Studentă accidentată. România face presiuni Ambasada Rusiei | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE – Studentă accidentată de un diplomat. România face presiuni la Ambasada Rusiei

UPDATE – Studentă accidentată de un diplomat. România face presiuni la Ambasada Rusiei

scris de M.A.
3 afisari

UPDATE, ora 18.25 –Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a remis marţi o notă verbală prin care se solicită autorităţilor Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului implicat în accidentul de circulaţie produs duminică, informează MAE.

Ambasadorul rus chemat la MAE. Ministerul Afacerilor Externe analizează posibilitatea de a cere ridicarea imunităţii diplomatului rus implicat într-un accident rutier la Bucureşti.

Studenta accidentata - Romania face presiuni la Ambasada Rusiei

Studenta accidentata - Romania face presiuni la Ambasada Rusiei

„Am solicitat ca ambasadorul (rus – n.red.) să vină la Ministerul de Externe cât mai repede. Este o situaţie delicată şi trebuie tratată cu seriozitate. Ar fi fost corect ca diplomatul rus să accepte testul de alcoolemie”, a declarat, marţi, Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe. “Suntem într-un proces de reflecţie internă, care nu este simplu, în raport de practica internaţională în materie de privilegii şi imunităţi, dar suntem într-un proces de reflecţie internă în MAE cu privire la poziţionarea noastră faţă de posibilitatea solicitării ridicării imunităţii diplomatului respectiv”, a mai spus ministrul Corlăţean.

Anterior, premierul Victor Ponta declarase că ministrul Afacerilor Externe trebuie să ia toate măsurile permise de convenţiile internaţionale pentru ca persoana vinovată să plătească, dacă accidentul în care o tânără a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse constituie o infracţiune. „Domnul Corlăţean trebuie – şi asta am vorbit cu domnia sa – trebuie să ia toate măsurile permise de convenţiile internaţionale pentru ca, dacă este vorba de o infracţiune, persoana vinovată să plătească”, a spus Ponta.

De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 vor solicita judecătorilor transferul în Federaţia Rusă a dosarului accidentului în care a fost implicat duminică diplomatul rus. Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Simona Prescorniţă, a declarat, potrivit Agerpres, că MAE a transmis procurorilor că persoana implicată în accident are calitatea de diplomat şi beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală, civilă şi administrativă pe teritoriul României. În consecinţă, instanţa de judecată este cea care trebuie să decidă transferarea procedurii penale în Federaţia Rusă, deoarece procurorii români nu mai au competenţa să îl ancheteze pe secretarul Ambasadei Rusiei.

Condiţiile de transferare a procedurii penale în alt stat sunt prevăzute în art. 125 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală republicată 2011. Astfel, cererea de transfer este făcută de procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală ori din oficiu, iar instanţa de judecată dispune, prin încheiere motivată, transferul procedurii penale. Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile.

O studenta de 19 ani a fost lovită, duminică, în jurul orei 16.45, de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse. Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecţia străzilor Camil Ressu şi Ilioara. Şoferul este cetăţean rus, iar pe legimaţia diplomatică este menţionat faptul că este secretar al Ambasadei. El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum şi prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea de care beneficiază, potrivit unor surse judiciare.

1 comentariu

Pusa 23-10-2012 - 17:35

Legile de circulatie se negociaza diplomatic ???? Este absolut aiurea !!! Circuli fara sa respecti legea suporti consecintele ! In alte tari cum se procedeaza ? Aam impresia ca suntem tratati cam diferit si oare cine si de ce accepta asa ceva !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult