Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Şpaga din vămi-bani pentru partid. „Regele” nu e deranjat

Şpaga din vămi-bani pentru partid. „Regele” nu e deranjat

scris de D.S.S.
5 afisari

Sindicaliştii susţin că acţiunile contra vameşilor din aceste zile reprezintă doar momentul sacrificării “pionilor”. Cei la care ajung banii furaţi de vameşii de rând nu sunt deranjaţi niciodată, spun sindicatele.

Borcanul cu miere din vama

Borcanul cu miere din vama

 “În legǎturǎ cu evenimentele din vǎmi, vǎzând cǎ atenţia mass-mediei se concentreazǎ pe corupţia provenitǎ din micul trafic, pe baza informaţiilor pe care le deţinem, suntem în mǎsurǎ sǎ vǎ prezentǎm informaţii cu adevǎrat importante pentru a fi dezbǎtute. Contrar percepţiei publice, sub aspectul sumelor obţinute, înainte de aderarea la U.E. vǎmile de interior erau mai importante decât vǎmile de frontierǎ, iar dupǎ intrarea în U.E., accizele sunt mai importante decât vǎmile. Sumele pot proveni din colecta zilnicǎ a micului trafic şi a mǎrfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum şi din diferenţa de încadrare tarifarǎ. De asemenea, sume importante de bani sunt plǎtite sub formǎ de abonament sau finanţare a campaniilor electorale”, susţine Sindicatul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”

 “Sumele sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat cu destinaţie cǎtre persoane care finanţeazǎ partidul, prin excepţie, cǎtre persoane politice conform negocierii în cadrul partidului. Elemente ce au favorizat sau au contribuit la buna funcţionare a sistemului:        promovarea temporarǎ a şefilor de turǎ, şefilor de vamǎ (a se vedea cazul vǎmii Halmeu) şi directorilor de regionale; permutǎri de lucrǎtori vamali prin îndepǎrtarea unora şi aducerea altora; aducerea în funcţii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunoştinţe în ceea ce priveşte legislaţia vamalǎ; mutarea lucrǎtorilor vamali fǎrǎ decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare; îndepǎrtarea, schimbarea din funcţii sau destituirea lucrǎtorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli sǎvârşite de firme protejate. Mijloace de protecţie a sistemului: şefi profesionali, persoane importante în politicǎ, procurori, instituţii în subordinea cǎrora se afla ANV, mass-media”, se arată în comunicat. 

Schema logicǎ a persoanelor implicate în sistemului piramidal: „*Pionii*” – lucrǎtori vamali; ”*Caii*” – colectorii –  şefi de turǎ, şefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi),etc. „*Nebunul*” sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ – liderul de sindicat (a se vedea stenograma înregistrǎrii telefonice publicatǎ în România Liberǎ) şi/sau director ANV, *Tura*” – şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane, *Regina*” – partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF, „*Regele*” – ?.”, precizează documentul.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult