Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE Sperietură în Parlament din cauza unui pistol de jucărie. Poliţia completează – e şi stricat

UPDATE Sperietură în Parlament din cauza unui pistol de jucărie. Poliţia completează – e şi stricat

scris de M.A.
8 afisari

UPDATE 18.05: Constantin Duţu a fost audiat, miercuri, la Secţia 17 de Poliţie din Capitală, pentru lămuriri în legătură cu incidentul din Comisia de Cultură din Parlament. Până acum nicio persoană nu a depus plângere împotriva acestuia, transmite Realitatea.net. „A fost supus expertizei. E o jucărie care nu e în stare de funcţionare. Dacă va depune cineva plângere atunci vor fi efectuate cercetări sub acest aspect”, a declarat Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Constantin Duţu, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului  a venit, miercuri, la audierile din Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu un pistol de jucărie.

Constantin Dutu cu pistolul in Parlament (realitatea.net)

Constantin Dutu cu pistolul in Parlament (foto: realitatea.net)

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Pază şi Protecţie, Bogdan Onea, a declarat pentru AGERPRES că Constantin Duţu, membru al CNA, deţine o funcţie din cele prevăzute a fi exceptate de la controlul antiterorist la intrarea în Parlament. „Regulamentul privind ordinea şi siguranţa în Palatul Parlamentului , la articolul 8, alineatul 1, litera a) şi b), şi la articolul 29, alineatul patru, prevede pentru anumite categorii de persoane accesul fără a fi supuse filtrului de control antiterorist. Domnul Constantin Duţu este membru al CNA şi deţine o funcţie din cele prevăzute a fi exceptate de la controlul antiterorist din Parlament„, a precizat Onea.

Duţu a fost invitat la audieri de Comisia de Cultură a Camerei, reunită cu forul omolog din Senat pentru a-i aviza pe membri propuşi pentru postul vacant de la CNA, pentru a preciza dacă se află în incompatibilitate în condiţiile în care ar fi fost condamnat în două procese în România şi unul în Italia, potrivit unei sesizări a liderilor grupurilor parlamentare. Duţu a arătat că a venit cu acest pistol la Parlament pentru a demonstra că în procesul din 1984 a fost acuzat pe nedrept pentru o armă de jucărie. El a prezentat şi cazierul judiciar care arată că nu a suferit nicio condamnare. „În 1984 am avut un spectacol la grădina Boema şi spectacolul era Bonnie şi Clyde şi se foloseau aceste pistoale. E o jucărie, e un pistol capsier”, a spus membrul CNA, menţionând totuşi că deţine permis de port-armă.

”La prima vedere pistolul pare a fi o jucărie. Pistolul a fost predat pentru a fi expertizat, pentru a se stabili dacă face parte din categoria armelor supuse pentru autorizare. Poliţiştii de la Serviciul Arme din Poliţia Capitalei care se află la Secţia 17 nu au făcut afirmaţii privind tipul pistolului. În acest caz, poliţia s-a autosesizat. Până în prezent nici unul dintre membrii Comisiei de Cultură nu a depus plângere referitor la acest eveniment,” a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca. Ea a adăugat că, în cazul în care arma trebuia supusă autorizării, Constantin Duţu va suporta sancţiunile legale.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a declarat pentru MEDIAFAX că membrul consiliului Constantin Duţu, care a scos un pistol miercuri la Comisia de cultură din Parlament, posedă un pistol cu capse de recuzită, pentru care a fost cercetat de autorităţile comuniste. Răsvan Popescu a precizat că Duţu i-a povestit despre acest pistol de scenă, pentru posesia căruia i-a fost întocmit un dosar penal în perioada comunistă. „Cred că dânsul a încercat să le arate celor de la Comisie (Comisia de cultură, n.r.) de ce a fost cercetat de autorităţile comuniste”, a spus Popescu, subliniind că este vorba de un pistol de jucărie, cu capse, pe care Duţu l-a folosit la punerea în scenă a spectacolului „Bonnie şi Clyde” în anii ’70 sau ’80..

Preşedintele Comisiei pentru Cultură a Senatului, Sergiu Nicolaescu (PSD), a declarat, miercuri, că pistolul adus de Constantin Duţu la şedinţa comisiilor de cultură este „o jucărie” care „seamănă perfect” cu pistoalele folosite în filme, dar în filme „trebuie să tragi”. „Era o jucărie, bineînţeles. (…) Nici nu merge cocoşul, nimic, e mort”, a spus Nicolaescu. Întrebat dacă seamănă cu pistoalele folosite în filme, Sergiu Nicolaescu a răspuns: „Seamănă perfect, dar nu se folosesc în filme. În film trebuie să tragi”. Sergiu Nicolaescu nu a putut să spună ce se poate face cu pistolul lui Duţu. „Se sperie fetele”, a adăugat Nicolaescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult