abata intentia de la viata de
gunoi de zi cu zi

ion 15-05-2010 - 16:30

asteptam sa luam baza Bolgrad cu totul; sa-i f f-t-m pe rusi si rasi…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult