Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Sfânta Maria. Cum s-a pregătit Poliţia Română

Sfânta Maria. Cum s-a pregătit Poliţia Română

scris de M.A.
2 afisari

Pentru ca sărbătoarea de Sfânta Maria să se defăşoare în siguranţă, Poliţia a luat măsuri specifice. De asemenea, vin cu recomandări pentru cetăţeni.

Sfânta Maria. Cum s-a pregătit Poliţia Română

Sfânta Maria. Cum s-a pregătit Poliţia Română

Peste 11.000 de poliţişti vor fi la datorie, pe timpul manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Marie), pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică. Poliţiştii vor acţiona pentru prevenirea tuturor faptelor antisociale, precum şi pentru menţinerea fluenţei şi siguranţei traficului rutier.

În perioada premergătoare Sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului şi pe timpul acesteia, îndeosebi în intervalul 14 – 18 august a.c., pe lângă dispozitivul curent, Poliţia Română a luat o serie de măsuri suplimentare pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică.

Poliţiştii au misiunea de asigurare a ordinii şi liniştii publice, de prevenire şi combatere a furturilor, vagabondajului, cerşetoriei, a comerţului ilegal, de asigurare a fluenţei circulaţiei pe traseele către mare şi munte, precum şi de a acţiona pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente negative.

Astfel, peste 11.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor necesare asigurării unui climat public de ordine şi siguranţă, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în localităţile unde se vor desfăşura manifestări religioase, culturale şi artistice.

Din totalul poliţiştilor aflaţi în misiune, peste 7.300 sunt de la structurile de ordine publică, 1.730 de la rutieră, 790 de la investigaţii criminale, peste 600 de la Poliţia Transporturi, peste 270 de la investigarea fraudelor, 87 de la structurile de arme, explozivi şi substanţe periculoase, restul fiind de la alte formaţiuni.

Totodată, pentru prevenirea faptelor antisociale, zilnic, vor acţiona aproape 5.000 de patrule, aproximativ 1.777 dintre acestea fiind auto, iar 3.058 pedestre.

Structurile de poliţie transporturi vor asigura patrularea, în medie, a 400 de trenuri de călători, cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral, a 332 de staţii şi triaje de cale ferată, pentru combaterea tâlhăriilor, furturilor de/din bagaje şi din buzunare, precum şi a 15 aerogări internaţionale şi naţionale. Totodată, 86 de trenuri de marfă vor şi însoţite, pe durata deplasării, de către poliţişti.

Întrucât la data de 15 august se sărbătoreşte şi Ziua Marinei Române, care este şi Ziua Forţelor Navale, poliţiştii de la transporturi vor fi prezenţi în toate porturile şi oraşele de la Dunăre şi mare. Totodată, aceştia vor acţiona cu navele din dotare pe Dunăre şi pe Canal Dunăre Marea Neagră, pentru a asigura buna desfăşurare a manifestărilor în zonele de competenţă, precum şi pentru siguranţa cetăţenilor.

Poliţia Română vă recomandă!

Pentru ca Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să fie petrecută fără evenimente neplăcute, Poliţia Română recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie.

Dacă plecaţi de la domiciliu:

Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă, pentru petrecerea minivacanţei. Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa.

Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele ‘atracţii’ pentru hoţi.

Lăsaţi o lumină aprinsă sau un radio pornit în locuinţă; acestea pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi.

În situaţia deplasării în vacanţă cu autoturismul:

Atunci când opriţi, fie şi doar pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile. Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptop-uri, camere foto/video, pungi de cadouri) pot fi tentante pentru hoţi.

Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante şi parcaţi, pe cât posibil, în locuri special amenajate şi luminate.

Manifestaţi prudenţă atunci când vi se solicită ajutorul de către persoane necunoscute.

Pe perioada sejurului:

Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel.

Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare.

Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau să meargă singuri la cumpărături. Banii şi bunurile de valoare pe care nu le aveţi asupra dumneavoastră trebuie păstrate în seiful hotelului. Dacă mergeţi la plajă sau la picnic, nu vă lăsaţi bunurile nesupravegheate.

Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau persoanelor cunoscute ocazional.

Deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocările altor persoane şi evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate.

Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele, în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare unor plăţi curente.

Dacă aveţi repartizată o cameră la parter/un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise. Dacă vă găsiţi camera răvăşită, nu atingeţi nimic şi sunaţi imediat la 112.

Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase.

Dacă petreceţi vacanţa în străinătate:

Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro.

Interesaţi-vă de moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.

Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (nu şi adresa!).

Manifestaţi vigilenţă în alegerea agenţiei de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru sejurul mult visat. Nu vă lăsaţi atraşi de preţurile tentante, întrucât ofertele ‘generoase’ pot fi înşelătoare!

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult