Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Taxa de poluare de 3.000 de euro, pentru inmatricularea unui Passat din 1999

Taxa de poluare de 3.000 de euro, pentru inmatricularea unui Passat din 1999

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

Un barbat din Iasi a chemat la bara Serviciul de inmatriculare a vehiculelor, pentru ca nu-si poate inmatricula in Romania o masina cumparata din Belgia, fiind obligat sa achite taxa de poluare de 3.000 de euro. Catalin Andrei Manolache sustine ca aceasta suma reprezinta circa 75% din contravaloarea masinii pe care si-a achizitionat-o din Belgia, in 2008.


Ieseanul Catalin Andrei Manolache a dat in judecata Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor Iasi si cere obligarea paratei la inmatricularea definitiva a automobilului Volkswagen Passat, de culoare verde, fara plata taxei speciale de poluare/inmatriculare.

Barbatul a povestit, in cererea adresata instantei de judecata, ca, in 2008, si-a cumparat un Volkswagen Passat din Belgia (din 1999), inmatriculat in acelasi stat.

Manolache a revenit in Romania si s-a deplasat la Servicul de inmatriculare a vehiculelor din Iasi, pentru se interesa de actele necesare inmatricularii Volkswagenului.

Ieseanul este nevoit sa achite circa 11.000 de lei pentru taxa de poluare, pentru ca a intarziat cateva zile sa-si depuna dosarul.

Datorita volumului mare de documente care erau necesare la momentul respectiv pentru a inmatricula autoturismul, nu am avut timpul fizic necesar pentru a indeplini in timp util aceste formalitati, astfel ca, dupa 15 decembrie 2008 (data limita la care trebuia platita taxa veche) taxa de inmatriculare, ce trebuia achitata pentru a putea inmatricula acest automobil, a crescut de la aproximativ 6.000 de lei la peste 11.000 de lei”, a precizat Catalin Manolache in cererea inaintata magistratilor Tribunalului Iasi.

Ieseanul a considerat ca nu este normal ca pentru o masina ce are o vechime de peste 10 ani sa fie necesara achitarea unei taxe de poluare de 3.000 de euro, mai ales ca mai fusese o data inmatriculata in Belgia, adica in spatiul Uniunii Europene. Barbatul a sustinut ca cei 3.000 de euro reprezinta circa 75% din contravaloarea automobilului.

Manolache a mai precizat ca a ales sa dea in judecata Serviciul din subordinea Institutiei Prefectului Judetului Iasi, fiindca a cerut recalcularea taxei de poluare de nenumarate ori, insa fara succes.

Barbatul a conchis, spunand ca ”taxa de mediu solicitata pentru inmatriculare a fost instituita cu nerespectarea dispozitiilor legale, cu modificarile si completarile aferente, incalcand in mod clar dispozitiile Comisiei Europene (CE). Conform art. 90 din Tratatul CE, nicun stat membru nu aplica, direct sau indirect produselor altor state membre impozite interne de orice natura, mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare”.

0 comentariu

Cristina 21-05-2010 - 18:55

E incredibil, faza de rasu’plansu’. Mai mult plansu daca esti mic intreprinzator. Pe langa impozitele umflate si penalizate de nu mai intelegi cat vor sa platesti, acum amenzi din astea imposibile.

Ingrid 22-05-2010 - 10:50

Nu inteleg la voi in tara daca legea prevede ca trebuie sa folosesti casa de marcat cel care nu o foloseste este iertat pentru ca este necajit sau regula e regula

hasu 22-05-2010 - 11:35

banuiesc ca traiesti intr-o tara normala unde toata lumea respecta legile si totul e mai simplu. in romania e un fel de jungla, unde mai toti vor sa pacaleasca pe cineva, la mai toti le sta gandul numai la tepe si toti stam ca puii de cioara in cuib si asteptam sa vina guvernul sa ne bage pe cioc.

Big Dog 22-05-2010 - 12:23

Au stabilit niste amenzi extrem de mari in comparatie cu venitul mediu al romanilor, la nivelul celor din Vest, unde salariile sunt de zece ori mai mari. Din acest motiv sunt practic inaplicabile la scara mare, pentru ca s-ar rascula populatia. Cade magareata pe cate un fraier care este dat ca exemplu de „munca eficienta” a organelor de control.

Ba cretinilor, amenzile trebuie sa fie MULT MAI MICI si SA SE DEA DES, ori de cate ori se incalca legea. Numai asa poate fi disciplinata populatia, daca fiecare individ va lua cel putin o amenda pe an, dar fara sa-l distruga, sau sa-l lase fara bani de mancare.

Alex 22-05-2010 - 16:08

Presupun ca Dl. Patachia nu a avut bani sa mituiasca inspectorii (cu siguranta corupti) si din cauza asta l-au amendat.

Este o practica comunca ca in cazul unui control sa platesti o amenda de ochii lumii si sa primeasca bani inspectorii.

Tatiana 08-07-2010 - 14:47

Avem si noi o problema similara cumva cu amultora din tara asta. Avem un mic birou de traduceri si acum cateva zile ne-a calcat pragul Garda, care ne-a amendat cu 8000 lei pentru lipsa casei de marcat. Cum noi prestam 98 % servicii catre persoane juridice ni sa explicat de catre contabil ca e aiurea sa ne fi dat asa o amenda mare. Oameni buni, este careva sa ne sfatuiasca? Ne gandim sa mergem la contesatie pt ca nu avem acesti bani,nu incasam atat uneori nici in cateva luni. Ce ne sfatuiti sa facem? multumesc

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult